Всичко, което трябва да знаете за това да сте жив донор на черен дроб

С над 105 000 души в националния списък на чакащите за трансплантация не трябва да е изненада, че донорството на органи е една от най-важните медицински процедури на нашето време. Само през 2021 г. повече от 11 800 души в националния списък за трансплантации са чакали именно за трансплантация на черен дроб.

Но какво точно включва пътуването на чернодробна трансплантация? И как изглежда този процес за живи донори на черен дроб, които правят избора да дарят част от черния си дроб?

Тук очертаваме всичко, което трябва да знаете за процеса на трансплантация на черен дроб от жив донор като потенциален донор.

Насоки за живи донори на черен дроб

Трансплантацията на черен дроб може да се извърши по един от двата начина: органът може да дойде от починал донор или може да дойде от жив донор.

При трансплантация на черен дроб от жив донор живият донор дава част от своя черен дроб на реципиента. След това частичният черен дроб може да прерасне отново в пълен черен дроб – както за донора, така и за реципиента.

Тъй като даряването на част от вашия черен дроб е толкова огромна задача, не всеки може да бъде жив донор на черен дроб. За да се квалифицира като жив донор на черен дроб, според 2016 изследванеТрябва да бъдете:

 • на възраст между 18 и 60 години
 • в състояние да даде пълно съгласие
 • в добро физическо и психическо здраве
 • съвместими по кръвна група с реципиента
 • свободен от каквито и да било сериозни здравословни проблеми, състояния или притеснения

Ако отговаряте на изискванията да бъдете донор и искате да продължите напред с процеса, има задълбочена оценка на които първо трябва да се подложите. Тази оценка включва:

 • проучване за скрининг на здравето
 • множество видове кръвни тестове
 • тестове за вирусни и инфекциозни заболявания
 • образни тестове, като MRI и CT сканиране
 • както физически, така и психиатрични прегледи

Какво ви дисквалифицира да дарите черен дроб?

Дори и да сте преминали през целия процес на оценка, пак може да не бъдете приет като жив донор. Всъщност, ранни изследвания от 2013 г. предполага, че само около 40% от хората, които се интересуват от живо даряване на черен дроб, са приети.

Според Изследване от 2006 гнякои от най-честите причини да не бъдете приети като донор на жив черен дроб включват:

 • основни медицински състояния, като хипертония, чернодробни или бъбречни нередности или рак (някои от които са открити по време на оценката)
 • основни състояния на психичното здраве, като депресия, тревожност или разстройство, свързано с употребата на вещества
 • новооткрити проблеми, открити по време на сканиране, като неракови образувания или нередности на кръвоносните съдове в черния дроб
 • по-високо ниво на мазнини в черния дроб (наречено стеатоза), отколкото се предполагаше преди

Ако сте одобрени да бъдете жив донор на черен дроб, Вашият лекар вероятно ще прекара известно време, за да Ви помогне да се подготвите за операцията. Например, те може да поискат да дарите кръв, да вземете профилактични (превантивни) лекарства или да направите други промени в начина си на живот преди време, за да намалите риска от усложнения преди и след операцията.

Знаеше ли?

Когато решите да дарите своя черен дроб, левият или десният чернодробен лоб могат да бъдат използвани за трансплантацията. Тъй като десният чернодробен лоб е много по-голям от левия, повечето хора се подлагат на трансплантация на десен чернодробен лоб, според Изследване от 2007 г.

Независимо коя процедура е избрана обаче, резултатът обикновено е един и същ. И двете части на черния дроб ще пораснат отново, за да се превърнат в напълно функциониращ черен дроб след няколко месеца.

Какво струва даряването на черен дроб?

Трансплантацията на черен дроб от жив донор може да бъде скъпо начинание, както за донора, така и за реципиента. Като донор, всички ваши разходи, свързани с оценката и операцията, обикновено се покриват от здравната застраховка на получателя — и това включва както частна застраховка, така и Medicare.

Покритите разходи обикновено са ограничени само до оценката и операцията, но не и до допълнителни разходи, като грижи за деца, настаняване или загуба на заплати.

Въпреки че е незаконно в Съединените щати някой съзнателно да ви плаща за даряването на вашия черен дроб, някои получатели – или дори национални фондации – може да са готови да помогнат директно да покрият някои от тези допълнителни разходи, според изследване от 2020 г.

Странични ефекти и рискове от донорство на черен дроб

Въпреки естеството на чернодробната трансплантация, даряването на черен дроб е изненадващо безопасно за здрави хора. Статистиката показва, че смъртността при донорство на черен дроб е толкова ниска, колкото 0,2% и 0,5% съответно за трансплантация на ляв и десен лоб.

Но това, че операцията е безопасна за повечето хора, не означава, че е напълно без странични ефекти или потенциални рискове. Например, според изследване от 2020 г., някои от непосредствените следоперативни странични ефекти може да включват:

 • инфекция на мястото на операцията
 • кървене от оперативната рана
 • кръвни съсиреци или белодробна емболия
 • промени в чревните движения
 • инфекция на пикочните пътища
 • изтичане от жлъчния канал
 • пневмония

Дългосрочни ефекти от даряването на черен дроб

Изследванията показват, че повечето хора, които се подлагат на донорство на черен дроб, могат да се върнат към обичайния си ежедневен живот относително скоро след операцията. Всъщност едно ранно проучване от 2010 г. установяват, че живите донори на черен дроб като цяло съобщават за връщане към тяхното „изходно“ качество на живот само за 6 до 12 месеца след даряването на черен дроб.

Колко ефективно може да бъде донорството на черен дроб?

Според Обединената мрежа за споделяне на органи (UNOS) през 2021 г. са извършени над 6500 трансплантации на живи донори — което е с над 14% повече от броя на трансплантациите, извършени през 2020 г. И с повече от 105 000 души в списъка на чакащите за трансплантация на органи, неоспорим факт е, че тези видове трансплантации – независимо дали на черен дроб, бъбрек или друг орган – могат да спасяват животи.

Донорството на черен дроб е изключително ефективно за удължаване на нечий живот. А Годишен отчет за 2020 г установиха, че общата преживяемост при възрастни с чернодробна трансплантация е над 93% на 1-ва година, повече от 81% на 5-та година и почти 62% на 10-та година.

Получаване на поддръжка

Да станеш жив донор на черен дроб може да бъде обезсърчителен процес, така че помага да имаш известна подкрепа по пътя. Независимо дали просто искате да научите повече за процеса или вече сте на път да станете донор, ето някои организации, които да проверите, ако търсите повече информация и подкрепа:

 • OrganDonor.gov
 • Американската чернодробна фондация
 • Американската фондация за трансплантации
 • Дарете живот Америка

А за донори, реципиенти и членове на семейството, помислете за проверка на групата за подкрепа на чернодробна трансплантация на Penn Medicine и групите за поддръжка на UNOS.

График на възстановяване след даряване на черен дроб

Трансплантацията на жив черен дроб е голяма процедура, през която всеки трябва да премине, така че е важно да знаете как най-добре да се грижите за себе си след операцията. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, докато се възстановявате.

Както при всяка голяма хирургична процедура, трансплантацията ще се извърши в болница с квалифициран хирургичен екип за трансплантация. След като приключите операцията, ще останете в болницата под внимателно наблюдение от 5 до 7 дни. През това време вашият екип за грижи ще ви помогне да свикнете отново да седите, да ходите, да ядете и да използвате тоалетната, наред с други задачи.

След като напуснете болницата, можете постепенно да започнете да възобновявате обичайните си ежедневни дейности – с акцент върху постепенното. За повечето хора това включва и възможността да се върнат към обичайния си работен график след приблизително 6 до 12 седмици, в зависимост от скоростта на тяхното възстановяване.

Една от най-важните части на възстановяването след донорство на черен дроб е поддържането на тесен контакт с вашия екип за грижи. Ще трябва да се върнете многократно през първата година от операцията за последващи посещения и тестове, за да сте сигурни, че всичко се лекува както трябва.

Често задавани въпроси за донорство на черен дроб

Ако се интересувате да станете жив донор на черен дроб, вероятно имате дълъг списък с въпроси към Вашия лекар. Ето някои от най-често срещаните, които ще ви помогнат да започнете.

Каква е възрастовата граница за донорство на черен дроб?

Възрастта е една от основните квалификации за това да бъдеш жив донор на черен дроб – особено в случай на по-възрастни хора. Ако желаете да станете жив донор, трябва да сте поне на 18 години, но не и над 60 години.

Донорството на черен дроб оставя ли белег?

Донорството на черен дроб е сериозна операция, която води до белези както за донора, така и за реципиента. В случая на реципиента донорството на жив черен дроб оставя след себе си видим белег в горната част на корема, който често се описва като формата на стик за хокей, според изследване от 2021 г.

Колко време отнема операцията по даряване на черен дроб?

Според Университетската здравна мрежа (UNH), която управлява една от най-големите програми за чернодробна трансплантация в Канада, операцията за донорство на черен дроб може да отнеме до 6 часа. Тази дължина може да варира в зависимост от редица фактори.

Може ли член на семейството да дари черен дроб?

Извън анонимните живи донори на черен дроб, повечето хора, които избират донорство на черен дроб, го правят за роднина, член на семейството или близък приятел. един ранно проучване от 2007 г. установява, че това да си член на семейството е един от най-честите решаващи фактори при приемането на донор на черен дроб.

Имате ли нужда от една и съща кръвна група, за да дарите черен дроб?

Въпреки че не е необходимо да сте точно същата кръвна група като реципиента на вашия черен дроб, ще трябва да сте съвместими. Ето как изглежда съвместимостта на кръвната група при даряване на черен дроб според UHN:

 • Кръвна група O: можете да дарите на някой с кръвна група O, A, B или AB
 • Кръвна група А: можете да дарите на човек с кръвна група А или АВ
 • Кръвна група B: можете да дарите на човек с кръвна група B или AB
 • Кръвна група AB: може да дарява само на човек с кръвна група AB

Колко време отнема регенерацията на черния дроб след даряване?

В случая на донора останалата част от черния дроб обикновено израства отново и възстановява почти пълната функция (90%) за приблизително 6 до 12 седмици. В случая на реципиента, трансплантираният черен дроб също ще продължи да расте отново след трансплантацията, докато достигне правилния обем, според Изследване от 2008 г.

Можете ли да забременеете след донорство на черен дроб?

Живи донори на черен дроб, които желаят да забременеят след даряване на черен дроб, могат да го направят. И докато някои изследвания от 2021 г предполага, че бременността след даряване може да бъде придружена от определени усложнения, като повишени чернодробни ензими по време на бременност, необходими са повече изследвания.

Ако се интересувате както от забременяване, така и от даряване на черен дроб, говорете с Вашия лекар за рисковете, които и двете могат да представляват за цялостното ви здраве.

Над 11 000 души очакват чернодробна трансплантация през 2022 г., както от починали, така и от живи донори. Въпреки че в началото може да изглежда непосилно дори да помислите да дарите нещо толкова важно като черния дроб, самата процедура е безопасен и ефективен начин да помогнете за спасяването на живота на някой друг.

Ако вие или някой, когото обичате, обмисляте да станете жив донор на черен дроб, можете да научите повече за регистрацията за донор на органи тук.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss