Видове лекари за астма и техните предимства

Какво е астма?

Астмата е хронично състояние, което причинява стесняване на дихателните пътища и затруднено дишане. Няма лечение за астма, но лечението може да помогне за овладяване на симптомите. Симптомите на астма включват:

 • затруднено дишане
 • хрипове
 • кашлица
 • недостиг на въздух

Може също да почувствате стягане в гърдите и дразнене в гърлото. Тези симптоми могат да се появят по-често при студено време, когато сте болни или когато сте изложени на дразнители. Дразнители включват цигарен дим, цветен прашец и пърхот на домашни любимци.

Има различни видове лекари, които могат да помогнат за диагностицирането и лечението на вашата астма. Лекарят, който изберете, може да зависи от вашето здраве, възраст и тежест на астмата ви. Постоянната връзка с Вашия лекар може да Ви помогне да управлявате симптомите на астма.

Прочетете, за да научите кои лекари могат да ви помогнат да управлявате състоянието си.

Семеен доктор

Ако изпитвате симптоми, подобни на астма, или ако не сте сигурни какво означават симптомите ви, уговорете час с вашия семеен лекар. В случай, че вашият семеен лекар няма опит в лечението на респираторни заболявания, той ще ви насочи към специалист.

Акредитивни писма: Вашият семеен лекар трябва да има MD, което означава доктор по медицина. Те могат също да имат DO, което означава „доктор по остеопатична медицина“. И двете степени водят до лицензиране като лекар. Вашият семеен лекар трябва да има лиценз за лекар в държавата, в която практикува.

Педиатър

Трябва да посетите педиатър, ако детето ви има симптоми на астма. Педиатърът на вашето дете може да диагностицира и лекува детска астма. Те могат също да изключат други възможни причини за симптомите на вашето дете. Вашият педиатър може също да ви насочи към специалист за изследване и лечение.

Акредитивни писма: За да станете педиатър, са необходими поне три години педиатрична ординатура извън медицинското училище. Вашият педиатър може също да е сертифициран по педиатрична пулмология.

Педиатърът има специално обучение в грижите за деца от ранна детска възраст до колежа – до 21-годишна възраст.

пулмолог

Трябва да посетите пулмолог, ако имате заболяване, което засяга дихателната система. Вашият лекар може да Ви насочи към пулмолог, ако симптомите на астма имат по-тежка причина.

Пулмологът е специализиран в заболявания, които засягат белите дробове, горните дихателни пътища, гръдната кухина и гръдната стена. Те имат специално обучение за профилактика, диагностика и лечение на белодробни и респираторни заболявания.

Акредитивни писма: Пулмологът трябва да завърши най-малко две години следдипломно обучение по белодробни заболявания след медицинско училище. Тези лекари могат да лекуват астма и други дихателни състояния, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), пневмония и емфизем.

Алерголог или имунолог

Може да искате да посетите алерголог, ако симптомите на астма са свързани с алергии. Алерголог или имунолог е специалист по алергии. Астмата често е резултат от интензивен отговор на безвредни съединения.

Пристъпите на алергия започват в имунната система. Работата с алерголог може да ви помогне да идентифицирате факторите, причиняващи симптомите ви. Алерголог или имунолог може да провери симптомите ви, да проведе диагностични тестове и да определи дали имунната ви система е източникът на вашата астма.

Акредитивни писма: Алерголог е лекар, който е преминал допълнително обучение за проблеми, свързани с имунната система. В Съединените щати алергологът има допълнително девет години обучение, след като получи бакалавърска степен. Поне две от тези години ще преминат в специализирано обучение по алергия и имунология. Те могат да бъдат допълнително сертифицирани по детска пулмология.

Респираторен терапевт

Респираторните терапевти лекуват проблеми с дихателните пътища и дишането, причинени от астма и други заболявания. Тези специалисти играят важна роля в управлението и контрола на симптомите на астма. Те предлагат незабавна помощ при спешни случаи.

Респираторните терапевти могат да помогнат за възстановяване на нормалното дишане и да подпомогнат белодробната рехабилитация. Те изпълняват предписанията за лечение на Вашия лекар. Например, респираторен терапевт може:

 • насочват пациентите чрез дихателни лечения и упражнения, за да подпомогнат възстановяването на тяхната белодробна функция
 • настройте и проверете вашия вентилатор, така че да осигурява необходимото количество кислород
 • направете диагностични изследвания
 • премахване на слуз от белите дробове чрез физиотерапия на гръдния кош

Акредитивни писма: Респираторни терапевти завършват акредитирана програма за респираторна терапия. Това може да стане на ниво сертификат, асоциирана степен или бакалавърска степен. Тези терапевти също могат да предоставят както болнична, така и извънболнична помощ.

интернист

Можете да посетите интернист, ако вашият семеен лекар не е специалист по респираторни заболявания. Интернистите могат да действат като консултанти на лекари.

Интернистът е лекар, специализиран в превенцията, диагностиката и лечението на заболявания, които засягат възрастни. Въпреки че тези лекари лекуват редица здравословни проблеми на възрастните, някои интернисти завършват допълнително обучение по подспециалисти. Въпреки че няма специален сертификат за астма, има сертификат за белодробно заболяване.

Акредитивни писма: От интернистите за астма се изисква да завършат основна тригодишна ординатура по вътрешни болести, плюс една до три години обучение, за да се квалифицират по белодробна медицина, обикновено в акредитирана програма за стипендии.

Какво да попитате при избора на специалист

За да се възползвате максимално от времето с Вашия лекар, бъдете подготвени за срещата си. По време на срещата Ви, Вашият лекар може да зададе въпроси относно Вашата лична медицинска история, семейна история и симптоми.

Въпросите, които бихте могли да зададете на Вашия лекар, включват:

 1. Как да разбера дали имам астма или алергия?
 2. Имам ли нужда от тест за алергия, преди да можете да лекувате симптомите на астма?
 3. Ще трябва ли да снимам? Или да използвате инхалатор?
 4. Какво лекарство се използва в инхалаторите? Какви са страничните ефекти?
 5. Мога ли да направя нещо, за да предотвратя пристъпите си на астма?
 6. Какво означава, ако астмата ми се появи само по време на физическа активност?

За вкъщи

Астмата не се лекува, но лечението може да помогне. Говорете първо с вашия семеен лекар, за да научите повече за вашата астма. Възможно е Вашият лекар да Ви насочи към специалист за лечение.

Лечението може да ви помогне да управлявате симптомите на астма и да намалите пристъпите. Работейки с правилните лекари по астма, можете да получите ефективен план за лечение и да намалите риска от усложнения, свързани с астмата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss