Всичко, което трябва да знаете за лапароскопската операция за гастректомия

Лапароскопската ръкавна гастректомия ограничава колко храна може да побере стомахът ви и колко храна може да абсорбира тялото ви.

Какво представлява лапароскопската операция за гастректомия?

Лапароскопска ръкавна гастректомия (LSG) – известна също като вертикална ръкавна гастректомия или стомашен ръкав – предизвиква загуба на тегло.

Около 80% от стомаха ви се отстранява по време на бариатричната процедура, включително частта от стомаха, която създава чувство на глад. Заострената форма на вашия нов стомах ще наподобява ръкав на риза, откъдето идва и името.

За какво е лапароскопската ръкавна гастректомия?

LSG операцията обикновено се препоръчва за хора с индекс на телесна маса (ИТМ) от 40 или повече.

Хората с ИТМ 30 или повече могат също да отговарят на условията за процедурата, ако имат основно заболяване, свързано със затлъстяване, като например:

 • диабет тип 2
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • сънна апнея
 • сърдечно заболяване
 • болест на дробовете
 • неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Колко струва операцията за лапароскопска гастректомия?

Доставчиците на застраховки, включително Medicare и Medicaid, могат да покрият част или всички разходи за LSG операция.

В допълнение към квалифицираните номера на BMI, повечето застрахователни доставчици имат списък с изисквания, които трябва да изпълните, преди да одобрят покритие, като например:

 • поне едно препоръчително писмо от лекар или друг медицински специалист
 • добре документирана медицинска история, показваща, че сте опитвали други лечения за отслабване
 • едно или повече основни състояния, свързани със затлъстяването

Едно проучване от 2017 г. установи, че средната цена на бариатричната хирургия, която включва LSG хирургия, е около 14 400 долара, като цените варират от около $7,400 до $33,500. Ако нямате застраховка или застраховката ви не я покрива, вие носите отговорност за пълната цена на процедурата.

Много центрове предлагат планове за плащане и други форми на финансова помощ.

Какви рискове са възможни при лапароскопска операция за гастректомия?

А Преглед на изследването за 2021 г установи, че най-честите усложнения включват:

 • изтичане или кървене по линията на скобите
 • стеноза на стомашната торбичка (стриктура)
 • миграция на медиастиналната торбичка
 • инфекция
 • хранителни дефицити

По-рядко срещаните усложнения включват:

 • остър панкреатит
 • частичен инфаркт на далака
 • белодробна емболия

Как се подготвяте за лапароскопска ръкавна гастректомия?

Вашият клиницист вероятно ще препоръча амбулаторно изследване около 3 седмици преди LSG операция. Това тестване обикновено включва:

 • кървава работа
 • рентгенова снимка
 • електрокардиограма

Обикновено започвате течна протеинова диета около 2 седмици преди LSG операция.

Вашият клиницист вероятно ще ви помоли да спрете приема на лекарства без рецепта, за които е известно, че увеличават кървенето през седмицата, водеща до операцията. Те обикновено включват ибупрофен и аспирин.

Ако приемате лекарства с рецепта, които разреждат кръвта, не спирайте да ги приемате, освен ако не сте инструктирани да го направите. Говорете с вашия клиницист, за да определите дали трябва да продължите да приемате лекарството или да намалите употребата.

Вашият клиницист може също да Ви помоли да избягвате да ядете или пиете най-малко 12 часа преди операцията.

Какво се случва по време на лапароскопска операция за гастректомия?

Лекар или друг медицински специалист прилага обща анестезия преди началото на процедурата. LSG операцията отнема около 2 часа.

След това вашият хирург прави малки разрези в корема ви, за да постави лапароскоп и други необходими инструменти. Те премахват над две трети от стомаха ви и затварят останалата част с телбод.

Мускулът на пилора и входът на стомаха не се докосват по време на тази процедура. Вашият нов стомах ще наподобява формата на банан, намалявайки количеството храна, необходимо за усещане за ситост.

Вероятно ще останете в болницата 2 до 3 дни след операцията.

Какво можете да очаквате след LSG операция?

Може да сте в състояние да се върнете на работа и други ежедневни дейности само след 2 до 3 седмици. Пълното възстановяване може да отнеме до 8 седмици.

Ще бъдете на изцяло течна диета през първите няколко седмици. Оттам нататък ще въвеждате пасирани, меки и твърди храни на фази. Вероятно можете да ядете твърди храни 1 месец след операцията.

Ако не отделите време за повторно въвеждане на храни на етапи, може да изпитате силна стомашна болка и повръщане.

Стомахът ви няма да може да побере толкова, колкото преди. Яжте бавно, дъвчете старателно и спрете, когато се наситите.

Вашият клиницист може да препоръча ежедневен прием на добавка, за да предотвратите недостиг на хранителни вещества. Те могат също така да препоръчат рутинни кръвни изследвания, за да наблюдават нивата на витамини, минерали и протеини.

Други често задавани въпроси

Как се сравнява операцията за лапароскопска гастректомия на ръкава с други операции за отслабване?

Хирургията на LSG е по-малко натоварваща тялото от други процедури за стомашен байпас. един 2018 проучване установиха, че операцията на LSG има по-малко краткосрочни рискове от операцията на стомашен байпас.

За разлика от LAP-Band хирургията, LSG операцията не е обратима. Операцията на LSG обаче оставя възможността за дуоденална операция за превключване на по-късна дата.

Колко бързо виждате резултати или отслабвате след лапароскопска операция за гастректомия?

Вероятно ще отслабнете бързо през първите няколко месеца. Загубата на тегло обикновено се забавя 1 година след LSG операция. Поддържането на устойчива рутина за управление на теглото е от решаващо значение за успеха през целия живот.

Колко можете да отслабнете с лапароскопска операция за гастректомия на ръкава?

Повечето хора, които се подлагат на LSG операция, губят 40% до 50% от телесното си тегло в рамките на 2 години.

Каква е разликата между лапароскопска операция за гастректомия и стомашен байпас?

За разлика от стомашния байпас, операцията на LSG не включва пренасочване на червата. Стомашно-чревният тракт е недокоснат при LSG операция.

LSG хирургията намалява размера на стомаха ви и премахва частта, която предизвиква чувство на глад.

Долния ред

LSG операцията предизвиква загуба на тегло чрез премахване на по-голямата част от стомаха, като впоследствие ограничава приема на храна. Може да се извърши като крайна процедура за отслабване или да бъде мост към по-обширна бариатрична процедура по-късно.

Можете да очаквате 75% шанс за подобряване на състоянията, свързани със затлъстяването, включително сънна апнея, диабет и високо кръвно налягане, с LSG операция. Такива резултати значително ще подобрят цялостното ви здраве и качество на живот.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss