Вашето ръководство за болезнена екзема и нейното предотвратяване

По време на обостряне или ако не се лекува, екземата може да доведе до толкова суха или възпалена кожа, че да стане болезнена. Лекарствата и домашните средства могат да помогнат за спирането и предотвратяването на това.

Жена с обширни петна от екзема по краката и стъпалата.
Сергей ШУНЦИКАУ/Гети изображения

Екземата, известна още като атопичен дерматит, е едно от най-честите възпалителни кожни заболявания, особено при малки деца. Хората с екзема изпитват суха, сърбяща, раздразнена, дебела или възпалена кожа, която често се появява на петна или определени области на тялото.

Въпреки че сърбежът на кожата е най-честият симптом на екзема, не е необичайно хората с екзема също да изпитват болка като симптом. Екземата може да боли, когато кожата се раздразни от възпаление, надраскване или дори усложнения като отворени рани.

По-долу ще проучим повече за това какво причинява болка при екзема, включително стратегии, които можете да използвате за насочване и облекчаване на болката, ако живеете с това състояние.

Боли ли екземата?

Екземата често преминава през периоди, в които симптомите са минимални или изчезват и след това се влошават отново – известни също като ремисия и обостряния.

Когато някой има обостряне на екзема, може да изпита симптоми като:

  • суха и сърбяща кожа
  • пареща или пронизваща болка в кожата
  • усещане за изтръпване или пълзене на кожата
  • люспести или дебели петна по кожата
  • обрив на гърба на врата или лицето
  • обрив по гънките на коленете или лактите
  • по-светли, по-тъмни, по-червени или обезцветени петна от кожата

един проучване от 2020 г изследват разпространението на болката, съобщавана от самите тях, при 185 възрастни, живеещи с атопичен дерматит. Резултатите от проучването показаха, че повече от 54% от участниците в проучването с екзема съобщават, че изпитват болка в кожата като симптом.

Още една анкета публикуван същата година също установява, че 92,2% от участниците в проучването с атопичен дерматит съобщават за болка в кожата. В това проучване изследователите отбелязват, че най-честите отчетени усещания за болка са щипеща и пареща болка.

Изследванията показват, че болката при екзема може да има значителен ефект върху качеството на живот на някого, засягайки всичко – от ежедневието до качеството на съня и др.

Боли ли екземата при бебета и малки деца?

За по-малките деца с екзема е много по-трудно да общуват, когато изпитват симптоми като болка в кожата. Но изследванията върху деца с атопичен дерматит показват, че болката от екзема също е често срещана при деца.

В един проучване от 2021 гизследователите проведоха национално проучване за разпространението на кожна болка сред деца с атопичен дерматит.

Резултатите от проучването установиха, че приблизително 46% родители съобщават, че децата им изпитват болка в кожата като симптом на тяхната екзема. И 44% от по-големи деца с екзема, които са попълнили самопроучване, също съобщават, че изпитват болка в кожата при екзема.

Боли ли екземата във вода?

Въпреки че симптомите на екзема при всеки са различни, някои хора със заболяването съобщават, че водата е отключващ фактор за симптомите на обостряне.

Плуването в определени видове вода, като хлорирана или солена вода, може да доведе до дразнене на кожата при някои хора с екзема, според Националната асоциация по екзема. Горещата вода по време на вани и душове също може да раздразни екземната кожа, особено по време на обостряне.

По време на обостряне кожата може да стане толкова раздразнена, че дори чешмяна вода да предизвика усещане за парене. Ако сте забелязали, че болката ви от екзема се засилва, докато плувате или се къпете, посетете лекар, за да обсъдите тези симптоми.

Боли ли екземата, когато слагате лосион?

Едно от най-важните лечения за екзема е поддържането на кожата хидратиран и овлажненобикновено с продукти като лосиони, овлажнители и емолиенти.

Но когато имате екзема, силните химикали и добавки в тези видове продукти за грижа за кожата всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Всъщност кожните дразнители в продуктите за грижа за тялото са един от най-често срещаните причини за обостряне на екзема.

Ако някои лосиони причиняват болка и дразнене на кожата, възможно е вашите продукти за грижа за кожата да са твърде груби. Вместо това вижте нашия списък с топ 10 на най-добрите лосиони, подходящи за екзема, които можете да опитате вместо това.

Ако кожата ви е станала достатъчно суха, за да се напука и да образува лезии по кожата, съдържанието на вода в повечето лосиони също може да е дразнещо. Използването на овлажнител без вода може да бъде най-малко болезнено; можете дори да направите някои от тези кремове и балсами за облекчаване на екзема у дома.

Как можете да се отървете от болката при екзема?

Въпреки че в момента няма лек за екзема, лечения като лекарства, фототерапия и подходи у дома могат да облекчат симптоми като сърбеж и болка.

Ако се интересувате да научите повече за възможностите за лечение на екзема, вижте нашето пълно ръководство за лечение на екзема. След като имате предвид няколко възможности, можете да се свържете с дерматолог или лекар, за да обсъдите план за лечение, който ви подхожда.

Беше ли Ви полезно?

Екземата е възпалително състояние на кожата, което причинява симптоми като сухи, сърбящи и болезнени петна и лезии по кожата. Изследванията показват, че огромен процент от хората с екзема съобщават за болка като един от основните си симптоми.

Няколко възможности за лечение могат да помогнат за справяне с възпалението и намаляване на симптомите като сърбеж и болка по кожата. Ако сте получили диагноза екзема, обмислете да се свържете с лекар, за да обсъдите изграждането на план за лечение, който ще работи за облекчаване на симптомите ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss