Вашето ръководство за преходна глобална амнезия

Въпреки че е тревожна, преходната глобална амнезия не е опасно състояние и не е известно да е признак на по-сериозни. Не са необходими лечения, но тригерите могат да бъдат избегнати.

Преходната глобална амнезия е временна загуба на част от паметта. Тези епизоди се появяват внезапно и обикновено продължават няколко часа, преди да отшумят сами.

Хората, преживели епизод, са в състояние да си спомнят кои са и могат да разпознаят приятели и семейство. Спомените за текущата ситуация и скорошните събития обаче липсват и те не могат да формират нови спомени.

Това състояние може да бъде плашещо, но не е животозастрашаващо. Това не е признак на инсулт или припадък и няма трайни последици за здравето. Не е необходимо лечение за разрешаване на това състояние.

Какво е преходна глобална амнезия?

Преходната глобална амнезия е внезапен и временен епизод на объркване. това е по-често срещан при хора на възраст 50 и повече години, отколкото при по-млади хора. Засяга човек, който иначе е бдителен, и не е причинено от друго състояние, като инсулт или епилепсия.

Хората, изпитващи преходна глобална амнезия, не са в състояние да създават нови спомени. Те не могат да си спомнят къде са, как са стигнали там или какво се случва. Възможно е да продължават да повтарят едни и същи въпроси или да не могат да отговорят на въпроси за събития, случили се през последните месеци.

Въпреки това, хората, изпитващи преходна глобална амнезия, помнят кои са и могат да разпознават близки приятели и членове на семейството.

Хората се възстановяват бавно в продължение на няколко часа и обикновено започват да си спомнят събития.

Причини за преходна глобална амнезия

Експертите не са сигурни какво причинява това състояние. Някои изследвания показват, че може да има връзка между преходна глобална амнезия и анамнеза за мигрена, но факторите, които водят до тези състояния, не са разбрани.

Възможно е също така преходната глобална амнезия да е свързана със запушване на вените, но това не е доказана връзка.

Често съобщаваните събития, които хората, които изпитват преходна глобална амнезия, смятат, че може да са предизвикали техните епизоди, включват:

 • леки наранявания на главата
 • интензивна физическа активност
 • внезапно потапяне в много студена или много гореща вода
 • екстремен стрес
 • сексуална активност
 • медицински тестове или процедури

Симптоми на преходна глобална амнезия

Неспособността да създадете нови спомени или да си спомните близкото си минало е най-големият симптом на преходна глобална амнезия. Други симптоми включват:

 • внезапна поява на объркване и загуба на паметта
 • загуба на памет, която продължава не повече от 34 часа (обикновено много по-кратко)
 • повтаряйки едни и същи въпроси
 • да знаеш кой си, въпреки загубата на памет
 • разпознаване на познати хора, места и предмети
 • да бъдеш буден и нащрек през целия епизод
 • нормална способност за мислене
 • няма признаци на увреждане на мозъка
 • памет, която се връща постепенно
 • няма епилепсия или гърчове

Дългосрочни ефекти от преходна глобална амнезия

Няма преки дългосрочни усложнения или ефекти от преходна глобална амнезия. Не се смята, че е рисков фактор за други състояния, включително епилепсия и инсулт.

Възможно е някой, който е имал един епизод на преходна глобална амнезия, да има втори епизод, но повече от два епизода са рядкост.

Въпреки това, епизод на преходна глобална амнезия може да бъде стресиращ и разстройващ. Може да бъде емоционално изтощително да осъзнаете, че сте имали часове без функцията на паметта. Някои хора намират преживяването за плашещо.

Добра идея е да обсъдите вашия епизод с лекар и да зададете всички въпроси, които имате. Това може да помогне за облекчаване на някои страхове.

Възможности за лечение на преходна глобална амнезия

Не е необходимо лечение за преходна глобална амнезия. Състоянието преминава от само себе си и няма известни дългосрочни ефекти или рискове.

Ако сте преживели преходна глобална амнезия и сега изпитвате безпокойство относно възможни допълнителни епизоди, може да ви помогне да говорите за опита си с терапевт. Щракнете тук, за да научите повече за намирането на правилния терапевт за вас.

Често задавани въпроси за преходна глобална амнезия

Можете да научите повече за преходната глобална амнезия, като прочетете отговорите на някои често задавани въпроси.

Преходната глобална амнезия министерство ли е?

Лесно е да объркате преходна глобална амнезия и минироке, или преходна исхемична атака (TIA), но тези две състояния не са еднакви.

Преходната глобална амнезия не е свързана с инсулт. Не повишава риска от инсулт и няма трайни ефекти.

TIA обаче може да бъде предупредителен знак за бъдещ инсулт, който изисква медицинско лечение.

Каква е разликата между TIA и преходната глобална амнезия?

TIA и преходната глобална амнезия са много различни състояния. Въпреки че преходната глобална амнезия може да бъде плашеща, тя не е сериозно медицинско състояние. Отзвучава от само себе си и няма трайни последици.

TIA е много сериозно медицинско събитие. Изисква спешна медицинска помощ. Лечението на TIA често включва медикаменти и операция.

Освен това симптомите на преходна глобална амнезия са ограничени до паметта, докато симптомите на TIA могат да включват слабост от едната страна на тялото, проблеми със зрението и неясна реч.

Можете ли да шофирате с преходна глобална амнезия?

да Епизодите на преходна глобална амнезия обикновено продължават само няколко часа. Хората, които преживяват епизод, си спомнят кои са те и кои са техните приятели и семейство. Те все още могат да следват указанията и да шофират, готвят или изпълняват задачи на работа.

Въпреки това, тъй като тези епизоди могат да бъдат тревожни, може да не е препоръчително да шофирате по време на един. Може да бъде полезно да се снабдите с медицинска гривна или друго напомняне на кого да се обадите за транспортна помощ по време на епизод.

Да живееш с амнезия

Може да е плашещо да живееш с амнезия, но има ресурси, които могат да помогнат. Можете да проверите:

 • Проект за преходна глобална амнезия: Проектът за преходна глобална амнезия има ресурси за хора, които са преживели преходна глобална амнезия, включително карти за портфейли за печат, така че можете да сте сигурни, че винаги разполагате с информацията, от която се нуждаете.
 • Преходна глобална амнезия (TGA) Facebook група: Групата TGA във Facebook е за всеки, който е преживял епизод на преходна глобална амнезия.
 • Виртуални чатове за кафе в центъра на паметта: Memory Hub е място за хора, които се справят с всякакъв вид загуба на памет. Можете да се присъедините към техните виртуални чатове за кафе, за да говорите с други, които изпитват симптоми на паметта.

Преходната глобална амнезия е временно състояние, което възниква внезапно и причинява загуба на паметта. Това не е резултат от по-сериозни състояния като инсулт или припадък и не е предупредителен знак или рисков фактор за тези състояния.

Хората, изпитващи преходна глобална амнезия, знаят кои са и могат да разпознават приятели, членове на семейството, места и предмети. Те могат да изпълняват ежедневни задачи и да следват указания.

Въпреки това, по време на епизод, те не могат да си спомнят къде са, как са стигнали там и какво се случва в момента. Техните спомени за скорошни събития обикновено са изчезнали и те не са в състояние да създадат нови спомени.

Епизодите обикновено продължават няколко часа и след това преминават от само себе си. Не е необходимо лечение, но хората със заболяването могат да предприемат стъпки, за да се уверят, че са подготвени за бъдещи епизоди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss