Ганглионевробластома

Какво е ганглионевробластома?

Невробластомите са ракови заболявания, които се развиват в млади нервни клетки или невробласти. При невробластома нервите никога не се развиват напълно и вместо това се превръщат в тумори. Най-често те се намират около надбъбречните жлези, но могат да се развият и в други части на корема.

Ганглионевробластомите са тумори, които се развиват във вашата нервна тъкан, от „ганглии“, което означава „маса от нервни клетки“.

Ганглионевробластомите са междинни тумори, които имат както злокачествени, така и доброкачествени клетки, или съответно ракови и неракови клетки.

Тези тумори са редки и се срещат предимно при деца на възраст под 5 години. Това проучване показва колко опасни са тези тумори: те представляват 10 процента от всички ракови заболявания при деца и 15 процента от всички смъртни случаи от рак при деца.

Симптоми и причини за ганглионевробластома

В повечето случаи първият признак на ганглионевробластома е бучка, обикновено в корема. Ако видите бучка в корема на вашия или на вашето дете, незабавно потърсете медицинска помощ. Ранната диагноза и лечение са важни, за да се спре заболяването, преди да се разпространи.

Ако туморът е в корема, други симптоми могат да включват:

 • болка в корема
 • диария или запек
 • болка в костите
 • треска
 • парализа, ако туморът притиска гръбначния стълб

По принцип ракът се развива поради генетична мутация, която позволява на клетките да се размножават извън контрол. Въпреки това, специфичните причини за ганглионевробластоми са неизвестни.

Как се диагностицира ганглионевробластома

Ако вие или вашето дете имате бучка в корема, запишете си час за пълен физически преглед. Някои тестове, използвани за диагностициране на тумори, включват:

 • кръвни изследвания
 • изследвания на урината
 • ЯМР
 • CT сканиране
 • метайодобензилгуанидиново сканиране, MIBG, специален ядрен образен тест за откриване на невробластоми
 • костно сканиране
 • аспирация и биопсия на костен мозък
 • биопсия

Възможности за лечение на ганглионевробластома

Колкото по-бързо се диагностицира ганглионевробластома, толкова по-бързо може да се лекува и да се предотврати разпространението му. Лечението обикновено започва с хирургично отстраняване на тумора. След това се използват химиотерапия и радиация, за да се предотврати повторното израстване.

Ако туморът съдържа само доброкачествени клетки, хирургията най-вероятно е единственото необходимо лечение.

Свързани видове неврологични тумори

Ганглионевробластомите са междинни тумори, растящи в нервната тъкан.

Ганглионевромите са доброкачествени тумори на зрели ганглии и нервни обвивки. Отстраняването обикновено е единственото необходимо лечение.

Ганглиоцитомите са тумори, изградени от зрели неврони, които се срещат главно в мозъка, но също и навсякъде в централната нервна система (мозък или гръбначен стълб).

Ганглиоглиомите са бавно растящи тумори в централната нервна система, често срещани в темпоралния лоб на мозъка и главно при деца и млади хора.

Outlook

Въпреки че малко се знае за тази рядка форма на рак, важно е незабавно да потърсите лекар, ако усетите бучка във вас или в корема на вашето дете. Ако се окаже, че това е ганглионевробластом, колкото по-бързо го откриете и диагностицирате, толкова по-бързо може да бъде отстранен и да се предотврати разпространението във вас или тялото на вашето дете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss