В центъра на вниманието на психичното здраве: да се примирите с вашата диагноза множествена склероза

Множествената склероза (МС) е хронично неврологично състояние, което засяга централната нервна система. Може да причини много симптоми, които варират от един човек на друг.

Някои хора с МС имат само леки симптоми, докато други имат симптоми, които се влошават с времето. Много хора с МС имат кратки пристъпи на симптоми, последвани от периоди на ремисия, когато симптомите се подобряват.

МС може да причини различни физически и когнитивни симптоми. Животът с МС също може да повлияе на настроението ви или цялостното психично здраве.

Healthline разговаря с д-р Меган Байер, здравен и рехабилитационен психолог в Rowan Center for Behavioral Medicine в Лос Анджелис, Калифорния.

„Дори ако някой не е прекалено разстроен в началото, стратегиите за учене в подкрепа на психичното му здраве могат да му помогнат да поддържа положителна емоционална траектория с течение на времето“, каза Байер.

Ако сте получили диагноза МС, научаването на повече за вашето състояние и намирането на източници на социална подкрепа може да ви помогне да се справите с предизвикателствата на управлението му. Прочетете, за да намерите съвети за приспособяване към нова диагноза и управление на предизвикателствата на МС.

МС и психично здраве

Според преглед на изследване от 2020 г. наличието на МС повишава риска от тревожност и депресия.

Някои хора може първоначално да се почувстват облекчени или утвърдени, когато получат диагноза МС, защото това им помага да разберат и управляват симптомите, които са изпитвали.

Други може да изпитват повече негативни емоции, като например:

 • шок или неверие
 • мъка или тъга
 • страх или несигурност
 • гняв

Някои хора изпитват комбинация от положителни и отрицателни емоции.

Може също да изпитате промени в емоциите си, тъй като вашето състояние или житейски обстоятелства се променят с течение на времето. Това може да доведе до въздействие върху психичното здраве и в някои случаи до развитие на психично здравословно състояние.

Предприемането на стъпки за поддържане на вашето психично здраве може да ви помогне да се справите с нова диагноза и да ви подготви да се справите с промените или предизвикателствата, с които може да се сблъскате с МС в бъдеще.

Съвети за справяне с диагноза МС

Когато получите диагноза МС, важно е да признаете чувствата си.

„Приспособяването към живота с хронично и прогресиращо заболяване е предизвикателство за всеки. Да признаеш чувствата и да си позволиш да ги имаш е наложително, за да продължиш напред“, каза Мелиса Бруно пред Healthline. Бруно, MSW, LSW, C-ASWCM, е старши мениджър на MS Navigator Experience в Националното общество за множествена склероза (NMSS).

„Изграждането на вашата устойчивост също е от ключово значение. Гледането на новите ви диагнози като на проблем, който трябва да бъде разрешен, а не като на заплаха, го прави много по-малко [difficult] да направи тази първа крачка напред“, каза тя.

Разговорът с вашия лекар и научаването на повече за МС може да ви помогне да разберете и управлявате състоянието, като същевременно намалите чувството на несигурност. Намирането на социална подкрепа също може да ви помогне да изградите устойчивост.

Говорете с Вашия лекар

Воденето на открити разговори с Вашия лекар относно вашата диагноза е важно, за да научите повече за вашите възможности за лечение и дългосрочна перспектива с MS.

Понастоящем няма лек за МС, но лечението, модифициращо болестта, може да помогне за забавяне на прогресията на състоянието.

Предлагат се и различни лечения за справяне със симптомите на МС. Коригирането на вашите навици на живот или околната среда също може да ви помогне да управлявате симптомите.

Обсъдете всички въпроси или притеснения, които имате относно вашето състояние или план за лечение с вашия лекар. Уведомете ги, ако ви е трудно да управлявате физическите, когнитивните или емоционалните ефекти от живота с МС. Те могат да препоръчат промени в плана ви за лечение или да ви насочат към друг специалист за подкрепа.

Научете повече за MS

Срещите с Вашия лекар предоставят добра възможност да зададете въпроси и да научите за МС, но също така може да намерите за полезно да проучите състоянието в свободното си време.

Много информация за MS е достъпна онлайн, но не цялата е достоверна или точна.

Някои достоверни източници на информация включват:

 • Международна федерация на МС
 • Национален институт по неврологични заболявания и инсулт
 • Национално дружество за множествена склероза (NMSS)
 • Може да причини множествена склероза

NMSS също управлява програма MS Navigator, за да помогне на хората да се свържат с образователни и помощни ресурси. Можете да се свържете с MS Navigator чрез:

 • обаждане на 1-800-344-4867, от понеделник до петък от 9:00 сутринта до 19:00 часа източно време
 • с помощта на функцията за онлайн чат, от понеделник до петък от 9:00 сутринта до 19:00 часа източно време
 • изпращане на имейл чрез онлайн формата за контакт

Можете също така да посетите библиотека или книжарница, за да намерите книги за МС или за управлението на хроничните заболявания като цяло. Потърсете книги, които са базирани на изследвания и са написани от надежден автор, като например лицензиран лекар или специалист по психично здраве с обучение по MS.

Ако не сте сигурни в качеството на информацията, която намирате, обсъдете я с Вашия лекар по време на следващата Ви среща. Те могат да ви помогнат да отделите фактите от измислицата.

Намерете социална подкрепа

Разработването на силна мрежа за социална подкрепа може да ви помогне да управлявате възходите и паденията на живота, включително предизвикателствата, свързани с МС. Тази мрежа може да включва членове на семейството и приятели, както и други хора, живеещи с МС.

„Изграждането на връзки е от ключово значение, независимо дали става дума за намиране на местна група за подкрепа или наставник от връстници, разговор с приятел или вашия невролог“, каза Бруно. „Заобикалянето с хора, които „разбират“ и могат да бъдат състрадателни към вас, е наложително.“

Свързването с други хора, които имат МС, може да ви помогне да се чувствате по-малко сами или изолирани, каза Байер. Той също така дава възможност на хората с МС да споделят практически съвети и ресурси за управление на състоянието.

За да намерите други хора с МС:

 • Потърсете местна група за подкрепа, като използвате онлайн директорията на NMSS.
 • Присъединете се към онлайн общност за хора с МС.
 • Регистрирайте се за програмата MS Friends.

Можете също да търсите други хора с МС чрез социални медии, като Facebook или Instagram.

Свързване с професионалист по психично здраве

Получаването на нова диагноза МС или изживяването на промени в състоянието ви може да доведе до предизвикателни емоции, които продължават няколко дни, седмици или повече. Диагнозата може да повлияе на вашето психично здраве.

Ако негативните емоции продължават повече от две седмици и пречат на ежедневните ви дейности или взаимоотношения, помислете дали да не помолите Вашия лекар за препоръка за специалист по психично здраве.

„Тревожността или страданието пречат ли на ежедневните дейности? Ако това се отразява на вашата работа или доброволчески дейности, пречи на вашите взаимоотношения или пречи на вашите хобита или дейности, които обикновено харесвате, тогава е време да помислите за работа с професионалист по психично здраве,” каза Байер.

В идеалния случай е най-добре да се свържете с професионалист по психично здраве, който има опит в подкрепата на хора с МС или други хронични заболявания.

Това може да включва:

 • лицензиран професионален консултант (LPC)
 • лицензиран клиничен социален работник (LCSW)
 • психолог (PhD, PsyD)
 • психиатър (MD)

Те могат да препоръчат едно или повече от следните за управление на психичното здраве:

 • консултиране или разговорна терапия
 • лекарства, като например антидепресант
 • други лечения

Предприемането на стъпки за справяне с ефектите върху психичното здраве и разработването на положителни стратегии за справяне може да ви помогне да се справите с предизвикателствата на живота с МС.

Получаването на нова диагноза за МС или изживяването на промени във вашето състояние може да бъде предизвикателство. Разговорът с вашия лекар може да ви помогне да научите повече за вашата перспектива и възможности за лечение.

Използването на достоверни източници на информация, за да научите за МС и свързването с други хора, които имат заболяването, също може да ви помогне да се приспособите към вашата диагноза или прогресия на състоянието. В някои случаи може да ви е от полза да се свържете с специалист по психично здраве.

Възприемането на проактивен подход към управлението на това състояние може да ви помогне да се чувствате по-контролирани, като същевременно ви позволи да развиете знанията и уменията, от които се нуждаете, за да поддържате физическото и психическото си здраве с МС.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss