Втори триместър: Притеснения и съвети

Вторият триместър

Вторият триместър на бременността е, когато бременните жени често се чувстват най-добре. Въпреки че се случват нови физически промени, най-лошото от гаденето и умората е отминало, а подутината на бебето все още не е достатъчно голяма, за да причини дискомфорт. Въпреки това, много жени все още имат въпроси и притеснения през втория си триместър на бременността.

Ето основните притеснения, които може да имате относно втория триместър, както и някои съвети, които да ви помогнат да се справите с тях.

Кога мога да знам пола на моето бебе?

Най-сигурният начин да определите пола на вашето бебе е да изчакате след раждането. Ако обаче не искате да чакате толкова дълго, може да сте в състояние да разберете пола на вашето бебе още на 7-та седмица от бременността си. Вашият лекар може да извърши различни тестове и процедури, за да определи дали ще имате син или дъщеря.

Повечето хора откриват пола на бебето си по време на ултразвук в средата на бременността. Този тест за изображения използва високочестотни звукови вълни, за да създаде снимки на бебето в утробата. Получените изображения могат да покажат дали бебето развива мъжки или женски полови органи. Важно е да се отбележи обаче, че бебето трябва да е в позиция, която позволява да се виждат гениталиите. Ако лекарят не може да получи ясна представа, ще трябва да изчакате до следващата си среща, за да разберете пола на вашето бебе.

Други хора могат да разберат пола на бебето си чрез неинвазивни пренатални тестове. Този кръвен тест проверява за парчета от мъжката полова хромозома в кръвта на майката, за да определи дали тя носи момче или момиче. Тестът може също да помогне за откриване на определени хромозомни състояния, като синдром на Даун.

Друга неинвазивна опция е безклетъчно ДНК тестване. Това е сравнително нова форма на пренатален скрининг, която използва кръвна проба от майката, за да анализира фрагменти от ДНК на плода, които са проникнали в нейния кръвен поток. ДНК може да отразява генетичния състав на развиващото се бебе и да провери за наличието на хромозомни нарушения. Безклетъчно ДНК тестване може да се извърши още на 7-та седмица от бременността. Въпреки това, Американската администрация по храните и лекарствата в момента не регулира тази форма на генетично изследване.

В някои случаи може да се използва вземане на проби от хорионни въси или амниоцентеза за определяне на пола на бебето и за откриване на хромозомни състояния. Тези процедури включват вземане на малка проба от плацентата или околоплодната течност, за да се определи пола на бебето. Въпреки че обикновено са много точни, те обикновено не се препоръчват поради лек риск от спонтанен аборт и други усложнения.

Какво мога да приемам при настинка по време на бременност?

Guaifenesin (Robitussin) и други сиропи за кашлица без рецепта обикновено са безопасни за приемане, когато имате настинка. При неконтролируема хрема, псевдоефедринът (Sudafed) също е безопасен за прием в умерени количества. Солените капки за нос и овлажнителите са полезни и за облекчаване на симптомите на настинка.

Не забравяйте да се обадите на Вашия лекар за допълнителна оценка, ако имате:

  • симптоми на настинка, които продължават повече от една седмица
  • кашлица, която произвежда жълта или зелена слуз
  • треска над 100°F

Какво мога да приемам при киселини и запек по време на бременност?

Киселини в стомаха и запек са много чести оплаквания през цялата бременност. Антиацидите, като калциев карбонат (Tums, Rolaids), са много полезни при киселини. Тези лекарства могат лесно да се съхраняват в чантата, колата или нощното шкафче за употреба, ако състоянието се появи неочаквано.

За облекчаване на запека можете да опитате:

  • пиене на много вода
  • ядене на сини сливи или тъмни листни зеленчуци, като зеле и спанак
  • приемане на докузат натрий (Colace), псилиум (Metamucil) или докузат калций (Surfak)

Ако тези лекарства не работят, бисакодил (Dulcolax) супозитории или клизми могат да се използват за запек под наблюдението на Вашия лекар.

Мога ли да спортувам по време на бременност?

Ако сте водили активен начин на живот и сте спортували редовно преди бременността, можете да продължите същата рутина по време на бременност. Важно е обаче да поддържате пулса си под 140 удара в минута или под 35 удара на всеки 15 секунди и да се въздържате от пренапрежение. Трябва също да избягвате определени дейности, които увеличават риска от нараняване, като ски, кънки и контактни спортове.

По средата на бременността може да започнете да изпитвате дискомфорт, докато бягате или скачате, поради разширяващ се корем, така че може да искате да замените режима си с ходене със сила или други дейности с ниско въздействие. Плуването и танците са безопасни форми на упражнения, които често се препоръчват по време на бременност. Правенето на йога и упражнения за разтягане също са много полезни и релаксиращи.

Ако сте водили заседнал начин на живот преди бременността, не се опитвайте да започнете трудна рутина по време на бременност без надзора на Вашия лекар. Нов план за упражнения носи повишен риск от ограничаване на растежа на плода, тъй като повече кислород отива към работещите мускули, а не към развиващото се бебе.

Мога ли да направя зъболекарска работа по време на бременност?

Лошата зъбна хигиена е свързана с преждевременно раждане или раждане, което настъпва преди 37-та седмица от бременността, така че е важно проблемите със зъбите да бъдат лекувани своевременно. Изтръпващите лекарства са безопасни, както и рентгеновите лъчи на зъбите с използване на защитна оловна престилка.

Малко кървене във венците е нормално по време на бременност. Въпреки това, трябва да се свържете с Вашия лекар, ако кървенето стане прекомерно. Някои бременни жени също развиват състояние, известно като птиализъм, което е прекомерно слюноотделяне и плюене. За съжаление, няма лечение за това състояние, въпреки че обикновено изчезва след раждането. Някои жени смятат, че смученето на мента помага за облекчаване на птиализма.

Мога ли да боядисвам или къдрям косата си?

Като цяло лекарите нямат никакви притеснения относно използването на процедури за коса по време на бременност, тъй като химикалите не се абсорбират през кожата. Ако сте особено загрижени за потенциалните токсини, въздържайте се от процедури за коса по време на бременност и изчакайте след раждането, за да оцветите или къдрете косата си. Може да искате да опитате естествени оцветители, като къна, вместо продукти на базата на амоняк. Ако все пак решите да боядисате или къдряте косата си, уверете се, че стаята, в която се намирате, е добре проветрена.

Трябва ли да взема уроци по раждане?

Ако се интересувате от уроци по раждане, вторият триместър е моментът да се запишете. Има много различни видове класове. Някои класове се фокусират единствено върху управлението на болката по време на раждане, докато други се фокусират върху периода след раждането.

Много болници също предлагат образователни часове за раждане. По време на тези класове можете да бъдете запознати с болничния персонал в медицински сестри, анестезия и педиатрия. Това ви дава възможност да научите повече информация за философията на болницата по отношение на раждането и възстановяването. Вашият инструктор ще ви даде правилата на болницата по отношение на посетителите по време на раждане, раждане и възстановяване. Извънболничните класове са склонни да се фокусират по-ясно върху конкретни въпроси, като например как да кърмите или как да намерите правилната грижа за децата.

Вашето решение кой клас да вземете не трябва да се основава единствено на наличност и удобство. Трябва също да вземете предвид философията на класа. Ако това е първата ви бременност, може да искате да изберете клас, който преглежда всички различни налични опции за управление на болката и управление на раждането. Попитайте Вашия лекар, семейство и приятели за препоръки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss