Високо кръвно налягане след тренировка: Колко време е твърде дълго?

Постоянните упражнения са едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да предотвратите хронични заболявания и да останете психически и физически здрави. Това е особено вярно, ако сте получили диагноза хипертония или сте изложени на риск от развитие.

Но за тези с хипертония скоковете на кръвното налягане по време и след тренировка може да предизвикат безпокойство. Въпреки че е естествено кръвното ви налягане да е по-високо след тренировка, продължителните пикове могат да бъдат причина за безпокойство.

Ако кръвното ви налягане се повиши значително по време на тренировка и остане високо няколко часа след тренировка, може да имате хипертония, предизвикана от тренировка (EIH). Това увеличава риска от хипертония и други проблеми, свързани със сърцето.

Прочетете, за да научите повече за това как упражненията влияят на кръвното ви налягане и какво трябва да направите, ако кръвното ви налягане остане много високо след тренировка.

Езикът има значение

Ние използваме „жени“ и „мъже“ в тази статия, за да отразим термините, които исторически са били използвани за определяне на пола на хората. Но вашата полова идентичност може да не съответства на начина, по който кръвното налягане влияе на тялото ви. Лекар или медицински специалист може по-добре да ви помогне да разберете как специфичните ви обстоятелства влияят на кръвното ви налягане.

Как упражненията влияят на кръвното налягане?

Упражненията увеличават изискванията, които тялото ви поставя върху сърцето и сърдечно-съдовата система.

Вашите мускули се нуждаят от кислород, за да се движат. За да се справи с изискванията на упражненията, сърцето ви трябва да изпомпва наситена с кислород кръв по-силно и по-бързо, като я движи през артериите и вените по-бързо и по-силно. Това повишава кръвното Ви налягане.

С течение на времето, когато сърцето ви стане по-добро, то става по-ефективно при изпомпването на кръвта ви. Това понижава кръвното ви налягане, включително когато сте в покой.

Според Американската сърдечна асоциация здравословното кръвно налягане в покой е под 120/80 mm Hg. Първото число представлява вашето систолично кръвно налягане или степента на натиск върху артериите ви, когато сърцето ви бие. Второто число е вашето диастолично кръвно налягане, мярката за налягането върху артериите ви, когато сърцето ви се пълни с кръв.

Систолично налягане

Типичното систолично кръвно налягане по време на тренировка е под 210 mm Hg за мъжете и 190 mm Hg за жените. относно 90% от хората имат показания под тази мярка. Ако е по-високо от това, може да изпитвате EIH.

Диастолично налягане

Упражненията обикновено засягат само систолното кръвно налягане. Като цяло вашето диастолично кръвно налягане остава същото преди, по време и след тренировка. Ако упражненията влияят на диастоличното ви кръвно налягане, консултирайте се със здравен екип.

В някои случаи кръвното ви налягане може да се повиши до 250/110 mm Hg по време на максимално натоварване. Експертите препоръчват спиране на упражненията, ако достигнете 250/115 mm Hg.

Какво представлява хипертонията, предизвикана от упражнения?

При здрави хора, извършващи упражнения с ниска до умерена интензивност, вашето кръвно налягане се повишава постепенно във възходяща крива с увеличаване на интензивността на вашите упражнения. След това постепенно намалява с намаляване на интензивността на упражненията.

При EIH кривата се превръща в преувеличена крива нагоре или скок. EIH се нарича още хипертоничен отговор към упражнения.

Според преглед от 2016 г., когато кръвното ви налягане се нормализира отново след тренировка, то често е по-ниско от преди. Този ефект може да продължи няколко часа. Но с EIH вашето кръвно налягане остава високо след тренировка.

Лекарите определят EIH като:

 • систолично кръвно налягане над 190 mm Hg за жени и 210 mm Hg за мъже по време на тренировка
 • кръвно налягане в покой, по-високо от 140/90 mm Hg след тренировка

Колко дълго кръвното налягане остава повишено след тренировка?

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва да изчакате поне 30 минути след тренировка, за да вземете показания и да си починете 5 минути непосредствено преди това.

Но може да отнеме няколко часа след тренировка, докато кръвното ви налягане се върне до обичайното си ниво.

Ако кръвното ви налягане е все още високо, но не е спешна хипертония повече от 2 часа след тренировка, свържете се със здравен екип.

Най-общо казано, колкото по-висока е физическата ви годност, толкова по-бързо кръвното ви налягане ще се върне към обичайния ви диапазон. Имайте предвид, че типичното кръвно налягане варира от човек на човек в зависимост от генетиката, начина на живот, пола, възрастта и етническата принадлежност.

Проверка на кръвното налягане у дома

Ако лекар ви е поставил диагноза хипертония или сте изложени на риск от развитие на такава, може да пожелаете да следите кръвното си налягане. Има няколко опции за домашни монитори, които можете да използвате.

Ето няколко съвета как да проверите кръвното си налягане сами:

 • Изчакайте поне 30 минути след хранене, пушене, упражнения или пиене на алкохол или кофеин.
 • Почивка 3 до 5 минути преди да вземете четене.
 • The най-добрите времена за измерване на Вашето кръвно налягане са сутрин преди да вземете лекарството и вечер.
 • Проверявайте кръвното си налягане два пъти на ден в продължение на една седмица, като правите две до три измервания сутрин и вечер. Всяко четене трябва да бъде с интервал от 2 минути.

Кога високото кръвно налягане след тренировка е спешно?

Според Американска сърдечна асоциация (AHA)спешно състояние на хипертония се случва, когато кръвното ви налягане бързо и силно скочи до 180/120 mm Hg или по-високо и почувствате някой от следните симптоми:

 • болка в гърдите
 • задух
 • затруднено говорене
 • болка в гърба
 • промяна в зрението
 • изтръпване или слабост в част от тялото ви

Ако изпитате някое от горните, трябва да се обадите на 911 или на местните служби за спешна помощ.

Но ако кръвното ви налягане е 180/120 mm Hg или по-високо и не изпитвате нито един от тези симптоми, AHA препоръчва да изчакате 5 минути и да проверите кръвното си налягане отново. Ако не слезе от само себе си, обадете се на лекар.

Предизвиканата от упражнения хипертония като червен флаг

А 2016 проучване свързан EIH с дисфункция на лявата камера. Това е камерата на сърцето ви, която изпомпва кръв към останалата част от тялото ви.

Според а Проучване от 2020 г, по-високото кръвно налягане по време на тренировка и забавеното възстановяване на кръвното налягане след тренировка са свързани с различни рискове при хора на средна възраст до възрастни. Тези рискове включват хипертония, сърдечно-съдови заболявания и смърт.

Проучвателната извадка проследява почти 2000 души, но почти всички са бели и с европейски произход. Необходими са повече изследвания, които разглеждат асоциациите между други етноси.

Според един от авторите на изследването познаването на стойностите на кръвното ви налягане преди, по време и след тренировка и обсъждането им със здравен екип може да ви помогне да предотвратите или намалите риска от заболяване.

Индуцирана от упражнения хипертония при млади хора и спортисти

Хората с хипертония не са единствените, които могат да получат много високо кръвно налягане по време на тренировка. Спортисти и хора, които не са получили диагноза хипертония, също могат да имат EIH.

При иначе здрави млади възрастни и спортисти EIH може да е признак за бъдеща хипертония или сърдечни проблеми.

Изследване от 2019 г. установи, че младите спортисти без хипертония, чието кръвно налягане се е повишило значително след тренировка, са 3,6 пъти по-вероятно е да развиете хипертония в продължение на няколко години.

Проучване от 2020 г. на маратонци на средна възраст свързва EIH с повишен риск от атеросклероза, предшественик на коронарна артериална болест.

Кога да се свържете с лекар

Ето няколко причини да посетите лекар за кръвното си налягане по време или след тренировка:

 • Вашето систолично кръвно налягане надвишава 180 mm Hg или диастоличното налягане надвишава 120 mm Hg, когато тренирате и отнема много време, за да се понижи.
 • Преди това сте имали хипертония.
 • Имате неконтролирано кръвно налягане.
 • Нямате хипертония, но изпитвате EIH.

Ако имате някакви симптоми на инфаркт, спрете да тренирате и незабавно се обадете на 911 или на местните служби за спешна помощ.

Как мога да контролирам кръвното си налягане след тренировка?

Промените в начина на живот, за да подобрите кръвното си налягане, е най-добрият начин да го управлявате преди, по време и след тренировка.

Здравен екип може да предложи програма за упражнения, промени в диетата или лекарства, които да ви помогнат да управлявате кръвното си налягане. Някои лекарства оказват влияние върху способността ви да спортувате, така че говорете с лекар, преди да започнете програма.

Някои съвети за упражнения включват:

 • Започнете бавно и изградете интензивност с времето.
 • Проверявайте често кръвното си налягане и се запознавайте с това, което е типично за вас.
 • Да бъда постоянен.
 • Обърнете внимание на това как се чувствате, когато тренирате.
 • Загрейте и охладете.
 • Изберете упражнения, които харесвате и ще се придържате към тях.
 • Изберете правилните количества и видове упражнения.

Скорошен преглед на проучвания установи, че систематичното увеличаване на времето, което прекарвате в аеробни упражнения, помага за понижаване на типичното ви систолично кръвно налягане. Прогресивното увеличаване на интензивността помага за диастоличното ви кръвно налягане.

Други изследвания показват, че колкото по-високо е кръвното ви налягане в покой, толкова по-полезни са последователните упражнения за понижаването му.

Упражненията помагат да управлявате кръвното си налягане

Независимо от вашите цифри, упражненията са един от най-добрите начини за управление на кръвното ви налягане и често това е първата линия на защита, препоръчвана от здравните специалисти.

Това е така, защото сърцето ви става по-силно и по-ефективно с упражнения, понижавайки кръвното ви налягане през цялото време.

Може също така да ви помогне да постигнете или поддържате умерено тегло и да предотвратите или премахнете затлъстяването. Затлъстяването е значителен рисков фактор за хипертония и много други сърдечни и метаболитни заболявания като диабет.

Текущи препоръки за упражнения

Настоящите (2022) насоки за физическа активност на САЩ за американците препоръчват 150 до 300 минути седмично умерена аеробна активност, като например бързо ходене или танци, плюс упражнения за устойчивост (укрепване на мускулите) 2 дни в седмицата.

Преглед на литературата от 2015 г. отива крачка напред, препоръчвайки умерена аеробна активност за 30 минути през повечето, ако не и през всичките дни от седмицата, заедно със 150 минути седмично тренировка за съпротива.

А Преглед на проучванията за 2016 г установено, че сред небелите хора тренировките с динамично съпротивление са толкова ефективни за понижаване на кръвното налягане, колкото и аеробните упражнения.

Хората с високо кръвно налягане могат да извлекат голяма полза от включването на упражнения в програмата си за лечение. Но някои хора със или без високо кръвно налягане могат да получат EIH. Тогава вашето систолично кръвно налягане се покачва над 90-ия персентил по време на тренировка и отнема много време, за да се понижи след тренировка.

Кръвното налягане, което е твърде високо, може да увеличи риска от увреждане на сърцето, инфаркт и инсулт. Ако изпитвате този тип хипертония заедно с определени симптоми, незабавно спрете да тренирате и се обадете на 911 или на местните служби за спешна помощ.

За да управлявате кръвното си налягане по време и след тренировка, опитайте следното:

 • Увеличете рутинните си упражнения бавно и последователно.
 • Следете редовно кръвното си налягане.
 • Управлявайте кръвното си налягане с промени в начина на живот и лекарства, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss