Виждат ли се стомашни язви на ултразвук?

Ултразвукът не може да открие стомашни язви толкова лесно, колкото други методи, като горна ендоскопия. Но тъй като ултразвукът е неинвазивен, той може да бъде от полза в някои ситуации, като откриване на големи язви или проследяване на прогреса на свиваща се язва.

Ултразвукът е безболезнен, неинвазивен образен метод, който не излъчва радиация. Въпреки че може да сте склонни да мислите за абдоминален ултразвук за употреба по време на бременност, ултразвукът може да открие и наблюдава много медицински състояния.

Един такъв пример е за идентифициране на стомашни язви. Стомашните язви са отворени рани, които се развиват в стомаха ви. Те могат да доведат до силна болка, кървене и други медицински проблеми.

Продължете да четете, за да научите повече за това как, защо и дори дали вашият медицински специалист ще използва ултразвук, за да определи дали имате стомашна язва.

Кой получава стомашни язви?

Когато много хора говорят за стомашни язви, те имат предвид пептични язви. Това са рани, които се появяват или в стомаха, или в дванадесетопръстника, което е частта от тънките черва, която се свързва със стомаха. В Съединените щати около 1% до 6% хора имат пептична язва.

Стомашни язви могат да се появят по-често при:

 • хора на 60 или повече години
 • тези с анамнеза за пептична язва
 • лица, които пушат

Колко ефективен е ултразвукът при откриване на стомашни язви?

Ултразвукът не е най-често използваният метод за диагностициране на стомашни язви. Има няколко причини за това.

Структурата на вашето тяло може да затрудни точното визуализиране на стомаха ви на ултразвук. Други методи, като горна ендоскопия, позволяват на лекарите да видят по-ясно вътре в стомаха ви. Но проучване от 2017 г. предполага, че ултразвукът може да бъде особено ефективен при диагностицирането на язви, по-големи от 5 милиметра.

Местоположението на язвата може също да затрудни медицинския специалист да я забележи с помощта на ултразвук. Някои области на стомаха ви са по-трудни за разглеждане от други.

Но ултразвукът може да бъде от полза в някои ситуации.

Авторите на същото проучване също предполагат, че ултразвукът може да помогне за проследяване на лечението, като се определи дали язвата се свива. Тъй като ултразвукът е по-малко инвазивен от ендоскопията, потенциално бихте могли да се подложите на това с по-малко рискове от усложнения.

В по-голямо проучване от 2016 г, авторите откриха, че ако участниците изпият течност, съдържаща контраст, преди абдоминален ултразвук спомага за повишаване на ефективността на ултразвука при диагностицирането на язви. Използването на течност, съдържаща контраст, помогна на ултразвука да бъде толкова надежден, колкото и ендоскопията при откриване на язви.

Каква е процедурата за ултразвук?

Ултразвукът се отнася до всяка процедура, която използва звукови вълни за предаване на изображения в тялото. Има много начини за използване на ултразвук върху стомаха, включително следните:

Трансабдоминален ултразвук

Трансабдоминалният ултразвук включва поставяне на ултразвукова сонда върху корема ви за получаване на изображения на стомаха. Ултразвуковият техник ще постави ултразвуковата сонда върху няколко коремни области, за да види части от корема, когато търси стомашни язви. Тези язви могат да изглеждат като по-дебела стомашна лигавица от околните области.

Ендоскопски ултразвук

Ендоскопският ултразвук (EUS) е процедура, която лекарите използват за получаване на изображения на вашия храносмилателен тракт. Това включва поставяне на ендоскоп в гърлото ви. Обхватът има ултразвукова сонда за генериране на изображения на стомаха и близките органи.

Ползата от EUS е, че лекарят може да види органи, които са трудни за изобразяване, като панкреас и лимфни възли. Лекарите могат също да използват този подход, за да вземат биопсии или тъканни проби. Един лекар може да използва тази технология, за да диагностицира дали една язва е ракова или неракова.

Какво може да открие ултразвукът на стомаха?

Ултразвукът на стомаха може да помогне на здравните специалисти да открият здравословни проблеми като:

 • аортна аневризма
 • ракови язви
 • пептични язви
 • тумори или лезии в и около стомаха

Полезността и ефективността на ултразвука на стомаха зависи от много фактори, включително вашето медицинско състояние и размер на тялото.

Какви тестове използват лекарите, за да проверят за стомашни язви?

Лекарите могат да назначат различни тестове за диагностициране на стомашни язви. Повечето стомашни язви се дължат на инфекция от Helicobacter pyloriили H. pylori, бактерия. Лекарите проверяват за H. pylori със следните тестове:

 • кръвен тест
 • дихателен тест с урея
 • тест за изпражнения

Но други неща също могат да причинят стомашни язви, като приемането на големи количества нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като аспирин или ибупрофен. Ако вашата язва е свързана с тази или друга причина, H. pylori изследванията няма да помогнат за диагностицирането на язвата.

След това лекарят може да препоръча горна ендоскопия. Този тест включва използването на специален обхват със светеща камера в края, за да видите лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Използвайки този метод, Вашият лекар може да види язвата и да вземе биопсия от стомашната тъкан, за да тества за промени в стомашната лигавица.

Те могат също да препоръчат тест за поглъщане на барий. Това включва изпиване на гъста течност, преди техник да направи рентгенова снимка на стомаха и други близки органи.

Какво да правите, ако имате стомашна язва

Лечението на стомашни язви зависи от причината.

Ако приемате НСПВС, вероятно ще трябва да спрете приема им веднага.

Ако имате инфекция от H. pylori, ще ви трябват антибиотици и инхибитори на протонната помпа. Можете също така да се възползвате от някои естествени лечения, като пробиотици.

В редки случаи лекарят може да препоръча операция.

Ресурси на Healthline за лечение на стомашни язви

 • Научете повече за естествените и домашни средства за стомашни язви.
 • Открийте ролята на диетата за подпомагане на лечението на стомашна язва.
 • Прегледайте какви болкоуспокояващи можете да приемате при стомашна язва.
 • Научете за лечебния процес при стомашни язви.
 • Преглед на хирургичните възможности за стомашни язви: ваготомия и гастректомия.

Абдоминалният ултразвук може да не е първият избор на лекаря за идентифициране на стомашна язва. Но тъй като това е неинвазивен инструмент за изображения, има ситуации, в които може да бъде от полза. Например, лекарят може да го използва, за да прецени дали язвата се свива.

Ако вашият лекар препоръча абдоминален ултразвук, говорете с него за потенциалните ползи в сравнение с други начини за диагностициране на язва.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss