Всичко, което трябва да знаете за Herpes Gladiatorum

Herpes gladiatorum, известен също като мат херпес, е често срещано кожно заболяване, причинено от херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1). Това е същият вирус, който причинява херпес около устата. Веднъж заразен, вирусът остава с вас за цял живот.

Може да имате периоди, когато вирусът е неактивен и не е заразен, но също така можете да имате пристъпи по всяко време.

Herpes gladiatorum е особено свързан с борбата и други контактни спортове. През 1989 г. десетки гимназиални борци се зарази с вируса в лагер по борба в Минесота. Вирусът може да се предава и чрез други видове контакт с кожата.

Симптоми

Херпес гладиаторум може да засегне всяка част от тялото. Ако очите ви бъдат засегнати, това трябва да се третира като спешна медицинска помощ.

Симптомите обикновено се появяват около седмица след излагане на HSV-1. Може да забележите треска и подути жлези преди появата на рани или мехури по кожата ви. Може също да почувствате изтръпване в областта, засегната от вируса.

Колекция от лезии или мехури ще се появи на кожата ви до 10 дни или повече преди заздравяването. Те могат да бъдат болезнени или не.

Вероятно ще имате периоди, при които нямате очевидни симптоми. Дори когато няма отворени рани или мехури, все още можете да предадете вируса.

Говорете с Вашия лекар как да проверите за симптоми и какви предпазни мерки трябва да вземете с другите, когато имате огнище и когато изглежда, че нямате симптоми.

Избухването може да се появи веднъж годишно, веднъж месечно или някъде по средата.

Причини

Herpes gladiatorum се разпространява чрез контакт кожа до кожа. Ако целунете някого с херпес херпес на устните, можете да заразите вируса.

Въпреки че на теория споделянето на чаша или друг контейнер за напитки, мобилен телефон или прибори за хранене с човек с инфекция с херпес гладиаторум може да позволи на вируса да се разпространи, това е по-малко вероятно.

Можете също да се заразите с HSV-1, като играете спорт, който включва много контакт кожа до кожа, както и чрез сексуална активност. Това е силно заразно заболяване.

Рискови фактори

Приблизително 30 до 90 процента от възрастните в Съединените щати са били изложени на херпес вируси, включително HSV-1. Много от тези хора никога не развиват симптоми. Ако се борите, играете ръгби или участвате в подобен контактен спорт, сте изложени на риск.

Най-честият начин за разпространение на вируса е чрез сексуален контакт кожа до кожа.

Ако имате HSV-1, рискът ви от епидемия е по-висок по време на стресови периоди или когато имунната ви система е отслабена по време на заболяване.

Диагноза

Ако развиете херпес или имате други симптоми на херпес гладиаторум, трябва да избягвате физически контакт с други хора и да потърсите медицинска оценка. Това ще помогне да се сведе до минимум въздействието върху вас и ще помогне за намаляване на риска от предаване на вируса.

Лекарят може да прегледа раните ви и често да диагностицира състоянието ви без никакви изследвания. Въпреки това, Вашият лекар вероятно ще вземе малка проба от една от раните, за да бъде анализирана в лаборатория. Вашият лекар може да тества пробата, за да потвърди диагнозата.

Може да бъдете посъветвани да направите кръвен тест в случаите, когато е трудно да се разграничи HSV-1 инфекция от друго кожно заболяване. Тестът ще търси определени антитела, които се появяват.

Кръвен тест също може да бъде полезен, ако нямате очевидни симптоми, но се притеснявате, че може да сте били изложени на вируса.

Лечение

Леките случаи на херпес гладиаторум може да не се нуждаят от лечение. Трябва обаче да избягвате да дразните раните, ако все още се виждат. Дори ако лезиите ви са сухи и избледняват, може да се наложи да избягвате борба или какъвто и да е контакт, който може да доведе до тяхното избухване.

При по-сериозни случаи антивирусните лекарства с рецепта могат да помогнат за ускоряване на времето за възстановяване. Лекарствата, които често се предписват за HSV-1, са ацикловир (Zovirax), валацикловир (Valtrex) и фамцикловир (Famvir).

Лекарствата могат да се предписват като превантивна мярка. Дори когато нямате обостряне, приемането на перорално антивирусно лекарство може да помогне за предотвратяване на огнища.

Предотвратяване

Ако имате контакт кожа до кожа с човек с HSV-1 инфекция, говорете с Вашия лекар как да избегнете заразяването с вируса. Вероятно ще бъдете посъветвани да избягвате контакт по време на периоди, когато са видими рани.

Трябва обаче да знаете, че някои хора може да имат вируса, но никога да нямат симптоми. В тези случаи вирусът все още може да се предаде на други хора.

Ако получавате редовни изследвания за полово предавани инфекции (ППИ), трябва да помолите Вашия лекар да включи херпес симплекс.

Ако сте борец или друг атлет с по-висок риск от HSV-1, практикувайте добра хигиена. Безопасните практики включват:

  • душ веднага след тренировка или игра
  • като използвате собствената си кърпа и се уверете, че се пере редовно с гореща вода и белина
  • използване на собствена самобръсначка, дезодорант и други лични вещи и никога да не споделяте вашите предмети за лична хигиена с други хора
  • оставяне на язви сами, включително избягване на бране или притискане
  • използване на чисти униформи, постелки и друго оборудване

В ситуации, в които може да сте изложени на висок риск от заразяване с вируса, като например в лагер по борба, може да успеете да получите рецепта за антивирусно лекарство.

Ако започнете да приемате антивирусно лекарство няколко дни преди възможното излагане на вируса, може да успеете значително да намалите риска от заразяване с херпес гладиаторум.

За да научите повече за предотвратяването на инфекция с HSV-1, говорете с Вашия лекар или с някой от местната служба за обществено здравеопазване.

Outlook

Няма лек за херпес гладиаторум, но някои лечения могат да намалят огнища на кожата ви и да намалят шансовете ви да го предадете на други. Освен това можете да вземете превантивни мерки, за да не го придобиете сами.

Ако имате инфекция с HSV-1, може да продължите дълги периоди без очевидни симптоми. Не забравяйте, че дори и да не забележите симптоми, вирусът все още може да се предава.

Като работите с Вашия лекар и Вашата половинка, както и с Вашите треньори и съотборници, ако сте спортист, може да успеете да управлявате състоянието си успешно и безопасно за дълго време.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss