Видове специалисти по психично здраве

Професионалисти, които могат да помогнат

Получаването на помощ за психически, емоционални, духовни проблеми или проблеми в отношенията може да бъде трудно. Намирането на подходящия специалист по психично здраве може да ви помогне да поемете контрола върху всеки проблем в живота си.

Събрахме основната информация, от която се нуждаете, за да научите за различните видове специалисти по психично здраве. Продължете да четете, за да научите кой може да ви помогне.

Психолог

Първото изображение, което идва на ум, когато много хора се сещат за психолог, е човек, легнал на кожен диван, разказващ на лекаря чувствата си. Това понякога се случва – но психолозите не само ви питат как се чувствате.

Психолозите са специализирани в науката за поведението, емоциите и мислите. Те работят на места като частни офиси, болници или училища. Психолозите лекуват редица въпроси, от проблеми в отношенията до психични заболявания, до консултиране.

Психолог обикновено притежава докторска степен, например докторска степен. В повечето държави психолозите не могат да предписват лекарства.

Психиатър

Психиатрите основно диагностицират, лекуват и помагат за предотвратяване на психични, емоционални и поведенчески разстройства. Те използват психиатрична медицина, физически прегледи и лабораторни тестове.

Психиатърът е лекар със степен на доктор по медицина (MD) или доктор по остеопатична медицина (DO).

Лекарите от общата практика също могат да предписват лекарства, които да помогнат при психични и емоционални проблеми. Но много хора предпочитат да отидат на психиатър за сложни разстройства. Специалностите на психиатрите могат да включват:

 • деца и юноши
 • съдебна психиатрия
 • трудности в ученето

Психоаналитик

Психоаналитик следва теориите и практиката на Зигмунд Фройд, като помага на някого да изследва своите потиснати или несъзнателни импулси, тревоги и вътрешни конфликти. Това става чрез техники като:

 • свободна асоциация
 • тълкуване на сънища
 • анализ на съпротивлението и преноса

Психоанализата има своите критици. Но много хора откриват, че това им помага да изследват дълбоки психологически и емоционални смущения, които биха могли да създадат модели на лошо поведение, без те да осъзнават това.

Бъдете внимателни при избора на психоаналитик. Заглавието и идентификационните данни не са защитени от федералните или държавните закони, което означава, че всеки може да се нарече психоаналитик и да рекламира услугите си.

Психиатрична сестра

Психиатричните медицински сестри са регистрирани медицински сестри, специализирани в психичното здраве. Те са известни със своите терапевтични взаимоотношения с хората, които търсят тяхната помощ.

Психиатричните медицински сестри извършват психологическа терапия и прилагат психиатрични лекарства. Те често се занимават с предизвикателно поведение, свързано със състояния на психичното здраве. Те работят под наблюдението на лекар.

Психотерапевт

„Психотерапевт“ е общ термин за много различни видове специалисти по психично здраве. Това може да включва психолози и терапевти. Всички тези специалисти предоставят психотерапия. Психотерапията е вид „терапия с говорене“. Той е предназначен да подобри вашето психично здраве и общото благосъстояние.

Има много различни училища по психотерапия. Те могат да включват терапевтични разговори, групова терапия, експресивна терапия и др. Най -популярният тип е когнитивно -поведенческата терапия (CBT). Можете да използвате CBT, за да научите как да промените лошо поведение, мисловни модели или емоции.

Съветник по психично здраве

„Консултант за психично здраве“ е широк термин, използван за описване на някой, който предоставя консултации. Техните заглавия могат също да включват термините „лицензиран“ или „професионален“. Важно е да попитате за образованието, опита и консултантите на консултанта, тъй като терминът е неясен. Съветниците могат да се специализират в области като:

 • стрес на работното място
 • пристрастяване
 • бракове
 • семейства
 • общ стрес

Семеен и брачен съветник

Семейният и брачен съветник е специализиран в общи проблеми, които могат да възникнат в семейства и семейни двойки, от различия до спорове. Обикновено продължителността на терапията е кратка. Обикновено сесиите са фокусирани върху конкретни въпроси и постигане на бързи решения.

Този вид терапия се използва и индивидуално. Груповите сесии могат да се използват понякога, ако проблемът на един човек засяга близки до него хора. Може да видите това с консултиране за състояния като хранителни разстройства или пристрастяване.

Съветник по пристрастяване

Консултантите по пристрастяване лекуват хората със зависимости. Въпреки че това обикновено включва проблеми с употребата на вещества или хазарт, то може да включва и по -рядко срещани зависимости като сексуални зависимости или трупане.

Консултирането за пристрастяване често се извършва в групова обстановка. Това е подобно на методите, използвани от Анонимните алкохолици. Тя може да бъде и частна или с близки, засегнати от пристрастяването.

Религиозен съветник

Религиозните съветници са известни още като пасторални съветници. Те са обучени да помагат на хора с различни проблеми. Основният им фокус е върху кризи на вяра, брачни и семейни консултации и емоционални и психически проблеми. Всичко това се прави в духовен контекст.

Тези съветници често са лидери в местните църкви. Те могат да имат задълбочено обучение по религиозно и психично здраве. Те често провеждат сесии индивидуално или в групи. Възможно е също така да можете да правите сесии в двойки или семейни условия.

Арт терапевт

Арт терапевтите се занимават с много специфичен вид терапия. Този метод включва използване на творчество по начини като рисуване, скулптура и писане за изследване и помощ при депресия, медицински заболявания, минали травматични събития и пристрастяване.

Хората, които вярват в този вид терапия, смятат, че тя може да ви помогне да изразите основните мисли и чувства, които традиционната терапия с говорене може да не изложи.

Социален работник

Социалните работници са посветени да помагат на хората да се справят с решаването на проблеми в живота си. Тези проблеми могат да включват лични проблеми и увреждания. Социалните работници могат да бъдат държавни служители или да работят в други области, включително болници, университети и като терапевти с правилното лицензиране.

Те могат също така да решават социални проблеми като употребата на вещества, жилищата и безработицата. Социалните работници често участват в семейни спорове, които включват домашно насилие или насилие над деца.

Има много подтипове социална работа. Те могат да включват:

 • дете, семейство и училище
 • медицина и обществено здраве
 • психично здраве и употреба на вещества

Необходимо обучение

Обучението на специалист по психично здраве зависи от тяхната специфична област, както и от състоянието, в което практикуват. Психолозите често изискват докторска степен, докато психиатрите изискват медицински степени. Почти всеки щат изисква всички видове съветници да имат висше образование със специализирано обучение.

Някои неща, които трябва да търсите от специалист по психично здраве, включват:

 • държавно лицензиране
 • следдипломна квалификация: магистри или докторанти
 • клиничен опит
 • публикувани статии

Кого да избера?

Трябва да направите важен избор, ако смятате, че е време да посетите психолог или терапевт. Важно е да изберете правилния човек, който да ви помогне да преодолеете емоционални или психически проблеми. Имайте предвид това, когато избирате човек, с когото да говорите:

 • специалност
 • обучение
 • методи
 • график
 • наличност
 • удобство

Първата стъпка към търсене на помощ може да бъде трудна. Познаването с какъв тип специалист по психично здраве искате да говорите, може да помогне в процеса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss