Всичко, което трябва да знаете за кърменето и татуировките

Има много здравословни съображения, които трябва да вземете, когато кърмите, така че може да се чудите дали татуировките са фактор. Съществуващите татуировки не влияят на процеса на кърмене. Получаването на татуировка и премахването на татуировката са различни неща.

Вземете предпазни мерки, ако искате да си направите татуировка по време на кърмене. Може да е добра идея да отложите премахването на татуировката, докато кърмите, защото не е известно дали разбитото мастило за татуировка може да попадне в кърмата ви.

Прочетете, за да научите повече за кърменето и татуировките.

Можете ли да кърмите, ако имате татуировки?

Няма наредби срещу кърменето с татуировки.

Поставянето на татуировки не увеличава никакви рискове при кърмене, дори ако те са върху гърдите ви. Малко вероятно е мастилото за татуировка да попадне във вашето мляко и мастилото е запечатано под първия слой на кожата ви, така че бебето не може да се свърже с него.

Можете ли да си направите татуировка по време на кърмене?

Безопасност

Има противоречиви мнения за това дали е препоръчително да си направите татуировка по време на кърмене. Никой управителен орган или медицинска организация не забранява да си направите татуировка, ако в момента кърмите. Освен това не съществуват изследвания, които да предоставят отрицателни доказателства за кърмене и татуиране.

Вестник по акушерство и женско здраве съветва против да си направите татуировка, ако сте бременна или кърмите.

Заведенията за татуировки може да не ви позволят да си направите татуировка, ако кърмите. Те може да са загрижени за възможността за повишени рискове, въпреки липсата на доказателства. Те също могат да бъдат загрижени за отговорност. Ако все пак си направите татуировка по време на кърмене, може да се наложи да подпишете правен отказ.

Ако решите да получите мастило, когато кърмите, уведомете художника на татуировката, че кърмите, и използвайте същите предпазни мерки като всеки друг, който търси нова татуировка.

Рискове

Процесът на татуиране крие рискове.

По време на процеса кожата ви многократно се пробожда с малка игла, покрита с мастило. Мастилото се отлага във втория слой на кожата ви, известен като дермален слой.

Мастилата, използвани за татуиране, не са одобрени или регулирани от Американската администрация по храните и лекарствата за тази употреба. Мастилата могат да съдържат различни материали, включително тежки метали и химикали, намиращи се в тонера и боята на принтера.

Някои от рисковете от получаване на татуировка включват:

  • Имате алергична реакция към мастилата.
  • Получаване на кожна инфекция. Признаците на инфекция включват дразнене, сърбеж, зачервяване или гной върху или близо до вашата татуировка.
  • Приемане на кръвна инфекция като ХИВ, хепатит С, тетанус или MRSA. Нестерилизираното оборудване за татуиране може да предаде тези инфекции.

Усложненията след прилагане на татуировка може да изискват лечение, което може да не е съвместимо с кърменето. Например, някои лекарства не могат да се използват при кърмене. Освен това можете предават ХИВ чрез майчиното мляко.

Предпазни мерки

Помислете за тези предпазни мерки, ако решите да си направите татуировка по време на кърмене:

  • Използвайте лицензирано съоръжение за татуиране с добра репутация. Специалистът по татуировки трябва да използва чисти и стерилни материали.
  • Внимавайте за поставянето на вашата татуировка. Зарастването на татуировката ви ще отнеме няколко седмици или повече. Може да почувствате повече болка, ако си направите татуировка на определени места от тялото си, докато кърмите. Помислете как държите бебето при кърмене и дали бебето ще се трие в мястото на татуировката.
  • Говорете с Вашия лекар, ако имате определени здравословни проблеми и търсите татуировка, докато кърмите. Те включват състояния като съсирване на кръвта, сърце и автоимунни състояния.
  • Поддържайте мястото на татуировката си чисто, докато заздравее. Измийте мястото със сапун и вода и защитете татуировката, когато сте на слънце.
  • Използвайте безопасни болкоуспокояващи лекарства. Ацетаминофенът обикновено се счита за безопасен по време на кърмене и може да намали болката.
  • Въпреки че няма налични научни данни за безопасността на татуирането по време на кърмене, съществуват теоретични опасения относно предаването на мастилените пигменти на бебето по време на кърмене. Обсъдете всички притеснения, които може да имате с Вашия лекар.

Може ли да се премахне татуировка по време на кърмене?

Лазерите премахват татуировките за няколко сесии, като разграждат мастилото в дермалния слой на кожата ви на по-малки частици. Вашата имунна система пренася тези разбити частици към черния ви дроб. След това черният ви дроб ги филтрира от тялото ви.

Никакви проучвания не са изследвали дали тези частици могат да влязат в кърмата и да бъдат предадени на бебето. За да ограничите риска бебето да погълне частиците, изчакайте да премахнете татуировките си, докато престанете да кърмите.

Като се има предвид несигурността по отношение на безопасността на премахването на татуировките и кърменето, малко вероятно е лекарят да се съгласи да продължи с процедурата, докато кърмите.

Ефекти от кърменето върху татуировките

Може да откриете, че татуировките, които сте имали преди кърменето, са се променили на външен вид. Това е по-вероятно да е от бременност, отколкото от кърмене. Тялото ви се променя по време на бременност и татуировките ви могат да се разтегнат и обезцветят.

Кърменето може да доведе до подуване на гърдите ви, ако сте препълнени и може да причини временно изкривяване на татуировка на гърдата.

Допълнителни въпроси относно кърменето и татуировките

Може да откриете, че има определени митове, които циркулират за татуировките и кърменето. Ето няколко.

Могат ли татуировките да навредят на вашето кърмено бебе?

Малко вероятно е татуировките, които сте имали преди кърмене, да навредят на бебето. Мастилото няма да се пренесе от дермалния слой на кожата ви към кърмата.

Можете ли да дарите кърма, ако имате татуировки?

Можете да дарите кърма, ако имате татуировки, дори и да са скорошни, стига да са нанесени със стерилна игла за еднократна употреба, следвайки насоките на Американската асоциация за банкиране на човешкото мляко. Млечна банка ще провери вашето мляко за безопасност осем дни след всяка нова татуировка.

Можете да кърмите, ако имате татуировки, но има противоречиви мнения относно това дали трябва да си направите татуировка, ако в момента кърмите.

Ако решите да продължите с татуировка по време на кърмене, вземете предпазни мерки, за да сте сигурни, че процесът е безопасен, и се свържете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения. Изчакайте да премахнете татуировката, докато приключите с кърменето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss