Всичко, което трябва да знаете за пърхота на брадата

Какво е пърхот на брадата?

Пърхотът е често срещано състояние на кожата, което има тенденция да засяга скалпа. Известно е с това, че причинява зачервена, лющеща се кожа, която често също сърбя. Ако имате пърхот на скалпа, вероятно ще можете да видите люспи от кожа в косата си. Пърхотът понякога се нарича себореен дерматит.

Същото може да се случи и с космите по лицето, причинявайки бели люспи и сърбеж в брадата ви. Продължете да четете, за да научите повече за това какво причинява пърхот на брадата и как можете да се отървете от него.

Какво го причинява?

Кожата на почти всеки съдържа микроб, наречен Malassezia globosa. Това евид гъбички, които са склонни да растат в мазни зони с много мастни жлези, включително скалпа и лицето.

Гъбичките помагат за разграждането на себума, който е масло, произвеждано от мастните жлези. Този процес оставя след себе си олеинова киселина, която дразни кожата на някои хора. Освен това, ако имате естествено мазна кожа, вероятно имате и повече M. globosa микроби, което води до повече олеинова киселина.

Кожата на някои хора също има по-бърз темп на клетъчно обмяна. Това се отнася до това колко често клетките на кожата ви се регенерират. Обикновено цикълът на клетъчен оборот отнема около 30 дни. Когато процесът се ускори, това може да доведе до натрупване на мъртви кожни клетки.

Ако имате люспи в брадата си без зачервена или раздразнена кожа отдолу, може просто да имате суха кожа. В други случаи, недостатъчното миене на брадата може да доведе до натрупване на масла и кожни клетки.

Независимо от това, което причинява пърхот на брадата ви, може да забележите, че е по-лошо през студено, сухо време и в горещ, влажен климат.

Как да се отърва от него?

Да се ​​отървете от пърхота по брадата включва измислянето на план за премахване на мъртвите кожни клетки, като същевременно контролирате допълнителното масло, за да предотвратите образуването на нови люспи. За повечето хора това включва комбинация от редовно ексфолиране, измиване и овлажняване. Независимо от рутината или продуктите, които изберете, не забравяйте, че може да минат седмица или две, докато започнете да виждате резултати.

Ексфолираща

Ексфолирането е процес, който помага за премахване на мъртвите кожни клетки, включително тези, които причиняват пърхот. Можете да направите това първата стъпка от вашата рутина, като използвате a четка за брада. Потърсете такъв, който има меки косми. Освен че ще се отървете от мъртвата кожа, четката за брада също ще ви помогне да разпределите маслата от кожата ви. Това може да направи косата на брадата ви по-мека и по-лесна за управление.

Преди да почистите брадата си, нежно масажирайте кожата под брадата си с четката. Уверете се, че не търкате брадата си твърде силно. Това може да влоши пърхота.

Измиване

Ако все още не сте го направили, измийте брадата си по начина, по който миете косата си. Можете да използвате същия шампоан, който използвате за скалпа си. Въпреки това, може да искате да изберете лечебен шампоан, предназначен за лечение на пърхот. Потърсете тези съставки за борба с пърхота в шампоана:

  • пиритион цинк
  • каменовъглен катран
  • селенов сулфид
  • масло от чаено дърво

Нежно масажирайте шампоана в брадата си. Уверете се, че достига до кожата отдолу. Изчакайте минута или две, преди да го изплакнете. Избягвайте да използвате допълнително гореща вода, която може да изсуши и допълнително да раздразни кожата ви.

Имайте предвид, че традиционните шампоани, предназначени за скалпа ви, може да са твърде груби за лицето ви, особено ако имате чувствителна или суха кожа. Ако шампоанът ви се струва твърде изсушаващ, можете да опитате почистващ препарат, предназначен специално за брада, напр този.

Овлажняващ

Овлажняването на брадата е от решаващо значение за премахването на пърхота. Овлажняването помага за рехидратирането и защитата на кожата ви след измиване с шампоан.

Когато мислите за овлажняване, вероятно се сещате за лосион. Въпреки това може да е трудно да се приложи върху брадата си, без да остави куп остатъци. Вместо това изберете масло за брада. Можете да намерите такъв на Amazon.

Ако имате кожа, склонна към акне, може да искате да изберете по-просто, некомедогенно масло – което означава, че няма да запуши порите ви – напр. арганово масло.

Нанесете овлажнителя веднага след почистване. Разтрийте няколко капки масло между ръцете си и го масажирайте в кожата под брадата си, като го нанесете до краищата на брадата си. За да избегнете повече натрупване, започнете с една или две капки. Винаги можете да добавите още, ако ви се струва, че не сте достигнали цялата си брада.

Как мога да го предотвратя да се върне?

След като се отървете от пърхота по брадата, важно е да сте в крак с рутината си, особено когато става въпрос за измиване и овлажняване. Опитайте се редовно да наблюдавате как се чувства кожата ви. Усеща ли се стягане или сърбеж? Добавете още няколко капки масло за брада. Имайте предвид, че може да се наложи да използвате по-богат овлажнител по време на студено и сухо време.

Ако използвате лечебен шампоан, можете да го използвате веднъж или два пъти седмично, след като пърхотът ви е под контрол.

Долния ред

Пърхотът на брадата е често срещан проблем, но е лесен за лечение с помощта на проста рутина. Каквото и да решите да направите, не забравяйте да обърнете внимание както на косата на брадата си, така и на кожата отдолу.

Ако все още не виждате подобрение след няколко седмици, говорете с Вашия лекар. Може да се нуждаете от предписан противогъбичен шампоан или локално стероидно лечение. След като пърхотът ви изчезне, можете да го предпазите от повторна поява, като се придържате към рутината си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss