Високо съдържание на калий

Какво е хиперкалиемия?

Калият е основен електролит, който е минерал, от който тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Калият е особено важен за нервите и мускулите, включително сърцето.

Докато калият е важен за вашето здраве, получавайте същоголяма част от хранителните вещества могат да бъдат също толкова лоши или по-лоши от това, че не получавате достатъчно. Обикновено бъбреците ви поддържат здравословен баланс на калий, като изхвърлят излишния калий от тялото ви. Но поради много причини нивото на калий в кръвта ви може да стане твърде високо. Това се нарича хиперкалиемия или високо съдържание на калий.

Според клиниката Mayo, нормалният диапазон на калий е между 3,6 и 5,2 милимола на литър (mmol/L) кръв. Ниво на калий по-високо от 5,5 mmol/L е критично високо, а ниво на калий над 6 mmol/L може да бъде животозастрашаващо. В зависимост от лабораторията може да са възможни малки вариации в диапазоните.

Независимо дали имате лека или тежка хиперкалиемия, трябва да получите бърза медицинска помощ, за да предотвратите възможни усложнения.

Причини

Няколко неща могат да причинят хиперкалиемия, включително здравословни проблеми и употребата на определени лекарства.

Бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност е най-честата причина за високо ниво на калий. Когато бъбреците ви се повредят или не функционират правилно, те не могат да премахнат излишния калий от тялото ви. Това може да доведе до натрупване на калий.

Други здравословни състояния

Високото ниво на калий може също да бъде свързано с определени здравословни проблеми, като:

 • дехидратация
 • диабет тип 1
 • болест на Адисон
 • вътрешно кървене

Медикаменти

Някои лекарства са свързани с високи нива на калий. Те включват:

 • някои лекарства за химиотерапия
 • инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE).
 • блокери на ангиотензин рецепторите

Добавки

Прекомерната употреба на калиеви добавки може да повиши нивата ви на калий до диапазон, който е по-висок от нормалното или дори опасен.

Употреба на алкохол или наркотици

Тежката употреба на алкохол или наркотици може да доведе до разпадане на мускулите ви. Този разпад може да освободи голямо количество калий от мускулните ви клетки в кръвта.

Травма

Някои видове травми също могат да повишат нивата на калий. В тези случаи допълнителен калий изтича от клетките на тялото ви в кръвта. Тези ефекти могат да причинят изгаряния или наранявания, при които голям брой мускулни клетки са наранени.

Симптоми на високо ниво на калий

Симптомите на висок калий зависят от нивото на минерала в кръвта ви. Може изобщо да нямате никакви симптоми. Но ако нивата на калий са достатъчно високи, за да причинят симптоми, може да имате:

 • умора или слабост

 • усещане за изтръпване или изтръпване
 • гадене или повръщане

 • затруднено дишане
 • болка в гърдите
 • сърцебиене или неравномерен пулс

В екстремни случаи високото съдържание на калий може да причини парализа или сърдечна недостатъчност. Ако не се лекува, високите нива на калий могат да причинят спиране на сърцето ви.

Кога да се обадите на Вашия лекар

Тъй като ефектите от високото съдържание на калий могат да бъдат сериозни, важно е да се справите с това състояние незабавно. Ако имате някой от симптомите по-горе и сте били диагностицирани с високо съдържание на калий или имате причина да мислите, че го имате, незабавно се обадете на Вашия лекар. Ако симптомите Ви са тежки, обадете се на 911 или отидете до най-близкото спешно отделение.

Ако имате изключително високи нива на калий, ще трябва да бъдете хоспитализирани, докато нивата ви се върнат към нормалното.

Как се диагностицира

Изследването на кръвта или урината може да помогне на Вашия лекар да диагностицира хиперкалиемия. Вашият лекар рутинно ще прави кръвни изследвания по време на годишния ви преглед или ако наскоро сте започнали ново лекарство. Всички проблеми с нивата на калий ще се покажат при тези тестове.

Ако сте изложени на риск от високо съдържание на калий, важно е да правите редовни прегледи. Това е така, защото може да не сте наясно, че имате високи нива на калий, докато не започнете да развивате симптоми.

Лечение

Типичната цел на лечението за високи нива на калий е да помогне на тялото ви да се отърве бързо от излишния калий и да стабилизира сърцето ви.

Хемодиализа

Ако имате висок калий поради бъбречна недостатъчност, хемодиализата е най-добрият вариант за лечение. Хемодиализата използва машина за отстраняване на отпадъците от кръвта ви, включително излишния калий, когато бъбреците ви не могат да филтрират кръвта ви ефективно.

Медикаменти

Вашият лекар може също да предпише лекарства за лечение на високи нива на калий. Те могат да включват:

Калциев глюконат: Калциевият глюконат може да помогне за намаляване на ефекта, който калият има върху сърцето ви, докато високите нива на калий се стабилизират.

диуретици: Вашият лекар може също да предпише диуретици, които са хапчета, които ви карат да уринирате повече. Някои диуретици увеличават количеството калий, екскретиран от бъбреците, докато други диуретици не увеличават екскрецията на калий. В зависимост от нивото на калий, Вашият лекар може да препоръча един или повече от следните видове диуретици:

 • бримкови диуретици
 • калий-съхраняващи диуретици
 • тиазидни диуретици

Всеки тип диуретик е насочен към различна част от бъбреците.

Смола: В някои случаи може да ви бъде дадено лекарство, наречено смола, което да приемате през устата. Смолата се свързва с калия, позволявайки му да бъде отстранен от тялото ви по време на изхожданията.

Домашни средства за намаляване на калия

Ако високият ви калий е тежък, трябва незабавно да получите лечение. Но ако имате леко високо ниво на калий, може да сте в състояние да помогнете за намаляване на нивата на калий у дома. Не забравяйте да следвате инструкциите на Вашия лекар за лечение на високо ниво на калий и говорете с Вашия лекар, преди да опитате тези методи.

Намалете приема на калий

Един от най-лесните начини да намалите нивата на калий естествено е да намалите количеството калий във вашата диета. Това означава ограничаване на храни и добавки, които са с високо съдържание на калий.Някои храни с високо съдържание на калий включват:

 • банани
 • ядки
 • боб
 • мляко
 • картофи
 • кайсии
 • треска
 • говеждо месо

Говорете с Вашия лекар за предложения относно най-добрия хранителен план за Вас. Можете също така да ги помолите за направление към диетолог или диетолог.

Прочетете повече: Храни с високо и ниско съдържание на калий »

Проверете вашите заместители на сол

Някои заместители на солта също са с високо съдържание на калий. Когато купувате заместител на солта, уверете се, че избягвате всички, които включват калиев хлорид като съставка. Храни, които са с високо съдържание на добавки, като търговски печени продукти и спортни напитки, също обикновено са с високо съдържание на калий.

Пий повече вода

Дехидратацията може да влоши високите нива на калий. Опитайте се да пиете повече вода.

Избягвайте определени билки

Ако приемате билки по някаква причина, имайте предвид, че има няколко билки, които не трябва да приемате, ако имате високи нива на калий. Люцерна, коприва и глухарче могат да увеличат нивата на калий, така че не забравяйте да ги избягвате.

Outlook

Тъй като симптомите на висок калий може да не се появят в ранен стадий, трябва да си правите редовни кръвни изследвания, ако сте изложени на риск от това състояние.

Ако кръвните Ви изследвания покажат, че имате високи нива на калий, Вашият лекар ще избере плана за лечение, който е подходящ за Вас. Ако нивата Ви са опасно високи, Вашият лекар може да Ви предпише хоспитализация или диализа. Но ако нивата на калий са леко повишени и нямате други симптоми на хиперкалиемия, Вашият лекар може да избере да наблюдава състоянието Ви и да назначи последващ тест.

И в двата случая, с бърза намеса, високото ниво на калий може да бъде лекувано.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss