Готова ли е кожата ви за есента? Подмладяващата грижа за кожата след лятото, от която се нуждаете

Бранко Старчевич/Стокси Юнайтед

Есента често сигнализира за промени в нашите навици, независимо дали става дума за обличане на пуловер сутрин или замяна на студеното кафе с тиквено лате.

С промяната на сезоните може да забележите, че кожата ви също изглежда и се чувства малко по-различно. Ако случаят е такъв, може би е време за някои корекции в рутинната ви грижа за кожата.

На всичкото отгоре летният сърф, пясъкът и слънцето могат да накарат кожата ви да се нуждае от малко допълнително TLC.

Готови ли сте да се заемете с грижите за кожата си след лятото и да подготвите кожата си за сухо есенно време? Прочетете, за да научите как.

Признаци на лятно увреждане на кожата

Въпреки че лятото е страхотно време да получите много слънце, то може да се отрази негативно на кожата ви. Допълнителното излагане на слънце може да доведе до няколко кожни проблеми, като:

 • хиперпигментация
 • дехидратация
 • тъпота
 • кожна конгестия
 • загуба на плътност

„Без съмнение най-много щети, причинени на кожата ни през летните месеци, са от слънцето“, казва Трейси Райън, научен съветник по грижа за кожата в Skin Trust Club. „Всъщност наоколо 80 процента от всички външни признаци на стареене на кожата ни се причинява от излагане на ултравиолетови лъчи.

Това може да се прояви под формата на пигментация, като лунички и тъмни петна. Може също да забележите повече фини линии и бръчки.

„Освен слънцето, ние излагаме кожата си на солена вода, хлорирана вода в басейна и климатик, които допринасят за дехидратирана кожа“, добавя Райън.

Като цяло може да откриете, че кожата ви изглежда малко по-бледа от обикновено.

Хасан Ел Хюсейни, дерматолог в естетична клиника д-р Кайл, Дубай, е съгласен.

Ел Хюсейни казва, че това е резултат от топлина и фактори на околната среда, които могат да причинят изчезването на блясъка и плътността на кожата.

Есенни грижи за кожата

Въпреки че кожата ни ще си почине от високите температури и екстремното излагане на слънце в по-студеното време, Райън казва, че ще трябва да се бори с по-сухия въздух, когато температурата пада. Това е така, защото студеният въздух задържа по-малко влага.

„Това намаляване на влагата във въздуха може да причини кожата ни да стане по-суха и дори напукана и напукана“, обяснява тя.

На всичкото отгоре може да увеличите топлината на закрито.

„В отговор на по-ниските температури, ние включваме централното отопление“, добавя Райън. „Тази суха топлина също кара кожата да губи влага и затова сме ударени с двоен удар.“

Добавете към това продължителни признаци на лятно увреждане на кожата, като пигментация, тъпота и задръствания, и може да имате куп проблеми с кожата на ръцете си.

Какво представлява подмладяващата грижа за кожата?

Вашият план за кожата, когато времето стане по-студено? Подмладяваща грижа за кожата, казва Райън.

„Подмладяващата грижа за кожата е свързана изцяло с това кожата да запази своята [healthy] външен вид, като сте добре хидратирани, закръглени и функциониращи оптимално“, обяснява тя.

Става дума и за възстановяване на кожната бариера. Когато кожната ви бариера работи както трябва, тя ще задържа влагата и ще поддържа кожата ви хидратирана.

Когато е компрометиран, вие сте по-склонни към дехидратация и загуба на влага.

„Подмладяващата грижа за кожата помага за възстановяване на кожната бариера чрез добавяне на така необходимите липиди и керамиди и предотвратяване на по-нататъшно увреждане чрез използване на подходящи продукти“, казва Райън.

Как да промените рутинната си грижа за кожата при промяна на времето

Добрата новина е, че не е нужно да изхвърляте всичките си продукти и не е нужно да харчите много пари, за да актуализирате изцяло своя комплект за грижа за кожата.

Коригирането на вашата рутинна грижа за кожата за есента е свързано с малки промени в текущия ви режим и бавно въвеждане на нови съставки.

Опитайте съветите по-долу.

Изберете нежен почистващ препарат

„Като основно правило, ако усещате кожата си опъната след измиване, вероятно почистващият препарат, който използвате, е нарушил кожната ви бариера“, обяснява ElHusseini.

Вместо това трябва да изберете почистващ препарат, който почиства кожата ви, без да я лишава от влага.

Според Райън, смяната на почистващи препарати, които се разпенват или пенят, с почистващи препарати на маслена основа или балсам е най-добрият ви залог.

Добавете стъпка на хидратация

Тъй като ниските температури и централното отопление изсушават кожата, добавянето на хидратация е от ключово значение.

Райън съветва да добавите допълнителна стъпка за хидратиране, като например хидратиращ спрей, веднага след почистване.

Тя препоръчва използването на продукти, които съдържат овлажнители, като:

 • глицерин
 • натриев хиалуронат
 • Хиалуронова киселина

ElHusseini препоръчва и хиалуронова киселина.

„Като овлажнител, той привлича влагата и действа като гъба, което го прави основна съставка за поддържане на водния баланс на кожата“, обяснява той.

Ще намерите хиалуронова киселина в продукти като серуми и овлажнители.

Изберете по-богат овлажнител

Едно от най-големите предизвикателства за грижата за кожата през есента е насочването към загубата на влага. За да помогне, Райън предлага да изберете малко по-богат овлажнител или да добавите масло за лице към рутината си.

„Можете да замените своя лек лосион или овлажнители на основата на гел за нещо малко по-богато, което да помогне за запечатването на влагата“, съветва тя.

По-плътните овлажнители обикновено имат по-високо съдържание на мазнини.

„Маслата са емолиенти и поддържат кожата ни мека и еластична, но също така помагат за задържане на хидратацията“, обяснява Райън.

Продължете да използвате SPF

Слънцето може да не се появява толкова често, но това не означава, че трябва да изхвърлите слънцезащитния си крем в кошчето.

Все пак трябва да се предпазите от ултравиолетовите лъчи, дори ако е облачно.

„SPF все още е най-добрият приятел на вашата кожа, така че го нанасяйте ежедневно сутрин“, съветва Spirithoula Koukoufikis, старши медицински естетик в Skinfluencer London.

Също така е добра идея да допълвате през целия ден.

Американската академия по дерматология препоръчва използването на широкоспектърни слънцезащитни продукти със SPF 30 или повече.

Добавете някои активни съставки

Koukoufikis казва, че есента е страхотно време да започнете да добавяте или увеличавате употребата на активни съставки. Можете да опитате:

 • ретинол
 • витамин Ц
 • бета хидрокси киселини (BHA)
 • алфа хидрокси киселини (AHA)

Важно е да въвеждате тези съставки бавно, като използвате по-нисък процент, за да избегнете дразнене или увреждане.

Тези съставки могат да повишат чувствителността към слънцето, така че въвеждането им, когато излагането ви на слънчева светлина е по-малко, може да доведе до по-нисък риск от увреждане от слънцето в сравнение с летните месеци. Все пак е важно да използвате SPF, когато използвате тези продукти!

Направете проверка за свежест

С наближаването на есента може да имате запас от продукти, останали от лятото.

Кукуфикис казва, че сега е подходящ момент да проверите всичките си продукти, за да се уверите, че не са с изтекъл срок на годност.

Какво да избягваме

Ето няколко стъпки за грижа за кожата, които може да искате да пропуснете през есента.

Физическо ексфолиране

Райън казва, че физическото ексфолиране е голямо не-не, така че може да искате да пропуснете зърнестите ексфолианти и устройствата за ръчно ексфолиране.

„Те могат да бъдат твърде груби за кожата и да не играят добре със суха кожа“, обяснява тя.

Вместо това трябва да търсите нежно киселинно ексфолиране. Опитайте продукт с млечна киселина или глюконолактон, съветва Райън.

Твърде много наслояване

Прекомерното натоварване на кожата също е голяма грешка. Изберете само няколко основни продукта и се придържайте към тях, за да избегнете дразнене на кожата.

Прави се основен ремонт

Може да е изкушаващо да промените всичко наведнъж, но най-добре е да въвеждате нови активни съставки една по една, тъй като по-сухата кожа понякога може да бъде по-чувствителна.

Нашите нужди от грижа за кожата се променят със сезоните и това, което е работило за вас през лятото, може да не работи непременно добре през есента.

За да подмладите кожата си след лятото и да се справите със сезонната загуба на влага, изберете нежни почистващи препарати, богати овлажнители и хидратиращи съставки – и не забравяйте своя SPF.

Не забравяйте, че извършването на малки, бавни промени е от ключово значение.


Виктория Стоукс е писателка от Обединеното кралство. Когато не пише за любимите си теми, личностно развитие и благополучие, тя обикновено е забила носа си в хубава книга. Виктория изброява кафето, коктейлите и розовия цвят сред някои от любимите си неща. Намерете я в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss