В центъра на вниманието на психичното здраве: Може ли медитацията да ви помогне да се справите с екземата?

Силният сърбеж и дразнене от екзема може да наруши ежедневието ви, дори по време на активно лечение. Добавянето на допълнителни практики като медитация към вашата рутина може да помогне с управлението на симптомите.

Екземата е група от възпалителни кожни заболявания, които споделят симптоми на интензивен сърбеж и дразнене. Атопичният дерматит е най-често срещаният тип екзема, засягащ повече от 9 милиона деца и 16 милиона възрастни само в Съединените щати.

Ако живеете с екзема, можете да практикувате усърдна грижа за кожата и да използвате лекарства с рецепта или продукти без рецепта (OTC), за да управлявате симптомите си.

Дори и с лечение обаче, симптомите на екзема могат да се обострят или да причинят сърбеж и дискомфорт. За да помогнат при справянето с екземата, много хора се обръщат към допълнителни практики като медитация.

Медитацията може да не лекува основните причини за екзема, но може да помогне за намаляване на стреса, подобряване на съня и намаляване на чувствителността на симптомите.

Как медитацията може да ви помогне да се справите с екземата

Медитацията е умствена дейност, която тренира вашето внимание и фокус, насърчавайки връзката между ума и тялото. Съществуват много видове медитация и в рамките на тези типове има още повече вариации и уникални концепции.

Укрепването на връзката между ума и тялото ви може да помогне за подобряване на личната осведоменост за вашето физическо и психологическо благополучие и тяхната връзка помежду си. Разпознаването на тези сложни взаимодействия може да ви помогне да управлявате влиянието им в живота си.

Когато става въпрос за екзема, подобрената връзка между ума и тялото от медитацията може да помогне за подобряване на симптомите косвено и може да промени възприятието ви за тези симптоми, когато се появят.

Намаляване на стреса и тревожността

Стресът е често срещан фактор за обостряне на екзема.

Ако сте стресирани или се чувствате тревожни, тялото ви отделя химикали и хормони, които могат да причинят възпаление. Това може да усложни съществуващите възпалителни състояния като екзема. Стресът може също да повлияе на способността на кожата ви да се възстановява.

Освен че ви позволява да се освободите от натрапчивите мисли и тревоги, медитацията може също да подобри физиологичните процеси в тялото ви, свързани със стреса.

В систематичен преглед и мета-анализ от 2017 г. медитацията, използвана за справяне със стреса, понижава кръвното налягане, намалява нивата на хормона на стреса и възпалителните маркери и намалява сърдечната честота.

Управлението на стреса и възпалението може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите на екзема.

Подобрен сън

Нарушенията на съня са често срещани, ако живеете с екзема. Сърбежът и дискомфортът могат да ви събудят или да ви държат будни, а спалното бельо, перилните препарати и температурата на съня могат да влошат екземата и да причинят пристъп.

Приблизително 33-90% възрастни с екзема съобщават за нарушения на съня.

Медитацията може да допринесе за подобряване на съня по няколко начина. Може да помогне за насърчаване на релаксацията, намаляване на стреса и спокойни мисли, които могат да попречат на съня. А Кохортно проучване от 2020 г установиха, че медитацията за сърдечност, съчетана с добри практики за хигиена на съня, спомага за подобряване на симптомите на хронично безсъние за 8 седмици.

Намалена чувствителност на симптомите

Когато сте свръхнаясно със симптомите на екзема, всеки сърбеж, изтръпване или усещане по кожата ви може да се почувства непоносимо.

Медитацията може да помогне да промените начина, по който възприемате симптомите си, като деактивирате свръхстимулирани области на мозъка, свързани с хроничен стрес и болка.

В пилотно проучване от 2013 г. участниците съобщават, че медитацията им е помогнала да идентифицират причините за стрес, като им е помогнала да предотвратят усещането за сърбеж да стане непреодолимо. Групата също така посочи, че се чувстват по-контролирани над своята екзема и са по-способни да се справят с емоционалното въздействие на състоянието в живота си.

Според изследване от 2019г, медитацията, по-специално медитацията на вниманието, може да има по-широко приложение за много видове остра болка. В проучването медитацията на вниманието спомага за подобряване на толерантността към болка и издръжливостта на участниците, като им помага да признаят и приемат симптомите, вместо да се фиксират върху тях.

Медиация на вниманието

Самото осъзнаване не е по своята същност вид медитация. Съзнателността е умствена практика, при която се фокусирате върху текущия момент. Това е акт на целенасочено, моментно, неосъждащо осъзнаване.

Когато вниманието е включено в медитацията, това е известно като медитация на вниманието, базирана на вниманието интервенция (MBI). MBI са изследвани при множество здравословни състояния и изглеждат обещаващи за лечение на симптоми на екзема.

Малко проучване от 2022 г. например установи, че MBI помагат за намаляване на тежестта на атопичния дерматит, усещането за сърбеж и нивата на стрес, подкрепяйки използването им като допълнителни терапии към конвенционалното лечение.

По-голям рандомизирано клинично изпитване от 2023 г установено, че когато се използва заедно с конвенционалните грижи, обучението за групово внимание и самосъстрадание спомага за подобряване на цялостното качество на живот на хората с атопичен дерматит.

Как да започнете рутинна медитация

Не се нуждаете от напреднало обучение, за да започнете да медитирате. Тези стъпки могат да ви помогнат да добавите медитация към ежедневието си:

 • вземете решение за формат на медитация
 • изберете тихо място за медитация
 • създайте комфортно пространство и атмосфера
 • отделете определено време за медитация
 • поддържайте времето за медитация кратко и го увеличавайте постепенно, когато се чувствате по-удобно
 • позволявайте си да правите грешки, докато учите

Ако не сте сигурни кой тип медитация е най-добрият, едно просто място, от което да започнете, е медитацията на дишане, като съзнателно дишане.

Просто седнете тихо, фокусирайки вниманието си върху вдишването и издишването. Позволете на мислите да идват и да си отиват, без да ги задържате. Съсредоточете се върху усещането и ритъма на дишането си.

Други ползи от медитацията

Медитацията може да бъде ефективна допълнителна практика за повече от екзема. Според Национален център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH), ползите от медитацията при множество състояния включват:

 • намаляване на стреса, тревожността и депресията
 • подобрено кръвно налягане
 • управление на остра и хронична болка
 • подобрено качество на съня

Ограничено изследване, цитирано от NCCIH, също предполага, че медитацията може да помогне:

 • насърчават управлението на теглото
 • регулирайте моделите на хранене
 • намаляване на страничните ефекти от рак
 • подобряване на симптомите при някои състояния на психичното здраве, като посттравматично стресово разстройство (PTSD) и разстройство при употреба на вещества (SUD)

Колко бързо можете да видите резултатите?

Използването на медитация при екзема е нова област на изследване. Все още няма стандарти, които да показват идеалната продължителност на лечението или най-добрия в практиката метод за медитация.

Няма начин да разберете колко добре ще ви подейства медитацията или колко време ще отнеме, за да видите подобрение. Успешните резултати в литературата варират от 2 до 13 седмици и след това.

Медитацията за внимателност остава една от най-добре проучените медитативни интервенции, но има ограничени данни за употребата й при екзема.

Следващи стъпки, ако не работи

Медитацията не е заместител на конвенционалната терапия на екзема. Това е начин да допълните плана си за лечение и потенциално да подобрите резултатите си.

Ако медитацията не работи за вас, има други допълнителни практики, които можете да обмислите, включително:

 • акупунктура
 • хипноза
 • масаж
 • техники за намаляване на стреса
 • хранителна подкрепа

Преди да започнете някаква допълнителна терапия, обсъдете я с дерматолог, за да се уверите, че това е правилният избор за вас.

Медитацията за екзема е форма на допълнителна терапия, която може да подобри резултатите от лечението ви. Все повече изследвания предполагат, че медитацията може да помогне за облекчаване на стреса, да насърчи качествения сън и да намали чувствителността на симптомите при хора с екзема.

Няма начин да разберете дали медитацията ще работи за вас или колко време ще отнеме, за да забележите подобрения. Разговорът с дерматолог може да ви помогне да решите дали медитацията или друга допълнителна терапия е подходяща за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss