Вашето ръководство за резултати от лазерно възстановяване на кожата

Лазерното възстановяване на кожата може да помогне за стимулиране на растежа на нови кожни клетки и производството на колаген. Въпреки че може да видите някои незабавни резултати след лечението, може да отнеме до една година, за да забележите напълно ефектите.

Лазерното възстановяване на кожата е козметична техника, която включва премахване на външните слоеве на кожата с пулсиращи лъчи светлина. След това кожата отдолу трябва да порасне отново, стимулирайки растежа на нови кожни клетки и производството на колаген.

Известен също като лазерен пилинг или лазерна вапоризация, лекарите често го използват, за да намалят появата на белези, слънчеви петна, фини линии, акне или други признаци на стареене или увреждане на кожата. Може да помогне за премахване на петна от огъване като тези, наблюдавани при себорейна кератоза.

Тъй като кожата отнема известно време, за да заздравее и да израсне отново, резултатите се появяват с течение на времето. Ето какво да очаквате след процедурата.

Снимки преди и след

Как ще изглежда кожата ми веднага след това?

Кожата ви може да изглежда обезцветена и възпалена веднага след процедурата, почти като при леко слънчево изгаряне. Вероятно също ще изпитате известна болка.

Според Американското дружество на пластичните хирурзи, първоначалното дразнене обикновено продължава 5 до 7 дни. След това време кожата може да стане суха и да започне да се лющи или отлепва. Когато това се случи, следвайте инструкциите на вашия дерматолог за овлажняване и грижа за вашата кожа.

В по-тежки случаи този етап на заздравяване може също да включва мехури или изтичане. Обледеняването на лицето ви или използването на хладен компрес може да помогне за успокояване на раздразнението, докато зараства.

Кога ще започна да забелязвам резултати?

Може да забележите повишена подпухналост и намалени признаци на белези, бръчки, обезцветяване или други кожни проблеми веднага след процедурата.

Тези подобрения могат да станат много по-изразени, докато кожата ви заздравява и расте отново. В зависимост от това колко дълбоко лазерите проникват в кожата ви, може да забележите постоянни резултати до една година след процедурата.

Колко време отнема пълното излекуване?

Според Американското дружество по дерматологична хирургия, заздравяването от лазерен ресърфейсинг обикновено отнема от 5 до 10 дни. Като цяло, колкото по-голяма е зоната на третиране и колкото по-дълбоко лазерите проникват в кожата ви, толкова по-дълго може да отнеме възстановяването.

Кожата ви може да продължи да се лекува до 1 година, през което време кожата ви може да бъде по-чувствителна към UV светлина, така че не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем или да носите слънцезащита, когато прекарвате време навън.

Колко дълго ще продължат ефектите?

Много хора се радват на подобрения в кожата си до няколко години след лечението.

Въпреки че резултатите от лазерното възстановяване са технически постоянни, кожата ви може да се промени с течение на времето поради стареене, излагане на слънце или фактори, свързани с начина на живот, като тютюнопушенето.

Въпреки това, ако се подложите на лазерно възстановяване, за да намалите белезите, белезите обикновено няма да се влошат или да се появят отново след лечението.

Съвети за поддържане на резултатите

Можете да удължите продължителността на вашите резултати, като имате предвид следните съвети:

  • Дайте приоритет на слънцезащитата: Експертите препоръчват да избягвате излагането на слънце на зоната на третиране поне 4 до 6 седмици, тъй като кожата ви може да бъде особено уязвима към UV увреждане през това време. Кожата ви може да остане изключително чувствителна към слънцето до една година. Избягвайте интензивна директна слънчева светлина, носете SPF и носете защитно облекло, за да удължите резултатите си.
  • Носете защитен емолиент: Вашият дерматолог може да препоръча защитен крем, за да защити деликатната ви кожа по време на заздравяването. Това може да е нещо на петролна основа, като вазелин, което да служи като бариера между кожата ви и елементите.
  • Поддържайте балансирана рутинна грижа за кожата: Редовното измиване на лицето, овлажняването и използването на серуми с подмладяващи съставки може да подпомогне заздравяването и да удължи резултатите. Серумите, богати на антиоксиданти и пептиди, могат да помогнат за възстановяването на колагена, докато ретиноидите могат да предпазят от бъдещи увреждания.
  • Планирайте последващо лечение: Някои хора може да се нуждаят от няколко лечения, за да постигнат желаните резултати. Въз основа на препоръката на вашия дерматолог можете да ги планирате няколко месеца след първоначалното лечение. Когато се появят фини линии и други признаци на стареене, може да помислите за друго лечение в бъдеще.

Долния ред

Лазерното възстановяване на кожата може да бъде ефективен начин за намаляване на появата на белези, фини линии, обезцветяване и други признаци на стареене или увреждане на кожата. Въпреки че може да забележите някои подобрения веднага след процедурата, кожата ви може да продължи да се подобрява около година.

Тъй като кожата расте отново, тя може да бъде особено уязвима за увреждане. Носенето на много SPF и минимизирането на излагането на слънце през това време може да помогне на кожата ви да заздравее и да удължи продължителността на вашите резултати.

Въпреки че резултатите от лазерното възстановяване на кожата са технически постоянни, кожата ви може да се промени с времето. Ако това се случи, последващите лечения могат да ви помогнат да поддържате желания външен вид.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss