Вашето ръководство за лечение на болка, свързана с лупус

Много хора изпитват хронична болка поради лупус, но има също толкова много лечения, които да помогнат.

Болката е един от най-честите симптоми на лупус. Много хора с лупус изпитват хронична болка, а за някои хора тази болка е силна. Лупусната болка може да се появи в цялото тяло и да затрудни ежедневните дейности.

Лечението на болката при лупус зависи от тежестта на симптомите и от това какво работи най-добре за вас, но често включва физиотерапия, болкоуспокояващи лекарства и имуносупресивни лекарства.

За много хора с лупус методите за домашно облекчаване като почивка и топлина също са важна част от справянето с болката.

Какъв вид болка причинява лупусът?

Лупусът причинява възпаление в цялото ви тяло. Това често води до болезнено подуване на ставите и мускулна скованост. Хората с лупус обикновено изпитват болка във врата, раменете, ръцете, ръцете и краката. Болката понякога се движи и засяга различни стави по различно време.

Лупусът може да доведе и до други видове болка. Това включва:

 • Хипермобилност: Хипермобилността кара вашите стави да бъдат прекалено гъвкави. Това може да доведе до затруднено балансиране, болка и дислокация на ставата.
 • Фибромиалгия: Фибромиалгията е по-честа при хора с лупус, отколкото при хора без лупус. Фибромиалгията причинява болка в цялото тяло.
 • Болка в слабините: Лупусът може да доведе до сериозно усложнение, наречено аваскуларна некроза, което може да доведе до увреждане на костите и болка. Това усложнение се случва, когато кръвоснабдяването на костта е нарушено. Важно е да уведомите Вашия лекар, ако изпитвате този вид болка, за да може той бързо да се справи с нея.

Защо болката при лупус е по-лоша през нощта?

Болката е по-лоша през нощта при редица автоимунни и болкови състояния, включително лупус. Лекарите и медицинските изследователи не знаят точно какво причинява това увеличаване на болката. Това може да се дължи на факта, че дневните лекарства се изчерпват през нощта или защото нивата на хормоните и протеините в тялото ви се променят през нощта.

Например тялото ви освобождава по-малко от хормона кортизол за една нощ и това може да увеличи възпалението. Освен това, докато спите, тялото ви отделя повече определени химикали, като мелатонин и пролактин. Това води до повече активност на имунната система и може да доведе до повече възпаление.

Колко дълго продължава болката при лупус?

Симптомите на лупус могат да варират. Въпреки че болката е не всеки с лупус ще изпита същата степен на болка и не всеки ще има болка, която продължава еднакво време.

Някои хора може да имат лека болка, която идва и си отива, докато други имат силна болка почти всеки ден. Плюс това, лупусът може да бъде непредсказуем, дори от пристъп до пристъп при един и същи човек.

Човек с лупус може да има пристъп, който продължава само около ден и изпитва лека болка. Няколко седмици по-късно същият човек може да получи пристъп на силна болка, която продължава 2 седмици.

Как лекувате болката при лупус?

Има няколко начина за справяне с болката при лупус. Вие и вашият лекар можете да работите заедно, за да намерите лечения, които работят най-добре за вас и за вашия начин на живот. Може да се наложи да опитате няколко различни неща, преди да намерите най-добрия план за вашия план.

Възможностите за лечение на болка при лупус включват:

 • Физиотерапия: Физическата терапия може да ви помогне да укрепите мускулите си, за да поддържате по-добре ставите си. Физиотерапевт може също да ви научи на техники за управление на болката.
 • Болкоуспокояващи лекарства: Медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), кортикостероиди и мускулни релаксанти могат да помогнат за облекчаване на болката при лупус.
 • Имуносупресивни лекарства: Имуносупресивните лекарства могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото ви.
 • Алтернативни лечения: Някои хора съобщават, че алтернативни лечения като акупунктура, масажна терапия, медитация, хиропрактика или акупресура им помагат да управляват болката при лупус.

Какво помага за болката при лупус у дома?

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате болката от лупус у дома. Те включват:

 • Получаване на упражнения: Упражнението с ниско въздействие може да ви помогне да управлявате болката. Физиотерапевтът може да ви помогне да разработите план за упражнения.
 • Използване на топлина: Прилагането на топлина може да намали болката ви. Можете да опитате гореща вана или душ за прост подход. Можете също така да използвате горещ компрес, нагревателна подложка или кърпа директно върху болезнена става.
 • Получаване на достатъчно почивка: Осигуряването на достатъчно почивка може да помогне на тялото ви да се възстанови и може да намали болката.
 • Избягване на болезнени движения: Може да има някои движения или дейности, които винаги са болезнени. Обръщането на внимание на това как се чувствате през деня може да ви помогне да разпознаете и след това да избегнете тези дейности.
 • Намаляване на стреса: Стресът може да увеличи мускулното напрежение и да влоши болката ви. Намаляването на нивата на стрес може да намали болката ви.

Кога трябва да отидете в спешното отделение за лупус?

Лупусната болка е хронична и често може да се управлява у дома и с помощта на Вашия лекар. Въпреки това, има моменти, в които може да се наложи да потърсите спешна медицинска помощ. Лупусът е а спешна медицинска помощ ако получите някое от следните:

 • силна стомашна болка
 • силна болка в гърдите
 • треска над 102°F (39°C)
 • подуване на ръцете или краката

 • припадък
 • бързи промени в настроението
 • объркване
 • прекомерно кървене или синини
 • задух
 • комбинация от тежки симптоми като висока температура, схванат врат и главоболие

Живот с лупус

Животът с хронично и болезнено състояние като лупус може да бъде непосилно и изолиращо, но не е нужно да се справяте сами. Има ресурси, към които можете да се обърнете за помощ, включително:

 • Алианс за изследване на Лупус (LRA): Ще намерите форум на общността, където се свързвате с други хора, които имат лупус, когато посетите The LRA. Тази организация също е посветена на изследвания и застъпничество.
 • Фондация Лупус на Америка: The Lupus Foundation of America е чудесен ресурс, ако търсите местна и онлайн поддръжка. Те могат да ви помогнат да намерите групи за подкрепа в общността, медицински отговори, финансова помощ и др.
 • Автоимунната асоциация: Ще намерите ресурси като образователни материали, групи за подкрепа, съвпадение на лекари и други с Autoimmune Association.
 • Групи за поддръжка на връзката с болката: Можете да намерите онлайн поддръжка и общност за хронична болка всеки ден от седмицата с група за поддръжка на Pain Connection.

За вкъщи

Лупусът е болезнено състояние, което може да бъде трудно да се управлява. Болката може да се появи в цялото тяло и може да затрудни да се наслаждавате на ежедневието. Някои хора изпитват болка, която се влошава през нощта и прекъсва съня.

Лечението може да помогне за облекчаване на болката. Най-доброто лечение зависи от фактори като тежестта на симптомите и начина ви на живот.

Общите възможности за лечение включват медикаменти и физиотерапия. Много хора също използват домашни методи за облекчаване на болката, като упражнения с ниско въздействие и топлина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss