Взаимодействия с Gemtesa: алкохол, лекарства и други

Gemtesa (vibegron) е перорална таблетка с рецепта, използвана за лечение на симптоми на свръхактивен пикочен мехур при възрастни. Това лекарство може да взаимодейства с някои други лекарства. Например, Gemtesa може да взаимодейства с дигоксин.

Взаимодейства ли Gemtesa с други лекарства?

Взаимодействие може да възникне, защото едно вещество кара друго вещество да има ефект, различен от очаквания. Взаимодействия могат да възникнат и ако имате определени здравословни проблеми.

Преди да започнете да приемате Gemtesa, уведомете Вашия лекар и фармацевт за всички лекарства, отпускани без рецепта (OTC) или други лекарства, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да помогне за предотвратяване на възможни взаимодействия. (За да научите дали Gemtesa взаимодейства с билки или витамини и добавки, вижте раздела „Има ли други взаимодействия с Gemtesa?“ по-долу.)

Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Таблицата по-долу изброява лекарства, които могат да взаимодействат с Gemtesa. Имайте предвид, че тази таблица не включва всички лекарства, които могат да взаимодействат с Gemtesa. За повече информация относно някои от тези взаимодействия вижте раздела „Обяснени лекарствени взаимодействия“ по-долу.

Лекарствена група или наименование на лекарството Примери за лекарства Какво може да се случи
антимускаринови лекарства • оксибутинин (Oxytrol)
• солифенацин (Vesicare)
• толтеродин (Detrol)
може да повиши риска от задържане на урина (затруднено пълно изпразване на пикочния мехур)

дигоксин (Lanoxin)

може да увеличи риска от нежелани реакции от дигоксин

Кога трябва да избягвам Gemtesa?

Някои здравословни състояния или други фактори могат да повишат риска от увреждане, ако приемате Gemtesa. В такива случаи Вашият лекар може да не Ви предпише Gemtesa. Те са известни като противопоказания.

Алергичната реакция към момента е единственото известно противопоказание за Gemtesa.

Ако сте имали алергична реакция към Gemtesa или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Gemtesa. Това е така, защото приемането на лекарството може да причини друга алергична реакция. Можете да попитате Вашия лекар за други лечения, които може да са по-добри варианти за Вас.

Преди да започнете да приемате Gemtesa, говорете с Вашия лекар, ако това се отнася за Вас. Вашият лекар може да определи дали Gemtesa е безопасно да приемате.

Взаимодейства ли Gemtesa с алкохола?

Не е известно, че Gemtesa взаимодейства с алкохол. Но Gemtesa и алкохолът могат да причинят някои подобни странични ефекти, като гадене, главоболие и диария. Така че е по-вероятно да получите тези нежелани реакции, ако пиете алкохол по време на лечението с Gemtesa.

Пиенето на алкохол също може да доведе до необходимост от уриниране по-често, което може да влоши симптомите на свръхактивен пикочен мехур при някои хора.

Ако имате въпроси относно консумацията на алкохол, докато приемате Gemtesa, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Обяснени лекарствени взаимодействия

Научете повече за някои лекарствени взаимодействия, които могат да възникнат при Gemtesa.

Взаимодействие с антимускаринови лекарства

Gemtesa може да взаимодейства с антимускаринови лекарства, които се използват за намаляване на симптомите на свръхактивен пикочен мехур.

Примери за антимускаринови средства включват:

 • оксибутинин (Oxytrol)
 • солифенацин (Vesicare)

 • толтеродин (Detrol)

Какво може да се случи

Gemtesa и антимускариновите лекарства могат да причинят задържане на урина. Така че приемането на тези лекарства заедно може да повиши риска от този страничен ефект.

Ако имате затруднения при уриниране или изпразване на пикочния си мехур, може да имате по-висок риск от задържане на урина, ако приемате Gemtesa с антимускарин.

Какво можеш да правиш

Ако приемате Gemtesa с антимускариново лекарство, Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза от антимускариновото лекарство. Не трябва да приемате по-висока доза от двете лекарства, отколкото Ви е предписал Вашият лекар.

Ако приемате Gemtesa и антимускариново лекарство заедно, незабавно уведомете Вашия лекар, ако имате симптоми на задържане на урина. Те могат да включват:

 • чувство, че пикочният ви мехур все още е пълен след уриниране
 • спешна нужда от уриниране отново скоро след уриниране, но не можете да го направите

Ако имате въпроси относно приема на Gemtesa с антимускаринови лекарства, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Взаимодействие с дигоксин

Gemtesa може да взаимодейства с дигоксин (Lanoxin), който се използва за лечение на определени сърдечни заболявания.

Какво може да се случи

Приемът на Gemtesa с дигоксин може да доведе до повишаване на нивото на дигоксин в тялото ви. Това може да повиши риска от странични ефекти от дигоксин.

Какво можеш да правиш

Ако приемате Gemtesa с дигоксин, Вашият лекар ще назначи кръвни изследвания, за да следи нивата на дигоксин. Те ще направят това, след като започнете да приемате Gemtesa и в определени моменти от лечението. Ако е необходимо, Вашият лекар ще коригира дозата Ви на дигоксин въз основа на нивото Ви на дигоксин.

Не трябва да приемате по-висока доза Gemtesa или дигоксин от предписаната от Вашия лекар.

Ако спрете приема на Gemtesa, Вашият лекар ще провери отново нивото на дигоксин и ще коригира дозата Ви, ако е необходимо.

Ако приемате Gemtesa и дигоксин заедно, уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате симптоми, които биха могли да подскажат, че нивото на дигоксин е твърде високо. Те могат да включват:

 • гадене и повръщане
 • диария
 • объркване
 • промени във вашето зрение

Ако имате въпроси относно приема на Gemtesa с дигоксин, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Има ли други взаимодействия с Gemtesa?

Gemtesa може да има други взаимодействия. Те могат да възникнат при добавки, храни, ваксини или дори лабораторни тестове. Вижте по-долу за подробности. Имайте предвид, че информацията по-долу не включва всички други възможни взаимодействия с Gemtesa.

Взаимодейства ли Gemtesa с добавки?

Преди да започнете да приемате Gemtesa, говорете с Вашия лекар и фармацевт за всички билки или витамини и добавки, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да ви помогне да избегнете възможни взаимодействия.

Ако имате въпроси относно взаимодействията, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Гемтеза и билки

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Gemtesa с билки. Но това не означава, че взаимодействията с билките няма да бъдат признати в бъдеще.

Поради тази причина все още е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някой от тези продукти, докато приемате Gemtesa.

Гемтеза и витамини

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Gemtesa с витамини. Но това не означава, че взаимодействията на витамините няма да бъдат признати в бъдеще.

Поради тази причина все още е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някой от тези продукти, докато приемате Gemtesa.

Взаимодейства ли Gemtesa с храната?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Gemtesa с храна. Ако имате въпроси относно консумацията на определени храни по време на лечението с Gemtesa, говорете с Вашия лекар.

Gemtesa взаимодейства ли с ваксини или лабораторни тестове?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Gemtesa с ваксини или лабораторни тестове. Ако имате въпроси относно получаването на определени ваксини или извършването на лабораторни изследвания по време на лечението с Gemtesa, говорете с Вашия лекар.

Gemtesa взаимодейства ли с канабис или CBD?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Gemtesa с канабис (обикновено наричан марихуана) или продукти от канабис като канабидиол (CBD). Но както при всяко лекарство или добавка, говорете с Вашия лекар, преди да използвате канабис с Gemtesa.

Забележка: Канабисът е незаконен на федерално ниво, но е законен в много щати в различна степен.

Влияе ли моята здравна история дали трябва да приемам Gemtesa?

Някои медицински състояния или други здравословни фактори могат да повишат риска от взаимодействия с Gemtesa. Преди да приемете Gemtesa, говорете с Вашия лекар за здравната си история. Те ще определят дали Gemtesa е подходящ за вас.

Здравословни състояния или други фактори, които могат да взаимодействат с Gemtesa, включват:

Тежки чернодробни или бъбречни проблеми: Ако имате сериозни чернодробни или бъбречни проблеми, Вашият лекар може да не Ви предпише Gemtesa. Gemtesa не е проучван при хора с тежки чернодробни или бъбречни проблеми, така че не е известно дали ще бъде безопасен за вас.

Ако имате чернодробен или бъбречен проблем, говорете с Вашия лекар дали Gemtesa е подходящ за Вас. Ако не е, Вашият лекар може да препоръча други възможности за лечение, които може да са по-безопасни.

Затруднено уриниране: Gemtesa може да причини задържане на урина. Ако имате затруднения при уриниране или изпразване на пикочния си мехур, може да имате по-висок риск от този страничен ефект. Говорете с Вашия лекар дали Gemtesa е подходящ за Вас.

Бременност: Не е известно дали Gemtesa е безопасно да се приема по време на бременност. Ако сте бременна или планирате бременност, говорете с Вашия лекар, преди да приемете Gemtesa.

Кърмене: Не е известно дали е безопасно да приемате Gemtesa по време на кърмене. Ако кърмите или планирате да го правите, говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

Алергична реакция: Ако сте имали алергична реакция към Gemtesa или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Gemtesa. Това е така, защото приемането на лекарството може да причини друга алергична реакция. Можете да попитате Вашия лекар за други лечения, които може да са по-добър избор за Вас.

Как мога да предотвратя взаимодействия?

Предприемането на определени стъпки може да ви помогне да избегнете взаимодействия с Gemtesa. Преди да започнете лечение, говорете с Вашия лекар и фармацевт. Нещата, които трябва да обсъдите с тях, включват:

 • Независимо дали пиете алкохол или употребявате канабис.
 • Други лекарства, които приемате, както и всякакви витамини, добавки и билки. Вашият лекар или фармацевт може да ви помогне да попълните a списък с лекарства.
 • Какво да направите, ако започнете да приемате ново лекарство по време на лечението с Gemtesa.

Също така е важно да разберете Gemtesa’s етикет и друга документация които може да идват с лекарството. На етикета може да има цветни стикери, които описват взаимодействията. И документацията (понякога наричана листовка за пациента или ръководство за лекарства) може да има други подробности за взаимодействията. (Ако не сте получили документи с Gemtesa, помолете вашия фармацевт да отпечата копие за вас.)

Ако имате проблеми с четенето или разбирането на тази информация, Вашият лекар или фармацевт може да помогне.

Приемането на Gemtesa точно както е предписано също може да помогне за предотвратяване на взаимодействия.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Ако все още имате въпроси относно Gemtesa и неговите възможни взаимодействия, говорете с Вашия лекар.

Въпросите, които може да искате да зададете, включват:

 • Имат ли други лекарства, които биха могли да лекуват моето състояние, подобни взаимодействия с Gemtesa?
 • Мога ли да приемам лекарства без рецепта, докато приемам Gemtesa?
 • Трябва ли да ви казвам, ако започна да приемам друго лекарство или добавка по време на лечението ми с Gemtesa?

За да научите повече за Gemtesa, вижте тези статии:

 • Всичко за Gemtesa
 • Странични ефекти на Gemtesa: Какво трябва да знаете
 • Подробности за дозировката на Gemtesa
 • Gemtesa и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss