Видове сърдечни заболявания при деца

Сърдечно заболяване при деца

Сърдечните заболявания са достатъчно трудни, когато засягат възрастни, но могат да бъдат особено трагични при децата.

Много различни видове сърдечни проблеми могат да засегнат децата. Те включват вродени сърдечни дефекти, вирусни инфекции, които засягат сърцето, и дори сърдечни заболявания, придобити по -късно в детска възраст поради заболявания или генетични синдроми.

Добрата новина е, че с напредъка на медицината и технологиите много деца със сърдечни заболявания продължават да живеят активен, пълноценен живот.

Вродено сърдечно заболяване

Вродено сърдечно заболяване (CHD) е вид сърдечно заболяване, с което се раждат децата, обикновено причинено от сърдечни дефекти, които са налице при раждането. Приблизително в САЩ 1 процент от бебетата, родени всяка година, имат ИБС.

ИБС, които засягат децата, включват:

 • нарушения на сърдечната клапа като стесняване на аортната клапа, което ограничава притока на кръв

 • хипопластичен синдром на лявото сърце, при който лявата страна на сърцето е недоразвита

 • нарушения, включващи дупки в сърцето, обикновено в стените между камерите и между големите кръвоносни съдове, напускащи сърцето, включително:
  • дефекти на вентрикуларната преграда
  • дефекти на предсърдната преграда
  • патерен дуктус артериозус
 • тетралогия на Fallot, която е комбинация от четири дефекта, включително:

  • дупка във вентрикуларната преграда
  • стеснен проход между дясната камера и белодробната артерия
  • удебелена дясна страна на сърцето
  • изместена аорта

Вродените сърдечни дефекти могат да имат дългосрочни ефекти върху здравето на детето. Обикновено се лекуват с операция, катетърни процедури, лекарства, а в тежки случаи и сърдечни трансплантации.

Някои деца ще се нуждаят от наблюдение и лечение през целия живот.

Атеросклероза

Атеросклерозата е терминът, използван за описание на натрупването на мастни и холестеролни плаки в артериите. С увеличаването на натрупването артериите се втвърдяват и стесняват, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци и инфаркти. Обикновено са необходими много години, за да се развие атеросклерозата. Необичайно е децата или тийнейджърите да страдат от това.

Затлъстяването, диабетът, хипертонията и други здравословни проблеми излагат децата на по -висок риск. Лекарите препоръчват скрининг за висок холестерол и високо кръвно налягане при деца, които имат рискови фактори като фамилна анамнеза за сърдечни заболявания или диабет и са с наднормено тегло или със затлъстяване.

Лечението обикновено включва промени в начина на живот, като увеличени упражнения и промени в диетата.

Аритмии

Аритмията е ненормален сърдечен ритъм. Това може да накара сърцето да изпомпва по -малко ефективно.

При децата могат да възникнат много различни видове аритмии, включително:

 • ускорен сърдечен ритъм (тахикардия), най -често срещаният тип при деца суправентрикуларна тахикардия
 • бавен сърдечен ритъм (брадикардия)
 • синдром на дълъг QT (LQTS)
 • Синдром на Wolff-Parkinson-White (WPW синдром)

Симптомите могат да включват:

 • слабост
 • умора
 • виене на свят
 • припадък
 • затруднено хранене

Лечението зависи от вида на аритмията и от това как тя се отразява на здравето на детето.

Болест на Кавасаки

Болестта на Кавасаки е рядко заболяване, което засяга предимно деца и може да причини възпаление на кръвоносните съдове в ръцете, краката, устата, устните и гърлото. Той също така предизвиква треска и подуване на лимфните възли. Изследователите все още не са сигурни какво го причинява.

Според Американска сърдечна асоциация (AHA), заболяването е основна причина за сърдечни заболявания при 1 на 4 деца. Повечето са на възраст под 5 години.

Лечението зависи от степента на заболяването, но често включва бързо лечение с интравенозен гама глобулин или аспирин (буферин). Кортикостероидите понякога могат да намалят бъдещите усложнения. Децата, които страдат от това заболяване, често изискват прегледи за цял живот, за да следят здравето на сърцето.

Сърдечни шумове

Сърдечен шум е „свистящ“ звук, произведен от кръв, циркулираща през сърдечните камери или клапи, или през кръвоносни съдове в близост до сърцето. Често е безвреден. Друг път може да сигнализира за основен сърдечно -съдов проблем.

Сърдечните шумове могат да бъдат причинени от ИБС, треска или анемия. Ако лекарят чуе ненормален сърдечен шум при дете, той ще извърши допълнителни тестове, за да се увери, че сърцето е здраво. „Невинните“ сърдечни шумове обикновено отшумяват сами, но ако сърдечният шум е причинен от проблем със сърцето, може да се наложи допълнително лечение.

Перикардит

Това състояние възниква, когато тънката торбичка или мембраната, която обгражда сърцето (перикарда), се възпалява или инфектира. Количеството течност между двата му слоя се увеличава, влошавайки способността на сърцето да изпомпва кръвта както трябва.

Перикардит може да възникне след операция за възстановяване на ИБС или може да бъде причинена от бактериални инфекции, гръдни травми или нарушения на съединителната тъкан като лупус. Лечението зависи от тежестта на заболяването, възрастта на детето и цялостното му здраве.

Ревматично сърдечно заболяване

Когато не се лекуват, стрептококовите бактерии, които причиняват стрептокок в гърлото и скарлатина, също могат да причинят ревматично сърдечно заболяване.

Това заболяване може сериозно и трайно да увреди сърдечните клапи и сърдечния мускул (причинявайки възпаление на сърдечния мускул, известно като миокардит). Според детската болница в Сиатъл ревматичната треска обикновено се среща при деца на възраст от 5 до 15 години, но обикновено симптомите на ревматично сърдечно заболяване не се проявяват 10 до 20 години след първоначалното заболяване. Ревматичната треска и последващата ревматична болест на сърцето сега са необичайни в САЩ

Това заболяване може да бъде предотвратено чрез своевременно лечение на стрептокок в гърлото с антибиотици.

Вирусни инфекции

Вирусите, освен че причиняват респираторни заболявания или грип, могат да повлияят и на здравето на сърцето. Вирусните инфекции могат да причинят миокардит, което може да повлияе на способността на сърцето да изпомпва кръв по цялото тяло.

Вирусните инфекции на сърцето са редки и могат да проявят малко симптоми. Когато се появят симптоми, те са подобни на грипоподобни симптоми, включително умора, задух и дискомфорт в гърдите. Лечението включва медикаменти и лечение на симптомите на миокардит.

Прочетете още: Какви са симптомите на различните видове сърдечни заболявания? »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss