Възможно ли е да се заразите с немска морбили (рубеола) два пъти?

Немската морбили (рубеола) се счита за изкоренена в Съединените щати, поради много успешна програма за ваксиниране. Немската морбили е най-опасна за бременни хора и е силно заразна. Въпреки че е възможно да се разболеете от немска морбили два пъти, това е много рядко.

Можете ли да получите немска морбили (известна също като рубеола) два пъти? Отговорът е да, но се смята, че е много рядко.

Всъщност вече е необичайно да се разболеете от рубеола в Съединените щати.

Последната епидемия в Съединените щати се проведе от 1964 до 1965 г. и засегна 12,5 милиона души, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Сега броят на случаите в Съединените щати се оценява на около 10 годишно, благодарение на успешната национална програма за ваксиниране.

Името рубеола идва от латински за „малко червено“ и вирусното заболяване се смяташе за вид скарлатина или морбили до 1800 г., според CDC. Тогава немски медицински изследователи го идентифицираха като самостоятелно заболяване, откъдето идва и прякорът „немска морбили“.

Ето какво още трябва да знаете за вируса, кой е най-застрашен и как действа ваксината.

Какви са симптомите на немска морбили (рубеола)?

Симптомите на рубеола обикновено включват:

 • лек обрив, който започва от лицето и се разпространява до останалата част от тялото
 • лека треска
 • подути лимфни възли
 • възпалено гърло
 • розово око

Някои възрастни жени, които го получават, също могат да почувстват болка и скованост в пръстите, китките и коленете. Болката може да продължи до месец.

Толкова колкото 25% до 50% от хората, които се разболяват от немска морбили, не показват никакви симптоми.

Кой е най-вероятно да се разболее от немска морбили (рубеола)?

Много рядко е да се разболеете от рубеола в Съединените щати. Всички съобщени случаи са с произход извън Съединените щати. В световен мащаб най-вероятно да се разболеят са децата и младите хора.

В по-голямата част от случаите само една доза от вируса създава имунитет за цял живот. Въпреки че е възможно да се заразите два пъти, това е много рядко.

Сериозна ли е немската морбили (рубеола)?

Повечето симптоми на рубеола не са тежки. Болестта не може да бъде излекувана, след като я имате. Вместо това лечението е насочено към почивка, управление на треската и осигуряване на достатъчно течности.

Основните рискове са за бременните хора и техните неродени деца, тъй като вирусът на рубеола създава много висок риск от сериозни вродени дефекти сред неродените бебета.

До 85% от бебетата, които се заразяват с вируса през първите 12 седмици от бременността, са изложени на риск от един или повече вродени дефекти или неврологични проблеми като синдром на вродена рубеола (CRS).

Вирусът може да причини вродени дефекти. Вродените дефекти са по-рядко срещани, ако бременна жена е засегната от вируса на рубеола след 20-та седмица от бременността.

По време на последното избухване през 1960 гпреди имунизацията да бъде широко разпространена:

 • 12,5 милиона души са се разболели
 • 20 000 бебета са родени с CRS
 • 11 000 бременни са загубили бебетата си
 • Починали са 2100 новородени

Днес вирусът вече не причинява подобни статистики, благодарение на успешна програма за ваксиниране.

Вирусът на рубеола е много заразен. Хората могат да предават вируса чрез дишане, кихане или кашляне. Много хора, които имат вируса, не го знаят и могат да го предадат до седмица преди появата на обрива и седмица след това.

Колко ефективна е немската ваксина срещу морбили?

Ваксината се прилага два пъти като част от комбинирана ваксина, която предпазва от морбили, паротит и рубеола (MMR).

Първата доза е до 95% ефективна. Втората доза е предназначена за тези, които не са се повлияли от първата доза. В много редки случаи някои хора не реагират и на втора доза.

В повечето случаи ваксинацията се прави в детството, въпреки че възрастните може да се нуждаят от нея, ако не са я получили, когато са били малки. Предполага се, че защитата е доживотна.

Докато една доза обикновено е ефективна, експертите препоръчват следните групи да имат две дози MMR, най-вече за защита срещу морбили и паротит:

 • студенти в следдипломни учебни заведения
 • здравен персонал
 • хора, живеещи в общност, в която има епидемия или наскоро са били изложени на болестта
 • хора, които планират да пътуват в чужбина до уязвими райони
 • хора, които са получили инактивирана (убита) ваксина срещу морбили или ваксина срещу морбили от неизвестен тип през 1963–1967 г. (препоръчват се две дози)
 • хора, ваксинирани преди 1979 г. или с убита паротитна ваксина, или с ваксина срещу паротит от неизвестен тип, които са изложени на висок риск от инфекция с паротит (напр. лица, които работят в здравно заведение), (препоръчват се две дози)

Кога да получите ваксината

Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) се прилага два пъти. Предпазва и от трите болести.

CDC препоръчва на децата да се дават две дози при:

 • възраст 12-15 месеца
 • възраст 4-6 години

CDC също препоръчва ваксина MMRV, която предпазва от морбили, паротит, рубеола и варицела (варицела), но ваксината е одобрена само за деца до 12-годишна възраст.

Как да разберете дали имате имунитет?

Ако не сте сигурни в статуса на имунитета си, можете да поискате от Вашия лекар тест за рубеола. Техник ще вземе кръвта ви и ще я изпрати в лаборатория, за да определи дали имате имунитет. Това е особено важно, ако може да забременеете.

Долния ред

Немската морбили (рубеола) е изкоренена в Съединените щати, въпреки че всяка година се срещат няколко редки случая. Въпреки че е възможно да го получите два пъти, това е много рядко.

Симптомите на рубеола често са леки или несъществуващи, но е много заразна. Ваксинирането е много важно, особено за жени, които могат да забременеят. Рубеолата може да причини сериозни вродени дефекти и усложнения при по-голямата част от бременностите през първия триместър.

Ваксината обикновено се прилага на деца в две отделни дози, но възрастните също могат да бъдат имунизирани. Ако не сте сигурни за състоянието на имунитета си, можете да го обсъдите с вашия медицински специалист и да поискате кръвен тест, за да определите дали сте имунизирани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss