Високото кръвно налягане причинява ли главоболие?

Преглед на високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, засяга почти половината от всички възрастни в САЩ. Това често срещано състояние има почти никакви симптоми, което означава, че много хора с високо кръвно налягане дори не знаят, че го имат.

Високото кръвно налягане също е силен индикатор за повишен риск за:

  • сърдечно заболяване
  • сърдечен удар
  • удари

Ето защо е важно кръвното Ви налягане да се проверява поне веднъж годишно от медицински специалист.

Продължават медицински изследвания за връзката между високото кръвно налягане и главоболието.

Високо кръвно налягане и главоболие

Присъдата е за това дали високото кръвно налягане може да причини главоболие. Някои проучвания показват, че няма връзка, докато други показват силна корелация между двете.

В Американска сърдечна асоциация (AHA) подкрепя изследвания, които твърдят, че главоболието не е симптом на високо кръвно налягане, освен в случай на хипертонична криза.

Има едно нещо, което знаем обаче. Много високото кръвно налягане може да предизвика събитие, известно като злокачествена хипертония. Злокачествената хипертония се нарича още хипертонична криза.

По време на хипертонична криза налягането в черепа се повишава в резултат на внезапно повишаване на кръвното ви до критични нива. Полученото главоболие не прилича на всеки друг вид мигрена или главоболие. Традиционните лечения за главоболие като аспирин са неефективни за облекчаване на болката.

В допълнение към главоболието, злокачествената хипертония обикновено се свързва с:

  • замъглено зрение
  • болка в гърдите
  • гадене

Ако смятате, че изпитвате хипертонична криза, трябва незабавно да стигнете до спешното отделение на болницата или да се обадите на 911.

Как да се лекува главоболие

Без значение каква е причината, тези с главоболие търсят бързо облекчение. Въпреки това, ако сте диагностицирали високо кръвно налягане и приемате лекарства за лечението му, важно е да имате предвид кое лечение избирате.

Винаги проверявайте етикета на вашите лекарства и се уверете, че няма да нанесете повече вреда, отколкото полза с начина, по който решите да лекувате главоболието си.

Противовъзпалителни средства

Има естествени начини за лечение на главоболие у дома и добавянето на определени храни към вашата диета е чудесно място за начало. Някои главоболия са причинени от възпаление.

Противовъзпалителните средства са всички храни, които ще намалят възпалението в тялото ви и ще подобрят кръвообращението. Тези противовъзпалителни средства включват:

  • целина
  • цвекло
  • боровинки
  • ленено семе

Пазарувайте онлайн за ленено семе.

Цели зърна

Яденето на пълнозърнести храни винаги е добра идея. Въпреки това, не забравяйте да избягвате бялото брашно, ако имате особено неприятно главоболие. Вместо това посегането към пълнозърнести храни ще балансира нивата на кръвната ви захар, за която е доказано, че контролира мигрената.

Етерични масла

Някои етерични масла, като напр мента и лавандула, успокоява централната нервна система. Тези масла могат да помогнат за облекчаване на чувството за „удар в главата“, особено в случай на главоболие, причинено от стрес.

Намалено количество кофеин

Пиенето на твърде много кофеин е показано за да увеличите броя на главоболието, което имате, в допълнение към повишаване на кръвното Ви налягане.

Имайте предвид колко кофеин има във вашата диета. Също така не забравяйте, че ако намалите приема на кофеин, има вероятност да имате главоболие като симптом на абстиненция.

Лечение без рецепта

Лекарствата без рецепта като аспирин са често срещани лечения за главоболие. Ако имате високо кръвно налягане, трябва да приемате аспирин само ако кръвното Ви налягане в момента е добре контролирано.

Според клиниката Mayo ежедневната терапия с аспирин се препоръчва за някои хора, които са изложени на по-висок риск от инсулт.

Пазарувайте онлайн за аспирин.

Кога да отидете на лекар

Ако имате чести главоболия, важно е да определите причината. Проблеми с психичното здраве, хранителни проблеми или проблеми с кръвообращението са само някои потенциални причини.

Уговорете час с вашия първичен лекар. Разберете дали кръвното Ви налягане е в здравословни граници и обсъдете всички притеснения, които имате с Вашия лекар.

Недиагностицираното високо кръвно налягане може да доведе до увреждане на бъбреците, сърдечни заболявания и други сериозни усложнения.

Ако сте диагностицирали високо кръвно налягане и усещате нарастващ натиск в областта на черепа, незабавно се обадете за медицинска помощ. Това може да показва хипертонична криза и трябва незабавно да се обърне внимание.

Outlook

Високото кръвно налягане винаги е причина за безпокойство. Въпреки това, с правилна диагноза и план за лечение, тя може да се управлява по различни начини.

Честите, повтарящи се главоболия също могат да бъдат причина за безпокойство. Както при всяко медицинско състояние, важно е да се открие причината за главоболието.

Независимо дали вярвате, че кръвното Ви налягане е пряка причина за главоболието Ви, говорете с Вашия лекар за симптомите, които изпитвате.

Има някои начини на живот, които могат да повлияят както на високото кръвно налягане, така и на главоболието. Ранната сутрешна разходка е един от начините за подобряване на кръвообращението и намаляване на стреса.

Яденето на много зелени, листни зеленчуци и противовъзпалителни храни е друг начин да се уверите, че кръвното Ви налягане остава здраво.

Калият и магнезият са основни минерали за всеки, който иска да поддържа сърцето си. Уверете се, че сте информирани и приемайте всички лекарства, предписани от Вашия лекар.

Пазарувайте онлайн за магнезиеви добавки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss