Възстановяване и употреба на вещества в „The Chi“ и „Dopesick“

Предупреждение за съдържание за употреба и пристрастяване към наркотици и алкохол.

Сега, след като Sober October отмина, Healthline разгледа как медиите изобразяват злоупотребата с алкохол и наркотични вещества, увеличавайки мащаба на това как се показва в Queer и Black общностите, като се имат предвид различия като:

  • ЛГБТК+ общностите съобщават за употреба на опиати в по-високи нива в сравнение с цишетите, подчертавайки употребата на вещества като механизми за справяне.
  • Черните хора са осъдени и затворени по-често и често за по-дълги периоди от време, въпреки че употребяващите бели наркотици се занимават с употребата на незаконни наркотици в същото количество като техните чернокожи колеги.

„Възстановяването… е процесът да станеш по-способен да се съгласиш със себе си“, ни каза Харолд Хонг, доктор по медицина, медицински директор на New Waters Recovery – нов център за рехабилитация и лечение на наркотици, ориентиран към възстановяването в Роли, Северна Каролина.

Говорихме с Хонг за важните компоненти на възстановяването и изобразяването му на екрана чрез хитови предавания „Dopesick“ и „The Chi“.

Епидемия срещу обявена война

Рязката разлика в начина, по който цветнокожите употребяващи наркотици, особено чернокожите, са изобразени пред камерата, е подобна на начина, по който се третират с тях, когато става дума за политика и полиция.

Чернокожите употребяващи опиоиди исторически са били обект на проверка за употребата на наркотици и са били подложени на полицейска сила и липса на съчувствие от страна на правната система, като се започне с „Войната срещу наркотиците“, въведена от Ричард Никсън през 1971 г.

Тази декларация осигури правна подкрепа за расовите и икономическите различия в арестите и лишаването от свобода, свързани с наркотици, допринасяйки за продължаващия проблем с масовото лишаване от свобода.

Масовото лишаване от свобода, продължаващите расови пристрастия и стигмата, свързана с веществата, продължават да засягат непропорционално чернокожите:

  • Чернокожите са затворени повече от 5 пъти повече от белите
  • Чернокожите хора съставляват 40% от арестуваните за нарушения на наркотиците в САЩ, но само 13% от допуснатите употребяващи наркотици
  • Черният човек има 5 пъти по-голяма вероятност да бъде спрян от полицията без основателна причина

„The Chi” на Lena Waithe, драма на Showtime, разглежда това внимателно и критично, показвайки тези системни действия, които са в основата на пристрастяването в цветнокожите общности.

Зрителите виждат структурните сили като полицията, кметството и базираната в квартала мафия от 63-та улица, които действат най-очевидно върху живота на актьорския състав.

Най-видимите пороци са марихуаната и алкохолът, като опиатите и други по-заклеймени наркотици имат голямо присъствие извън екрана в шоуто.

„Dopesick“, за който Хонг сподели, че го е гледал по време на престой,показва противоположната страна на обичайните изображения.

Медийните представяния на употребяващите опиоиди често са бели, показани са хапчета за употреба след честна рецепта или по неподкрепена заповед на лекар.

Поредицата Hulu използва Самуел Финикс, градския лекар, като измислено представяне на това, тъй като той наскоро научи за новия тогава OxyContin чрез своя фармацевтичен представител.

Представителят обещава, че OxyContin е лекарство, специално формулирано, за да направи зависимостта невъзможна благодарение на покритието с времево освобождаване.

Но в течение на четвърт век вдъхновението за шоуто (едноименна нехудожествена книга от 2018 г. от Бет Мейси) и множество проучвания – като този от 2009 г — ни показаха, че това не е вярно.

Както работата на Мейси, така и неговият телевизионен аналог разглеждат компанията Purdue Pharma, производителите на OxyContin и семейство Sackler (собствениците на фармацевтичната компания) – всички те са спечелили от широкото и пламенно разпространение на OxyContin.

В хода на поредицата фокусните точки се изместват, давайки на зрителя поглед върху различни ъгли на това как фалшивото представяне на OxyContin от компанията в крайна сметка е оставило милиони хора в химическа зависимост и самообвинение.

Срам и стигма

„Срамът е нещото, което пречи на възстановяването“, казва Хонг.

Медицинският директор казва, че това, от което хората, търсещи възстановяване, се нуждаят най-много, е подкрепа, а не „откритие на дъното“ или отхвърляне от семейството, което поп културата предлага като решение.

„болест от наркотици“героинята Бетси е ранена на работа, по-късно формира пристрастяване, което започва след посещението при нейния лекар. Показвайки колко бързо на пациентите е показана истината за лекарството, Бетси започва да зависи от все по-високи дози OxyContin.

Тя се опитва да се откаже, но тялото й е зависимо. Скоро тя търси хероин, защото медицински контролираните Oxys са трудни за получаване и дозата не е достатъчно висока, подобно на много други пациенти на Finnix.

В мъките на оттеглянето от OxyContin, миналите решения на Бетси в крайна сметка засягат другите около нея.

Тя причинява фатален инцидент по време на работа, когато кима и разчита погрешно числата на индикатора, а приятелката на Бетси Грейс си тръгва, когато вече не може да понася пристрастяването на Бетси.

Без никакви връзки, на които да се облегне, единственото облекчение, което Бетси има от мъката и срама си, е да се надрусва.

Опиати срещу алкохол

Според Хонг, един от проблемите с масовите центрове за възстановяване на жилища е, че те често са структурирани, като следват модела за двадесет и осем дневна алкохолна детоксикация, въпреки факта, че алкохолът и опиатите влияят на тялото по различен начин.

Хонг ми каза, че са необходими две години, за да се пренастроят невронните пътища, издълбани от опиати, които действат на по-дълбоко физиологично ниво от алкохола.

Опиатите носят по-голяма социална и правна стигма от алкохола и Хонг предполага, че по-голямата обвивка на срам около хората, които употребяват опиати, означава, че им се обръща по-малко внимателно и научно обосновано внимание от изследователи и медицински специалисти.

Поради това хората често търсят лечение за пристрастяване към опиати получават неадекватно лечение за дългото физиологично преживяване на абстиненция, което изпитват.

Трудности с Queer идентичността

В „Dopesick“ Бетси крие своята странност в малкия си роден град. Когато тя се опитва да разкрие своите хомофобски и традиционно християнски родители, те я отхвърлят, добавяйки към общата скръб и самота, които подхранват нейната употреба на наркотици.

В „The Chi“, когато Триг се завръща в Чикаго, той се опитва да поеме отговорна мантия, за да се грижи за приятелката си Имани и по-малкия си брат.

Но тъй като приятелката му е транс, виждаме, че Триг крие собствения си срам от това какво биха си помислили другите за неговата сексуалност.

Триг крие тази част от своята самоличност от страх и тъй като Имани е отдадена на Триг и е инвестирала в съвместния им живот, тя се справя с трансфобията на Триг.

Зрителите виждат, че на Имани й липсват странни хора и живот, в който тя не е единствената транс жена. Тя иска Триг да я разбере и откъде идва.

Изживяването на открита странност в бара се оказва твърде много за Триг и той и Имани влизат в битка извън бара. Това принуждава Триг да се съобразява открито с транссексуалността на Имани и с желанието му за Имани, принуждавайки го да избира между грижата за своята трансмизогиния и изграждането на живот с нея.

Връзката на общността с употребата на вещества

Законността и социалната легитимност на алкохола дава както „Dopesick“, така и „The Chi“възможността да се покажат начините, по които както марихуаната, така и употребата на алкохол създават възможности за връзка наред със зависимостта и прекъсването.

Например, монтаж на Бъдни вечер в сезон 5 на „The Chi“ изобразява редица различни двойки, споделящи питие, джойнт и момент на сексуална близост, което предполага някакво паралелно удоволствие и мир между сцени и вещества.

В сезон 4 гей бар предлага безопасно място за транс герой да намери други като нея и да не се чувства толкова сам, а след снимките на Pulse от 2016 г. знаем колко жизненоважни са места като тези за общността.

И в шоуто разплатата между Триг и Имани, улеснена от пътуването им до този гей бар, ги сближи.

В „Dopesick“, след като научава, че Бетси се вижда с Грейс, външна лесбийка, една от първите сцени, които зрителите виждат на тях заедно, включва споделяне на алкохол.

Зрителите току-що научиха за тяхната тайна връзка, което прави споделянето на бутилката с алкохол възможен символ на нуждата им да се измъкнат от ежедневната си рутина на принудително съответствие.

Повече в Reel Representation
Виж всички

Чернокожа тийнейджърска бременност и аборт: Chi и P-Valley

Сексуално здраве и сексуална позитивност

Намаляване на вредите

Няколко епизода от поредицата Finnix попада в автомобилна катастрофа и му е предписан OxyContin за собствената му болка. Скоро той пресича щатските граници в търсене на нови лекари, защото дозите, с които разполага, не са достатъчно високи.

В крайна сметка той губи медицинския си лиценз, а след това и свободата си. След освобождаването му от затвора именно метадонът, а не въздържанието, помага на Финикс да се възстанови.

Трансформиращите свойства на метадона над собствената му агенция са това, което го вдъхновява да си върне този лиценз, за ​​да помогне на други хора да получат достъп до медикаментозно подпомагано лечение или MAT.

Моделите на лечение за намаляване на вредите се фокусират върху защитата на автономността на употребяващите наркотици, вместо да изискват въздържание от тях, а лекарства като метадон и бупренорфин (известен също като Suboxone) са част от модел за намаляване на вредите за лечение на разстройство, свързано с употребата на опиати.

Според Хонг тези модели се основават на философия за среща с хората там, където се намират и задоволяване на заявените от тях нужди, вместо на налагане на медицински, политически или морален стандарт, с който човек, търсещ лечение, не е съгласен.

„The Chi“ обхваща сюжетна линия, в която Имани и Триг помагат на други транс жени да напуснат къща-капан, управлявана от мафията.

Тези жени придобиват автономност по отношение на условията на живот и работят заедно за достъп до наркотиците, от които зависят, вместо да бъдат задължени на мафията, което служи като друг пример за модел за намаляване на вредите.

Докато сюжетните линии често карат хората незабавно и напълно да изоставят веществата, тази стъпка в живота на жените е в съответствие с препоръките на Хонг за възстановяване.

Според Хонг задоволяването на материалните нужди на хората, преди да се очаква те да направят каквито и да било големи промени в начина на живот, е жизненоважно.

Реално ли беше това представяне?

И в „The Chi“, и в „Dopesick“, автономията, а не трезвостта, е очевидно силна и научно подкрепена.

Хонг споделя, че харесва сериала толкова много, защото е честен за това как се случва пристрастяването, особено в етично сложния и завладяващ сюжет на Финикс.

Последните двадесет години изследвания за намаляване на вредите ясно показват, че обръщането на внимание на знанията, които хората, които употребяват наркотици, имат за собствените си нужди, вместо да работят само върху въздържание, базирани на наказание модели на лечение, е най-силно свързано с повишеното благосъстояние в живота на употребяващите наркотици.

Връзката на Триг и Имани демонстрира често сложната динамика на живот в пресечните точки на множество маргинализирани идентичности и издигане на значението на общността.

Осезаемата подкрепа на подслона и програмата за MAT е това, което позволява на жените в къщата с капани и Finnix да решават сами за живота, който живеят.

В съответствие с гледната точка на Хонг, това са примери за съгласие със себе си и решение не просто да се откажат, а да се възстановят.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss