Всичко, което трябва да знаете за операцията на стомашна лента (LAP-Band).

Лапароскопската стомашна лента е една от най-малко инвазивните налични операции за отслабване. Поставянето на лента около стомаха ви може да ви накара да се почувствате сити с по-малко храна.

Лапароскопската стомашна лента (LAP-band) е бариатрична хирургия, която ограничава количеството храна, което можете да консумирате.

Мек силиконов пръстен е закрепен към горната част на стомаха ви, намалявайки го до размера на торбичка от 1 до 2 унции. Лентата се затяга чрез надуване на малки балони върху устройството с физиологичен разтвор.

Когато ядете, храната ще напълни торбичката и бавно ще се изпразни в останалата част от стомаха ви, за да продължи процеса на храносмилане.

Има ли различни видове операции на стомаха с LAP-лента?

Актуализациите на технологиите направиха LAP-лентовата хирургия една от най-малко инвазивните бариатрични операции.

Традиционната хирургия с LAP лента изисква рязане на корема ви.

Новите процедури с LAP-лента са лапароскопски. Лапароскопските процедури изискват малки разрези и се извършват с малък обхват, снабден с камера.

За какво е стомашна LAP-лентова операция?

Операцията с LAP лента обикновено се препоръчва за хора с индекс на телесна маса (ИТМ) от 35 или повече.

Хората с ИТМ 30 или повече могат също да отговарят на условията за процедурата, ако имат основно заболяване, свързано със затлъстяване, като например:

 • диабет тип 2
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • сънна апнея
 • сърдечно заболяване
 • болест на дробовете
 • неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Хирургията с LAP лента е опция за тези, които не искат да променят трайно своя стомашно-чревен тракт. Процедурата не изисква телбод или изрязване.

Колко струва операцията на стомашна LAP лента?

Доставчиците на застраховки, включително Medicare и Medicaid, могат да покрият част или всички разходи за операция с LAP-лента.

Повечето доставчици на застраховки имат списък с изисквания, които трябва да изпълните, преди да одобрят покритието.

Те обикновено включват:

 • поне едно препоръчително писмо от лекар или друг медицински специалист
 • добре документирана медицинска история, показваща, че сте опитвали други лечения за отслабване
 • с едно или повече основни заболявания, свързани със затлъстяването

Според RealSelf операцията с LAP лента може да струва до 28 000 долара от джоба ви. Ако нямате застраховка или застраховката ви не я покрива, вие носите отговорност за пълната цена на процедурата.

Много центрове имат програми за финансова помощ, включително планове за плащане и друга помощ.

Как се подготвяте за операция с LAP лента на стомаха?

Може да бъдете помолени да отслабнете преди операцията. Предварителната загуба на тегло може да помогне за намаляване на риска от усложнения по време и след операцията.

Ако пушите цигари или употребявате никотин, ще бъдете помолени да спрете поне 6 седмици преди операцията. Спирането може да намали риска от следоперативни усложнения.

Вашият клиницист вероятно ще препоръча амбулаторно изследване 3 до 4 седмици преди операцията. Това обикновено включва тест за кръвно налягане, кръвна работа и рентгенова снимка.

Обикновено ще бъдете помолени да спрете приема на лекарства без рецепта, за които е известно, че увеличават кървенето, като ибупрофен и аспирин, през седмицата, водеща до операцията.

Ако приемате лекарства с рецепта, които разреждат кръвта ви, консултирайте се с клинициста, преди да спрете да ги приемате.

Клиницистът може също така да ви помоли да избягвате да ядете или пиете най-малко 12 часа преди операцията.

Какво се случва по време на операция на стомашна LAP лента?

Лекар или друг медицински специалист ще приложи обща анестезия преди началото на процедурата. Процедурата отнема приблизително 30 до 60 минути.

Хирургът ще направи малки разрези в горната част на корема и ще постави лапароскоп и други необходими инструменти. Те ще поставят силиконова лента около горната част на корема ви, създавайки торбичка.

Малък порт ще бъде инсталиран под кожата на корема ви. Портът и лентата ще бъдат свързани с малка тръба.

Тръбата се използва за доставяне на физиологичен разтвор, който стяга лентата. Течността може да се добавя или премахва според нуждите по време на следващите срещи.

Ако хирургът забележи хиатална херния по време на вашата процедура, той може да я поправи, преди да затвори вашите разрези.

Какво можете да очаквате след операция на стомашна LAP лента?

Времето за възстановяване може да варира от няколко дни до няколко седмици.

Ще бъдете на изцяло течна диета през първите две седмици след операцията. Оттам нататък ще се запознаете с пюрирани, меки и твърди храни на фази.

Ако прибързате към твърди храни, може да изпитате силна коремна болка и повръщане. Ако отделите време, вероятно ще можете да ядете твърди храни 1 месец след операцията.

Стомахът ви няма да може да побере толкова много храна, колкото преди, така че е важно да ядете бавно и да спрете, когато се почувствате сити.

Недостигът на хранителни вещества е често срещан при бариатричната хирургия. Колкото по-малко храна ядете, толкова по-малка е вероятността да получите всички необходими витамини и минерали от вашата диета.

Клиницистът може да препоръча ежедневен режим на добавки, за да помогне за предотвратяване на дефицити. Те могат също така да препоръчат рутинни кръвни изследвания, за да наблюдават нивата на витамини, минерали и протеини.

Корекциите на лентата са лесни и лесно обратими, но те изискват да се върнете обратно към обичайната храна. Имайте това предвид и се консултирайте с лекаря, ако имате въпроси или притеснения.

Други често задавани въпроси

Хирургията с LAP-лента на стомаха помага ли при загуба на тегло?

LAP-лентовата хирургия работи най-добре за тези, които нямат много тегло за сваляне. Според Sutter Health 30% до 50% от наднорменото тегло се губи средно.

Колко бързо виждате резултатите или отслабвате след операция на стомашна LAP лента?

Загубата на тегло обикновено е по-бавна при операция с LAP лента, отколкото при други процедури. Може да губите до 2 килограма на седмица, ако се придържате към промените в начина на живот, необходими за успех.

Болезнена ли е операцията на стомашна LAP-лента?

Ще бъдете под обща анестезия по време на процедурата с LAP лента. Вероятно няма да почувствате болка.

Какви рискове са възможни при операция на стомашна LAP лента?

Може да изпитате загуба на апетит след операция с LAP лента. Може също да ви е трудно да се чувствате комфортно сити.

Дългосрочните усложнения са чести. Това включва:

 • затруднено преглъщане
 • гадене и повръщане

 • стомашни киселини
 • езофагит
 • разширение на хранопровода
 • лентата се изплъзва
 • лентата се изтощава

Според UCLA Health повече от половината поставени стомашни ленти се отстраняват в рамките на 7 до 10 години поради недостатъчна загуба на тегло или други усложнения.

Каква е разликата между LAP-лента и операция на стомашен ръкав?

За разлика от операцията на стомашен ръкав, операцията с LAP лента не изисква рязане или закрепване на стомаха.

LAP-лентовата хирургия е напълно обратима и напълно регулируема. Стомахът ви вероятно ще се върне в първоначалната си форма, ако лентата бъде премахната.

Хирургията на стомашния ръкав променя трайно размера и формата на стомаха ви.

Долния ред

LAP-лентите и други бариатрични операции са дългосрочен ангажимент. Постоянните медицински посещения, активният начин на живот и ежедневните добавки ще станат част от вашето пътуване през целия живот.

LAP-лентовата хирургия не е за всеки. Консултирайте се с клиницист, за да научите повече за потенциалните ползи и рискове.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss