Всичко за Zoryve

Zoryve (рофлумиласт) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на плаков псориазис при възрастни и някои деца. Zoryve идва като a .

Zoryve основи

Zoryve съдържа активната съставка рофлумиласт. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Zoryve е лекарство с марка. Понастоящем не се предлага в генерично лекарство.

Каква е цената на Zoryve?

Независимо дали имате здравна застраховка или не, цената може да бъде фактор, когато обмисляте Zoryve. Това, което ще платите за Zoryve, може да зависи от няколко неща, като вашия план за лечение и аптеката, която използвате.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид по отношение на разходите:

 • Информация за разходите и купони за спестявания. Можете да посетите Optum Perks*, за да получите прогнозна цена за това, което бихте платили за Zoryve, когато използвате купони от сайта.
 • Спестовна програма. Ако имате въпроси относно това как да платите за вашата рецепта, говорете с вашия лекар или фармацевт. Програма, наречена Zoryve Direct, също може да бъде достъпна за вас.

Можете също да разгледате тази статия, за да научите повече за спестяването на пари от рецепти.

* Optum Perks е дъщерен сайт на Healthline. Купоните Optum Perks не могат да се използват с никакви застрахователни плащания или обезщетения.

Какви са нежеланите реакции на Zoryve?

Както повечето лекарства, Zoryve може да причини леки или сериозни нежелани реакции. Списъците по-долу описват някои от по-честите нежелани реакции, които Zoryve може да причини. Тези списъци не включват всички възможни странични ефекти.

Имайте предвид, че страничните ефекти на лекарството могат да зависят от:

 • твоята възраст
 • други здравословни проблеми, които имате
 • други лекарства, които приемате

Вашият лекар или фармацевт може да ви каже повече за потенциалните нежелани реакции на Zoryve. Те могат също да предложат начини за намаляване на страничните ефекти.

Леки странични ефекти

Ето списък на някои от леките нежелани реакции, които Zoryve може да причини. За да научите за други леки нежелани реакции, говорете с Вашия лекар или фармацевт или прочетете информацията за предписване на Zoryve.

Съобщените леки нежелани реакции на Zoryve включват:

 • диария
 • главоболие
 • безсъние (проблем със съня)

 • болка на мястото на приложение
 • инфекция, като инфекция на горните дихателни пътища или инфекция на пикочните пътища (UTI)
 • лека алергична реакция*

Леките странични ефекти на много лекарства могат да изчезнат в рамките на няколко дни до няколко седмици. Но ако станат досадни, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Алергична реакция“ по-долу.

Сериозни странични ефекти

Сериозни нежелани реакции от Zoryve не са докладвани в проучвания. Въпреки това е възможно Zoryve да причини алергична реакция, която може да бъде сериозна. (За да научите повече, вижте раздела „Алергична реакция“ по-долу.)

Ако имате сериозни нежелани реакции от Zoryve, незабавно се обадете на Вашия лекар. Но ако мислите, че имате спешна медицинска помощ, трябва да се обадите на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

Алергична реакция

Някои хора може да имат алергична реакция към Zoryve.

Симптомите на лека алергична реакция могат да включват:

 • кожен обрив
 • сърбеж
 • зачервяване (временно затопляне, зачервяване или задълбочаване на цвета на кожата)

По-тежка алергична реакция е рядка, но възможна. Симптомите на тежка алергична реакция могат да включват подуване под кожата, обикновено на клепачите, устните, ръцете или краката. Те могат също да включват подуване на езика, устата или гърлото, което може да причини проблеми с дишането.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате алергична реакция към Zoryve. Но ако смятате, че имате спешна медицинска помощ, обадете се на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

За какво се използва Zoryve?

Zoryve се предписва за лечение на плаков псориазис по кожата, включително в кожните гънки като подмишниците. Лекарството се предписва на възрастни и деца на възраст над 6 години.

Плаковият псориазис е автоимунно състояние, което причинява натрупване на кожни клетки. Това може да причини симптоми като надигнати петна от сърбяща, възпалена кожа.

Как действа Zoryve?

Не е напълно известно как Zoryve действа за лечение на плакатен псориазис. Въпреки това, лекарството блокира определен ензим, за който се смята, че причинява възпаление (подуване). Блокирането на този ензим може да помогне на Zoryve да облекчи симптомите на плакатен псориазис.

Ако имате други въпроси относно действието на Zoryve, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Каква е дозировката на Zoryve?

Вашият лекар ще препоръча дозировката на Zoryve, която е подходяща за Вас. По-долу са често предписаните дози, но винаги следвайте дозировката, предписана от Вашия лекар.

Форма и сила

Zoryve идва като локален крем, който нанасяте върху кожата си. Предлага се в една концентрация от 0,3%.

Препоръчителна дозировка

Ще прилагате Zoryve веднъж дневно върху засегнатите участъци от кожата.

За да научите повече за дозировката на Zoryve, вижте тази статия.

Как да кандидатствам

Вашият лекар ще Ви обясни как трябва да прилагате Zoryve. Те също така ще обяснят колко да се прилага и колко често. Не забравяйте да следвате инструкциите на Вашия лекар.

Когато прилагате Zoryve, не забравяйте да втриете крема напълно в кожата си. Измийте ръцете си след прилагане на лекарството, освен ако не използвате Zoryve за лечение на плакатен псориазис на ръцете си.

Въпроси относно прилагането на Zoryve

По-долу са някои често срещани въпроси относно прилагането на Zoryve.

Има ли най-доброто време от деня за прилагане на Zoryve? Zoryve може да се прилага по всяко време на деня, но е най-добре да се прилага приблизително по едно и също време всеки ден. Това помага да се поддържа постоянно ниво на лекарството в тялото ви, което помага на Zoryve да действа ефективно.

Какво ще стане, ако пропусна доза Zoryve? Ако пропуснете доза Zoryve, приложете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време да приложите следващата си доза, пропуснете пропуснатата доза и приложете следващата доза в обичайното време. Не трябва да прилагате Zoryve два пъти в един ден, за да компенсирате пропуснатата доза. Това може да увеличи риска от странични ефекти.

Трябва ли да използвам Zoryve дългосрочно? Да, ако Zoryve работи добре за вас, вашият лекар вероятно ще препоръча да го използвате дългосрочно.

Колко време отнема на Zoryve да започне работа? Zoryve започва да действа след прилагане на първата доза крем. Но може да отнеме около 8 седмици, докато Zoryve намали симптомите на плакатен псориазис. Вашият лекар може да предостави повече информация за това колко време може да отнеме на Zoryve да действа за лечение на плакатен псориазис.

Предозиране

Не прилагайте повече Zoryve, отколкото Ви е предписал Вашият лекар. Прилагането на повече от това може да доведе до негативни ефекти.

Какво да направите, ако приложите твърде много Zoryve

Обадете се на Вашия лекар, ако смятате, че сте приложили твърде много Zoryve. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания. Или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какви са някои често задавани въпроси относно Zoryve?

Намерете отговори на някои често задавани въпроси относно Zoryve.

Zoryve стероид ли е или биологично?

Не, Zoryve не е кортикостероид (обикновено наричан стероиди) или биологично лекарство (лекарство, произведено от живи клетки). Вместо това Zoryve принадлежи към група лекарства, наречени блокери на фосфодиестераза 4.

Въпреки това, стероиди и биологични лекарства също могат да бъдат предписани за лечение на плакатен псориазис. Например, стероид като преднизон (Rayos) или биологичен като адалимумаб (Humira) може да бъде предписан за лечение на това състояние.

Ако имате въпроси относно най-добрите възможности за лечение на плакатен псориазис, говорете с Вашия лекар.

Може ли Zoryve да се предписва при екзема или себореен дерматит?

Zoryve не е одобрен за лечение на екзема или себореен дерматит. Но вашият лекар може да го предпише не по предназначение за тази употреба. (При употреба извън етикета лекарите предписват лекарство за цел, различна от тази, за която е одобрено.)

един проучване показват, че рофлумиласт (активната съставка* в Zoryve) може да намали симптомите на екзема. И друг проучване показаха, че Zoryve може също да бъде ефективна възможност за лечение на себореен дерматит.

За да научите повече за възможностите за лечение на екзема или себореен дерматит, включително Zoryve, говорете с Вашия лекар.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Подобни лекарства

Налични са и други лекарства, които могат да лекуват вашето състояние. Ако искате да проучите алтернатива на Zoryve, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви кажат за други лекарства, които могат да ви подействат добре.

Следните лекарства са подобни на Zoryve:

 • тапинароф (Vtama)
 • адалимумаб (Humira)
 • инфликсимаб (Remicade)
 • апремиласт (Otezla)

Какво трябва да се има предвид, преди да използвате Zoryve?

По-долу е важна информация, която трябва да имате предвид, преди да започнете Zoryve.

Взаимодействия

Използването на лекарство с определени лекарства, ваксини, храни и други неща може да повлияе на действието на лекарството. Тези ефекти се наричат ​​взаимодействия.

Zoryve може да взаимодейства с няколко други лекарства. Може също да взаимодейства с определени храни.

Преди да започнете лечение със Zoryve, говорете с Вашия лекар и фармацевт. Кажете им за всички лекарства, отпускани с рецепта, без рецепта и други лекарства, които приемате. Също така им кажете за всички витамини, билки и добавки, които използвате. Споделянето на тази информация може да ви помогне да избегнете потенциални взаимодействия.

Лекарствени взаимодействия

По-долу е даден списък с лекарства, които могат да взаимодействат със Zoryve. Този списък не съдържа всички лекарства, които могат да взаимодействат със Zoryve. Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия, които могат да Ви засегнат, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Лекарствена група или наименование на лекарството Примери за лекарства

еритромицин (Eryc)

кетоконазол (низорал)

флувоксамин (Luvox)
циметидин (Tagamet)
някои противозачатъчни хапчета, които съдържат
гестоден и етинил естрадиол
• етинил естрадиол/норетиндрон (Junel Fe)
• дезогестрел/етинил естрадиол (Cyclessa)
• дроспиренон/етинил естрадиол (Loryna)

Други взаимодействия

Не е известно, че алкохолът взаимодейства със Zoryve. Вероятно е безопасно да консумирате алкохол по време на лечението със Zoryve.

Zoryve може да взаимодейства и с други вещества, като например:

храни. Zoryve взаимодейства с грейпфрут и сок от грейпфрут. Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да не консумирате продукти от грейпфрут по време на лечението със Zoryve.

Преди да започнете лечение със Zoryve, говорете с Вашия лекар и фармацевт. Кажете им за всички лекарства, отпускани с рецепта, без рецепта и други лекарства, които приемате. Освен това им кажете за всички витамини, билки и добавки, които приемате. Споделянето на тази информация може да ви помогне да избегнете потенциални взаимодействия.

Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Бременност и кърмене

Не е известно дали е безопасно да се прилага Zoryve по време на бременност или по време на кърмене.

Ако сте бременна или кърмите, или планирате да забременеете или кърмите, говорете с Вашия лекар преди да започнете лечение със Zoryve.

Предупреждения

Zoryve понякога може да причини вредни ефекти при хора, които имат определени заболявания. Това е известно като взаимодействие лекарство-състояние. Други фактори също могат да повлияят дали Zoryve е добър вариант за лечение за Вас.

Говорете с Вашия лекар относно здравната си история, преди да започнете Zoryve. Не забравяйте да им кажете, ако някой от следните фактори се отнася за вас:

 • проблеми с черния дроб
 • алергична реакция към Zoryve в миналото
 • бременност
 • кърмене

Какво да попитате Вашия лекар

Ако имате въпроси относно Zoryve, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Въпросите, които може да искате да зададете, включват:

 • Как мога да управлявам всички нежелани реакции, които изпитвам от Zoryve?
 • Някое от другите ми лекарства взаимодейства ли със Zoryve?
 • Какво трябва да направя, ако забременея по време на лечение със Zoryve?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss