Всичко, което трябва да знаете за ендоскопския ултразвук

Ендоскопският ултразвук може да покаже аномалии, които могат да бъдат пропуснати при сканиране с магнитен резонанс (MRI) или компютърна томография (CT).

Какво е ендоскопски ултразвук?

Ендоскопският ултразвук (EUS) обединява две уникални медицински технологии, за да формира минимално инвазивна, но много ефективна процедура, която сканира стомашно-чревния тракт и околните органи за аномалии.

EUS използва специален тип тънка, осветена тръба (ендоскоп), наречена ехоендоскоп. Това малко устройство излъчва ултразвукови вълни от вътрешността на тялото, което дава на клиницистите по-добър изглед в сравнение с традиционния абдоминален ултразвук.

Звуковите вълни изпращат данни обратно на стомашно-чревен специалист, който може да види всички бариери, които срещат вълните, включително малки бучки или лезии.

Има ли различни видове ендоскопски ултразвук?

Има два вида изпитни процедури за EUS: горна EUS и долна EUS.

По време на преглед на горния стомашно-чревен тракт (GI) вашият клиницист ще вкара ехоендоскопа през гърлото ви. Тръбата няма да наруши способността ви да дишате.

Горната EUS позволява на вашия клиницист да прегледа хранопровода, стомаха, тънките черва, панкреаса и други околни структури.

По време на преглед на долната част на стомашно-чревния тракт вашият клиницист ще вкара ехоендоскопа през ануса ви. Вашият клиницист може да види ректума, сигмоидното дебело черво и дебелото черво.

За какво е ендоскопският ултразвук?

Вашият клиницист може да препоръча EUS за идентифициране на първопричината за редица стомашно-чревни състояния. Това включва:

 • затруднено преглъщане (дисфагия)

 • коремна болка или дискомфорт
 • хроничен запек или диария
 • съмнение за язва или гастрит
 • кървене

Те могат също така да препоръчат EUS, ако подозират тумор или лезия, особено ако други сканирания са се оказали неуспешни при локализирането на аномалии.

Вашият клиницист може да прикрепи малка игла към ендоскопа и да я използва, за да вземе тъканна проба (биопсия) по време на изследването.

Колко струва един ендоскопски ултразвук?

Доставчиците на застраховки, включително Medicare и Medicaid, могат да покрият част или всички разходи за EUS. Повечето застрахователни доставчици изискват предварително разрешение, така че не забравяйте да се консултирате с вашата застрахователна компания предварително.

Някои изследвания показват, че EUS е малко по-рентабилен от други диагностични тестове. Общият ви разход зависи от следното:

 • вашето географско местоположение
 • дали EUS се извършва като стационарна или амбулаторна процедура
 • дали EUS се използва заедно с друга диагностика
 • дали е взета биопсия

Ако нямате застраховка или застраховката ви не покрива, говорете с вашия лекар. Те може да са в състояние да предложат грижи в плъзгаща се финансова скала или да предложат план за плащане.

Как се подготвяте за ендоскопски ултразвук?

Горната и долната EUS изискват чист храносмилателен тракт. Вашата процедура може да бъде пренасрочена, ако стомашно-чревният ви тракт не е чист по време на назначаването ви.

Ако срещата ви е сутрин, обикновено не можете да ядете или пиете нищо, включително дъвка или мента, след полунощ. Все още можете да приемате лекарства според указанията с малки глътки вода.

Ако вашият час е следобед, обикновено можете да консумирате бистри течности до 8 часа преди процедурата. Не можете да приемате никакви течности – включително вода – в рамките на 8 часа след процедурата.

Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всички лекарства без рецепта или лекарства с рецепта, които приемате рутинно. Някои лекарства може да се наложи да бъдат временно прекратени или коригирани преди изследването.

Както винаги, консултирайте се с вашия клиницист, ако имате въпроси, и следвайте неговите конкретни препоръки.

Какво се случва по време на ендоскопски ултразвук?

Лекар или друг медицински специалист ще приложи IV, за да достави лекарствата, необходими за започване на седация.

Ако получавате горна EUS, вашият клиницист може да приложи локална анестезия в гърлото ви, за да направи процедурата по-удобна. Те ще поставят блокче за захапване в устата ви, за да предпазят зъбите ви и да ви предотвратят да захапете мерника.

Ако получавате по-нисък EUS, вашият клиницист ще приложи локална упойка върху ануса, преди да постави обхвата.

Вашият клиницист ще проучи изображенията на близкия монитор. Ако EUS разкрие подозрителна бучка, вашият клиницист може да използва фината игла на оптичния уред, за да вземе тъканна проба.

Ако EUS разкрие неправилно събиране на течност, като например псевдокиста, вашият клиницист може да използва ехоендоскопа, за да вземе проба, да постави стент или да я дренира.

Какво можете да очаквате след ендоскопски ултразвук?

След вашето EUS ще бъдете отведени в стая за възстановяване, за да бъдете наблюдавани, докато анестезията ви отмине. Това обикновено отнема от 1 до 2 часа.

Ако е взета биопсия, може да минат няколко дни преди резултатите да са налични. В противен случай вашият клиницист ще обсъди вашите резултати с вас, преди да бъдете изписани.

След това ще ви трябва някой да ви закара до вкъщи. Не трябва да работите с превозно средство или механично оборудване до следващия ден.

Други често задавани въпроси

Болезнено ли е ендоскопското ултразвук?

EUS е минимално инвазивна процедура. Когато се събудите, може да изпитате следното:

 • възпалено гърло, език или подути устни след горна EUS
 • възпален анус след по-нисък EUS
 • газове, подуване на корема или стомашни спазми

 • гадене или повръщане

Какви рискове са възможни при ендоскопски ултразвук?

Ако вашият клиницист вземе биопсия, може да получите кървене след изследването. Кървенето обикновено е минимално и не изисква проследяване.

В редки случаи може да получите разкъсване на лигавицата на червата по време на процедурата. Може да се наложи операция за отстраняване на тежко разкъсване.

Колко време отнема един ендоскопски ултразвук?

Проучвателната EUS обикновено отнема по-малко от 60 минути, но ще трябва да отделите няколко часа за вашата пълна подготовка, процедура и пътуване за възстановяване.

Кога ще научите резултатите от Вашия ендоскопски ултразвук?

Вашият клиницист ще сподели всички първоначални резултати, преди да бъдете изписани. Резултатите от биопсията може да изискват повече време.

Каква е разликата между ендоскопски ултразвук и ендоскопия?

Разликата между ендоскопията и EUS е използването на високочестотен ултразвук за изследване на стомашно-чревния тракт. Използва се ендоскопия за изследване на вътрешната обвивка на червата. EUS може да се използва за изследване на съседна тъкан.

EUS може да се препоръча за диагностициране на стомашни болки, локализиране на тумори или оценка на ракови области. Това е неинвазивен начин за изследване на стомашно-чревния тракт без необходимост от операция. EUS може да включва горен или долен стомашно-чревен тракт и може да бъде завършен в амбулаторна процедура.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss