Вашето ръководство за възможности за отказване от тютюнопушенето

Има много опции, които да ви помогнат да се откажете от пушенето, всяка със своите предимства и недостатъци. Намирането на подхода, който работи най-добре за вас, може да улесни процеса.

Тютюнопушенето се смята за един от най-трудните за отказване навици. Никотинът има висок потенциал за пристрастяване, както физически, така и психологически.

Спирането често изисква комбинация от решителност, подкрепа и използване на помощни средства за отказване, като никотинова заместителна терапия или лекарства, отпускани с рецепта.

Въпреки че може да отнеме няколко опита, можете успешно да се откажете от пушенето и да продължите да водите по-здравословен живот.

Никотинова заместителна терапия

Никотиновата заместителна терапия (NRT) включва продукти за отказване от тютюнопушенето, които могат да ви помогнат да управлявате никотиновия глад и симптомите на отнемане.

NRT се предлага в следните форми:

  • трансдермален пластир
  • дъвка
  • спрей за нос
  • инхалатор
  • сублингвални таблетки или таблетки за смучене

Някои от тези продукти, като никотинова дъвка и лепенки, се предлагат без рецепта, докато други, като таблетки за смучене и инхалатори, са само с рецепта.

НЗТ осигурява по-ниска доза никотин, така че можете да отучите тялото си от никотина по постепенен и контролиран начин, което улеснява отказването от пушенето.

Проучване показва, че различните видове НЗТ са еднакво ефективни за подобряване на нивата на въздържание от тютюнопушене и са сравними с лекарството бупропион (Wellbutrin).

По-специално, комбинирането на NRT подходи (например използване на дъвка и пластир) подобрява успеваемостта в сравнение с използването само на една форма.

Един преглед от 2018 г. на 133 проучвания, които включват 64 640 участници, установи, че всички форми на NRT могат да увеличат процента на отказване с 50% до 60%.

лекарства

Пероралните лекарства с рецепта, като варениклин и бупропион, могат да помогнат за справяне с апетита и симптомите на отнемане. Те може да са добър вариант, ако NRT не е работил за вас в миналото.

Следните лекарства са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), за да помогнат на хората да спрат да пушат:

Варениклин (Chantix)

Варениклин (Chantix) е първото лекарство с рецепта, разработено специално, за да помогне на хората да спрат да пушат. Действа чрез частично активиране на никотиновите рецептори в мозъка, намалявайки приятните ефекти от тютюнопушенето и намалявайки симптомите на абстиненция.

Проучване предполага, че варениклин е най-ефективното монотерапевтично лечение на зависимостта от тютюн.

През 2021 г. производителят на лекарства Pfizer изтегли Chantix поради високи нива на нитрозамини, потенциално причиняващо рак съединение, но одобрените от FDA генерични версии на варениклин все още са налични.

Бупропион (Zyban, Wellbutrin)

Бупропион (Zyban, Wellbutrin) е атипичен антидепресант, който действа като инхибитор на обратното захващане на допамин и норепинефрин. Това лекарство може да помогне за облекчаване на апетита и симптомите на отнемане, както и да намали приятните ефекти на никотина, което прави по-малко вероятно да се върнете към пушенето.

Преглед от 2020 г. установи, че хората, които приемат бупропион, са с 52% до 77% по-склонни да спрат да пушат, отколкото тези, които използват плацебо.

Въпреки това, някои хора в прегледаните проучвания са спрели приема на бупропион поради появата на психиатрични симптоми. Известно е, че и бупропионът (и варениклинът) носят риск от психологически странични ефекти, като възбуда, раздразнителност, депресия или мисли за самоубийство.

Нортриптилин (Pamelor)

Докато варениклин и бупропион са одобрени от FDA за спиране на тютюнопушенето, нортриптилинът се използва не по предназначение, за да помогне на хората да спрат да пушат. Това означава, че нортриптилинът е одобрен от FDA за определени употреби, но не и за спиране на тютюнопушенето. Все пак може да е опция, ако други подходи, включително други лекарства, не са работили.

Нортриптилин засяга редица невротрансмитерни системи. Той основно блокира обратното захващане на норепинефрин с по-малък ефект върху серотонина.

Терапия

Проучване предполага, че комбинирането на лекарства с форма на консултиране, като терапия, е най-ефективният подход за отказване от тютюнопушенето.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT), по-специално, може да ви помогне да се справите с психологическите и поведенческите аспекти на никотиновата зависимост.

Терапевтът по КПТ може да ви помогне да идентифицирате и промените всички безполезни мисли и поведение, свързани с тютюнопушенето, както и да ви помогне да развиете положителни стратегии за справяне, за да преодолеете глада и други задействания.

Научете повече за това как да намерите терапевт.

Алтернативни подходи

Ако търсите алтернативен подход за отказване от тютюнопушенето, помислете за терапии като акупунктура и хипнотерапия. Можете да опитате тези методи самостоятелно или с конвенционална терапия.

Акупунктура

Акупунктурата е техника на традиционната китайска медицина, която включва вмъкване на фини игли в определени точки на тялото за стимулиране на потока от енергия, наречен чи.

Смята се, че акупунктурата намалява никотиновия глад и симптомите на абстиненция чрез освобождаването на естествени болкоуспокояващи и химикали, регулиращи настроението, като серотонин и ендорфини.

В 2019 преглед от 24 проучвания, включващи 3984 участници, се оказа, че акупунктурата е по-ефективна за постигане на въздържание от тютюнопушене, отколкото липсата на интервенция.

Авторите на рецензията казват, че този подход е по-успешен, когато се комбинира с консултиране, програма за спиране на тютюнопушенето или моксибузия, отколкото когато се използва самостоятелно. Moxibustion включва изгаряне на смлян пелин за затопляне на определени точки по тялото ви.

Хипнотерапия

Хипнотерапията е вид терапия, която използва хипноза или състояние, подобно на транс, за да ви помогне да се обърнете към съзнателните и подсъзнателните части на ума си.

Съзнателният ум включва чувствата и мислите, които осъзнавате, докато подсъзнанието съдържа частите, които не осъзнавате.

Проучване показва, че хипнотерапията действа върху основните импулси, за да отслаби желанието ви да пушите и засилва волята ви да се откажете. Хипнотерапията е широко рекламирана като ефективен подход за подпомагане на отказването от тютюнопушенето.

Проучване от 2014 г. установи, че хипнотерапията е по-ефективна от НЗТ в подпомагането на 164 хоспитализирани участници да спрат да пушат до 26 седмици след изписването.

Транскраниална магнитна стимулация (TMS)

TMS е вид неинвазивна мозъчна стимулационна терапия. Това включва използването на електромагнитни импулси, които стимулират нервните клетки.

Въпреки че това е сравнително нов подход, a Проучване от 2021 г предполага, че TMS може да бъде полезен инструмент за спиране на тютюнопушенето, особено за управление на апетита.

През 2020 г. TMS получи разрешение от FDA за използване като интервенция за отказване от тютюнопушенето.

Какво ще кажете за електронните цигари?

Някои хора преминават към електронни цигари, за да им помогнат да спрат да пушат традиционните цигари. Все още обаче не е ясно колко ефективен е този подход.

Систематичен преглед от 2022 г. показва, че електронните цигари може да са по-ефективни от NRT за отказване от тютюнопушене. Но авторите на прегледа отбелязват, че са необходими повече висококачествени изследвания, за да се разбере напълно ефективността на електронните цигари като средство за отказване от тютюнопушенето.

Това каза, електронни цигари са по-малко вредни отколкото цигарите, въпреки че те все още представляват редица рискове за здравето. Ако не сте напълно готови да откажете цигарите, преминаването към електронна цигара може да бъде по-малко вреден вариант междувременно.

Как да изберем

Когато избирате метод за отказване от тютюнопушенето, е важно да имате предвид следните фактори:

  • Ниво на никотинова зависимост: Тежестта на вашата никотинова зависимост може да повлияе на типа терапия, която е най-ефективна за вас. Ако сте заклет пушач, медицинският специалист може да предложи по-висока доза НЗТ или комбинация от НЗТ и лекарства.
  • Здравословни състояния или лекарства: Някои лекарства за спиране на тютюнопушенето могат да повлияят на здравословното състояние или други видове лекарства. Не забравяйте да обсъдите тези проблеми със здравен специалист, преди да започнете НЗТ или лекарства.
  • Бъдете гъвкави: Това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Не се колебайте да преминете към различен подход, ако някой не работи за вас. Отказването на цигарите е процес. Може да отнеме няколко опита, за да намерите това, което работи най-добре за вас.

Долния ред

Пушенето причинява почти 1 на 5 смъртни случая в Съединените щати всяка година. Спирането на цигарите е една от най-големите стъпки, които можете да предприемете към вашето здраве и благополучие.

Ако сте опитвали да откажете цигарите без успех, не се отчайвайте. Обичайно е да са необходими няколко опита, преди да проработи. Най-важният фактор при отказване от тютюнопушенето е силната решимост да се откажат и желанието да се търси подкрепа и ресурси, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss