Взаимодействия с Bimzelx: алкохол, лекарства и други

Bimzelx (bimekizumab-bkzx) е лекарство, отпускано по лекарско предписание, използвано за лечение на плаков псориазис. Не е известно, че това лекарство взаимодейства с алкохол, лекарства или добавки. Въпреки това може да не е безопасно да получавате живи ваксини с Bimzelx.

Bimzelx се предписва на определени възрастни за лечение на плакатен псориазис, който причинява умерени до тежки симптоми.

Bimzelx се предлага като течен разтвор, който се инжектира под кожата ви. Активната съставка* в Bimzelx е bimekizumab-bkzx. (Причината „-bkzx“ да се появява в края на името на лекарството е да покаже, че то е различно от подобни лекарства, които може да бъдат създадени в бъдеще.)

Взаимодействие може да възникне, защото едно вещество кара друго вещество да има ефект, различен от очаквания. Взаимодействия могат да възникнат и ако имате определени здравословни проблеми.

Продължете да четете, за да научите за възможните взаимодействия с Bimzelx. И за повече информация относно това лекарство, включително подробности за употребата му, вижте тази статия.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Bimzelx взаимодейства ли с други лекарства?

Производителят на Bimzelx не е разгледал взаимодействията в проучванията. Не е известно със сигурност дали лекарството взаимодейства с други лекарства.

Важно е да сте наясно, че Bimzelx има потенциал да повлияе на протеини, които разграждат други лекарства в тялото ви, което може да доведе до възможни взаимодействия. Също така е възможно взаимодействията с други лекарства да бъдат разпознати в бъдеще. Например, хората, които са използвали Bimzelx, откакто е наличен, могат да докладват нови взаимодействия.

Поради тази причина е важно да уведомите Вашия лекар и фармацевт за всички лекарства, отпускани без рецепта, или други лекарства, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да помогне за предотвратяване на възможни взаимодействия с Bimzelx. (За да научите дали Bimzelx взаимодейства с билки или витамини и добавки, вижте раздела „Има ли други взаимодействия с Bimzelx?“ по-долу.)

Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Bimzelx взаимодейства ли с алкохола?

Не е известно, че Bimzelx взаимодейства с алкохол. Но Bimzelx и алкохолът могат да причинят някои подобни странични ефекти, като умора (ниска енергия) и главоболие. Така че е по-вероятно да получите тези нежелани реакции, ако пиете алкохол по време на лечението с Bimzelx.

Ако имате въпроси относно консумацията на алкохол по време на лечение с Bimzelx, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Има ли други взаимодействия с Bimzelx?

Bimzelx може да има други взаимодействия. Те могат да възникнат при добавки, храни, ваксини или дори лабораторни тестове. Вижте по-долу за подробности. Имайте предвид, че информацията по-долу не включва всички други възможни взаимодействия с Bimzelx.

Bimzelx взаимодейства ли с добавки?

Преди да започнете Bimzelx, говорете с Вашия лекар и фармацевт за всички билки или витамини и добавки, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да ви помогне да избегнете възможни взаимодействия.

Бимзелкс и билки

Към момента няма съобщения за взаимодействие на Bimzelx с билки. Но това не означава, че взаимодействията с билките няма да бъдат признати в бъдеще. Поради тази причина е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемате билкови продукти по време на лечението с Bimzelx.

Бимзелкс и витамини

Към момента няма съобщения за взаимодействие на Bimzelx с витамини. Но това не означава, че взаимодействията на витамините няма да бъдат признати в бъдеще. Поради тази причина е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемате витамини по време на лечението с Bimzelx.

Bimzelx взаимодейства ли с храната?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Bimzelx с храна. Ако имате въпроси относно консумацията на определени храни по време на лечението с Bimzelx, говорете с Вашия лекар.

Bimzelx взаимодейства ли с ваксините?

Производителят на Bimzelx препоръчва избягване на живи ваксини* по време на лечение с Bimzelx. Това е така, защото Bimzelx може да понижи способността на имунната ви система да се бори с инфекцията. Поставянето на жива ваксина по време на лечение с Bimzelx може да увеличи риска от инфекция от ваксината.

Примери за живи ваксини включват тези за варицела, ротавирус и морбили, паротит и рубеола (MMR).

Преди да започнете Bimzelx, помолете Вашия лекар да прегледа историята на Вашата ваксина. Ако имате нужда от някакви ваксини, те може да Ви ги поставят преди да започнете Bimzelx. Те също могат да ви кажат дали е безопасно да получавате други ваксини по време на лечението с Bimzelx.

* Живите ваксини съдържат отслабени версии на бактерията или вируса, срещу които са предназначени да предпазват.

Bimzelx взаимодейства ли с лабораторните тестове?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Bimzelx с лабораторни тестове. Ако имате въпроси относно извършването на определени лабораторни тестове по време на лечението с Bimzelx, говорете с медицинския специалист, който назначава теста.

Bimzelx взаимодейства ли с канабис или CBD?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Bimzelx с канабис (обикновено наричан марихуана) или продукти от канабис като канабидиол (CBD). Но както при всяко лекарство или добавка, говорете с Вашия лекар, преди да използвате канабис с Bimzelx.

Забележка: Канабисът е незаконен на федерално ниво, но е законен в много щати в различна степен.

Влияе ли моята здравна история дали трябва да приемам Bimzelx?

Някои медицински състояния или други здравословни фактори могат да повишат риска от взаимодействия с Bimzelx. Преди да започнете лечението, говорете с Вашия лекар за вашата здравна история. Те ще определят дали Bimzelx е подходящ за вас.

Здравословни състояния или други фактори, които могат да взаимодействат с това лекарство, включват:

Състояние на настроението, включително депресия: Bimzelx може да увеличи риска от суицидни мисли или поведение. Този риск може да е по-висок за хора, които имат състояния на настроението, включително депресия. Вашият лекар може да определи дали Bimzelx е подходящ за Вас.

Чернодробни проблеми: Лечението с Bimzelx може да доведе до проблеми с черния дроб. Вашият риск може да е по-висок, ако вече имате проблем с черния дроб, като цироза (чернодробен белег). Вашият лекар може да определи дали Bimzelx е безопасен вариант за лечение за Вас.

Възпалително заболяване на червата (IBD): Bimzelx може да доведе до ново или влошаване на IBD, включително болест на Crohn и улцерозен колит. Преди да започнете Bimzelx, уведомете Вашия лекар, ако имате IBD. Те ще определят дали това лекарство е безопасен вариант за лечение за вас.

Инфекция, включително туберкулоза (TB): Bimzelx може да доведе до нови или влошени инфекции, включително туберкулоза. Преди да започнете лечение с Bimzelx, уведомете Вашия лекар, ако имате инфекция. Те вероятно ще го лекуват, преди да започнете да получавате Bimzelx.

Вашият лекар вероятно ще тества за туберкулоза, преди да Ви предпише Bimzelx. Ако тестът е положителен, Вашият лекар ще лекува туберкулозата, преди да започнете лечение с Bimzelx.

Бременност: Не е известно дали лечението с Bimzelx е безопасно по време на бременност. Ако сте бременна или планирате бременност, говорете с Вашия лекар, преди да започнете да приемате това лекарство.

Ако Ви е предписан Bimzelx по време на бременност, помислете за записване в регистъра за бременност на лекарството. Този регистър събира подробности за проблеми с бременността, докладвани с Bimzelx. За да научите повече, обадете се на 877-311-8972 или говорете с Вашия лекар.

Кърмене: Не е известно дали лечението с Bimzelx е безопасно по време на кърмене. Не е известно дали лекарството преминава в кърмата или причинява нежелани реакции при дете, което е кърмено. Ако кърмите или планирате да кърмите, говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

Алергична реакция: Ако сте имали алергична реакция към Bimzelx или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви го предпише. Това е така, защото лекарството може да предизвика друга алергична реакция. Можете да попитате Вашия лекар за други лечения, които може да са по-добър избор за Вас.

Помощта е там

Ако вие или някой, когото познавате, е в криза и обмисля самоубийство или самонараняване, моля, потърсете подкрепа:

 • Обадете се или изпратете SMS на 988 Lifeline за самоубийства и кризисни ситуации на 988.
 • Изпратете съобщение HOME до текстовата линия за кризисни ситуации на 741741.
 • Не сте в Съединените щати? Намерете линия за помощ във вашата страна с Befrienders Worldwide.
 • Обадете се на 911 или на номера на местната служба за спешна помощ, ако се чувствате в безопасност.

Ако се обаждате от името на някой друг, останете с него, докато пристигне помощ. Можете да премахнете оръжия или вещества, които могат да причинят вреда, ако можете да го направите безопасно.

Ако не сте в едно домакинство, останете на телефона с тях, докато пристигне помощ.

Беше ли Ви полезно?

Как мога да предотвратя взаимодействия?

Предприемането на определени стъпки може да ви помогне да избегнете взаимодействия с Bimzelx. Преди да започнете лечение, говорете с Вашия лекар и фармацевт. Нещата, които трябва да обсъдите с тях, включват:

 • дали пиете алкохол или употребявате канабис
 • други лекарства, витамини, добавки и билки, които приемате*
 • какво да направите, ако започнете да приемате ново лекарство по време на лечението с Bimzelx

* Вашият лекар или фармацевт може да ви помогне да попълните a списък с лекарства.

Също така е важно да разберете Bimzelx’s етикет и друга документация това може да дойде с него. На етикета може да има цветни стикери, които описват взаимодействията. И документацията (понякога наричана листовка за пациента или ръководство за лекарства) може да има други подробности за взаимодействията. (Ако не сте получили документи с Bimzelx, можете да помолите вашия фармацевт да отпечата копие за вас.)

Ако имате затруднения с четенето или разбирането на тази информация, Вашият лекар или фармацевт може да Ви помогне.

Инжектирането на Bimzelx точно както е предписано също може да помогне за предотвратяване на взаимодействия.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Ако все още имате въпроси относно Bimzelx и неговите възможни взаимодействия, говорете с Вашия лекар. Въпросите, които може да искате да зададете, включват:

 • Трябва ли да ви казвам, ако започна да приемам ново лекарство или добавка по време на лечението с Bimzelx?
 • Какво трябва да направя, ако подозирам възможно лекарствено взаимодействие с Bimzelx?
 • Мога ли да опитам Bimzelx, дори ако той взаимодейства със здравословното ми състояние?

За да научите повече за Bimzelx, вижте тези статии:

 • Всичко за Bimzelx
 • Странични ефекти на Bimzelx: Какво трябва да знаете
 • Подробности за дозировката на Bimzelx

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss