Въпроси, които да зададете на Вашия лекар относно диабетния макулен едем

Оставено без контрол, това свързано с диабета усложнение може да доведе до промени в зрението. Прилагането на правилните стратегии може да ви помогне да защитите зрението си.

Когато високите нива на кръвната захар, свързани с диабета, причинят увреждане на кръвоносните съдове в ретината, това е известно като диабетна ретинопатия. Едно усложнение на диабетната ретинопатия е, че кръвта и течността могат да изтекат в ретината. Натрупване на течност в средата на ретината (макула) се нарича диабетен макулен едем (DME).

В началото може да нямате забележими симптоми. След това, когато макулата набъбне, зрението ви може да започне да се замъглява. DME е a водещи причина за загуба на зрение в световен мащаб. Но с лечението може да успеете да намалите подуването и да предотвратите загуба на зрение.

Научаването, че имате DME, може да предизвика много притеснения. Най-добрият начин да разрешите тези опасения е да говорите с вашия очен специалист или специалист по диабет. Това са въпросите, които може да искате да зададете при следващия си преглед.

Прогресира ли DME с времето?

Сред хората с диабетна ретинопатия около половината ще продължи да развива оток на макулата. Няма лечение, но може да успеете да забавите прогресията на заболяването.

Един ключов фактор е колко бързо ще получите диагноза. Загубата на зрение е по-вероятно когато DME вече е тежък при диагностицирането. Диабетът и контролът на високото кръвно налягане също са важни прогностични фактори.

Вашият лекар ще може да ви даде по-добра представа какво да очаквате въз основа на вашите обстоятелства.

Ще загубя ли зрението си?

Без лечение отокът на макулата може да доведе до трайна загуба на зрението. Загубата на зрение обаче не е гарантирана.

относно 25% до 30% от хората с клинично значим оток на макулата ще изпитат поне известна загуба на зрение в рамките на 3 години. За някои хора леко замъглено зрение е основният симптом. Но DME може също да причини:

 • обектите да изглеждат вълнообразни
 • цветовете да изглеждат избледнели
 • тежка загуба на централно зрение

Ранното откриване и лечение може да помогне за намаляване на риска от трайна загуба на зрението.

Какъв тип лечение ми препоръчвате?

Вашият лекар ще вземе предвид спецификата на вашата диагноза, преди да даде препоръки за лечение. Възможностите за лечение на DME включват:

 • Лекарства против васкуларен ендотелен растежен фактор (анти-VEGF): Тези лекарства помагат за ограничаване на изтичането от необичайни кръвоносни съдове и спират образуването на нови кръвоносни съдове. След изтръпване на окото, специалист инжектира лекарството в или близо до окото. Обикновено изисква няколко лечения.
 • Лазерно лечение: Лазерните светлини помагат за затваряне и унищожаване на спуканите кръвоносни съдове. Той също така помага за забавяне или спиране на образуването на нови кръвоносни съдове. Вашият лекар ще използва специални инструменти, за да държи окото ви отворено и да държи главата ви неподвижна, докато прилага лазерната терапия директно в увредената област.
 • Кортикостероиди: Тези лечения се използват за намаляване на възпалението и подуването на окото. Те се предлагат като капки за очи, таблетки или инжекции в или около окото.
 • Хирургия: При процедура, наречена витректомия, хирургът премахва стъкловидния гел и кръвта от задната част на окото ви. Това позволява на светлината отново да достигне до ретината. Ако върху ретината се открие белег, той може да бъде отстранен по време на тази процедура.

Не забравяйте да попитате за потенциалните ползи, странични ефекти и рискове от всяко лечение, препоръчано от Вашия лекар.

Ще помогне ли лечението да подобри зрението ми?

Според Американската диабетна асоциация, лечението на оток на макулата понякога може да спре или да обърне загубата на зрение. Всеки случай е различен, така че вашият лекар ще може да ви обясни дали това е възможно за вас.

Има ли други стъпки за забавяне на прогресията на DME и защита на зрението ми?

Поддържането на добро управление на диабета може да помогне за забавяне на прогресията на оток на макулата. Това включва:

 • поддържане на нивата на кръвната захар в целевия диапазон, доколкото можете
 • контролиране на кръвното налягане и нивата на холестерола
 • отказване от тютюнопушенето (попитайте Вашия лекар за програми за отказване от тютюнопушенето, ако имате нужда от помощ при отказване)
 • бъдете активни, за да подобрите управлението на диабета, както и цялостното си здраве

Консултирайте се с вашия лекар, за да обсъдите конкретни стъпки, които могат да ви помогнат да управлявате здравето си и да защитите зрението си.

Има ли специфични симптоми на прогресия на DME, за които трябва да знам?

В началото замъгленото зрение може да бъде единственият симптом на оток на макулата. С напредването на DME може да започнете да забелязвате:

 • тъмни петна и поплавъци
 • обекти, които сякаш се движат, изчезват или променят формата, размера или цвета си
 • прави линии, които изглеждат изкривени
 • цветове, които изглеждат скучни или избледнели
 • светлочувствителност
 • загуба на периферно зрение
 • загуба на централно зрение
 • визуални образи на неща, които всъщност не съществуват (визуални халюцинации)

Свържете се с вашия очен специалист, ако имате внезапна или тревожна промяна в зрението си.

Изложен ли съм на риск от други очни заболявания?

Заедно с DME, диабетът също увеличава риска от развитие на очни проблеми като катаракта или глаукома. Вашият лекар може да прегледа вашите рискови фактори и да предложи график за скрининг.

Катаракта

Катаракта е помътняване на прозрачната леща на окото. Други рискови фактори за катаракта включват високо кръвно налягане, затлъстяване, тютюнопушене и твърде много излагане на слънце с течение на времето.

Симптомите на катаракта включват:

 • замъглено виждане
 • избледняващи цветове
 • светлочувствителност
 • проблеми със зрението през нощта
 • двойно виждане

Глаукома

Глаукомата уврежда зрителния нерв, обикновено поради прекомерно налягане в окото. Рискът от глаукома нараства с възрастта. Симптомите се развиват бавно, като обикновено започват с лошо периферно зрение.

Колко често трябва да проверявам очите си?

Ако имате DME, Вашият лекар ще Ви препоръча схема въз основа на тежестта на симптомите и избраното от Вас лечение. В някои случаи може да се наложи да започнете с преглед на очите си на всеки 1 до 3 месеца.

Няма лек за DME. Но с правилната информация можете да предприемете стъпки, за да намалите шансовете си за трайна загуба на зрението.

Направете списък с въпроси, които да зададете на вашия лекар преди следващото ви посещение, за да не забравите нищо. Не се колебайте да задавате допълнителни въпроси, ако има нещо, което не разбирате. Да знаете какво да очаквате може да ви помогне да се почувствате по-добре относно DME и как се лекува.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss