Вашето ръководство за алергии и астма

Алергичният ринит и астмата са хронични състояния, които карат тялото ви да реагира на задействания по различни начини. Всеки човек има свой собствен набор от задействания и телесни реакции.

Алергичният ринит и астмата засягат дихателните пътища и причиняват симптоми на дихателните пътища, включително усещане за недостиг на въздух. Има няколко вида астма, включително алергичната астма, която е най-честата форма.

Тази статия обхваща връзката между алергиите и астмата, включително симптомите, диагнозата и лечението.

Как са свързани алергиите и астмата?

Алергиите и астмата засягат дихателните пътища и споделят някои симптоми, като затруднено дишане и недостиг на въздух. Хората могат да имат или алергии, или астма, въпреки че не е необичайно да имате и двете.

Астмата алергично състояние ли е?

Не винаги. Има няколко вида астма, много от които не са алергични.

Най-често срещаният тип астма е алергичната астма, понякога наричана астма, предизвикана от алергия. Това състояние включва симптоми на астма, които се появяват в отговор на алерген.

Причините за алергична астма включват:

 • мухъл
 • прахови акари
 • пърхот на домашни любимци
 • прашец от трева, дървета и плевели
 • гризачи
 • хлебарки

Неалергичните задействания на астма включват:

 • дим от огън от тютюн или дърва
 • замърсяване на въздуха
 • упражнение
 • вируси
 • влажно или студено време
 • респираторни инфекции, включително настинки, инфекции на синусите и грип
 • стрес

Можете ли да имате едновременно алергична и неалергична астма?

Да, възможно е да имате както алергична, така и неалергична астма, ако имате отключващи фактори с алергични и неалергични причини. Може да имате предимно един тип или балансиран ефект от двата.

Симптоми на алергия срещу астма

Астмата от всички видове причинява слуз и течност да блокират дихателните пътища, което води до стягане и възпаление. Това е причината за характерната кашлица, хрипове и затруднено дишане. Може също така да почувствате стягане в гърдите или недостиг на въздух. Астматичен пристъп, обостряне или екзацербация възниква, когато тези дихателни симптоми са тежки.

Може да е трудно да се направи разлика между неалергична и алергична астма, тъй като те споделят сходни симптоми.

Въпреки това, една ключова разлика е, че обикновено хората с алергична астма развиват симптоми след излагане на алерген. В зависимост от вида на алергията, те могат да получат допълнителни неастматични алергични симптоми, включително кихане или обрив.

Чести симптоми на алергия Чести симптоми на астма Симптоми на алергична астма
сополив нос кашлица сополив нос
обрив хрипове червени, воднисти очи
влажни очи стягане в гърдите сърбеж близо до носа, устата и очите
кихане задух симптоми на астма
копривна треска бързо дишане
спазми ускорен сърдечен ритъм

Анафилаксията е тежък тип алергична реакция, която може да бъде животозастрашаваща. Симптомите включват объркване, затруднено дишане и ускорен пулс.

Могат ли моите алергии да предизвикат астматичен пристъп?

Да, алергиите могат да предизвикат астматичен пристъп, който се усеща като типичен астматичен пристъп. Ако имате алергична астма, вдишването на алерген може да причини задух заедно с кашлица, хрипове и стягане в гърдите.

Ако тези симптоми се влошат, може да възникне астматичен пристъп, който причинява възпаление и подуване на белите дробове.

Тестове и диагностика за алергии и астма

Ще трябва да си уговорите среща със здравен специалист, за да получите диагноза за алергия.

Те ще прегледат вашата лична и медицинска история, ще извършат физически преглед и ще поръчат тестове, за да определят вашите екологични и възможни хранителни причини. Може да бъде полезно да водите дневник на вашите симптоми заедно с вашата диета и условия на околната среда (като броя на полените).

Диагнозата алергична астма също изисква потвърждение от лекар. Обикновено те назначават кожен или кръвен тест, за да установят дали имате алергична астма поради сезонни или целогодишни алергии. Важно е да прегледате семейната си медицинска история, тъй като комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда може да причини алергична астма.

За да диагностицирате астма, ще трябва също да си уговорите среща с лекар. Те ще ви направят физически преглед и ще прегледат семейната ви медицинска история. Ако имате член на семейството с астма или алергии, е по-вероятно да развиете астма.

Вашият лекар може да назначи тест за белодробна функция и рентгенова снимка на гръдния кош или синусите. Ако имате алергии, те може да назначат тест за алергия, за да разберат дали алергиите причиняват вашата астма.

Уведомете Вашия лекар, ако имате алергия, астма или комбинация от симптоми, тъй като лечението обикновено изисква лекарства с рецепта въз основа на вашата диагноза.

Влошават ли алергиите астмата?

Да, алергиите могат да влошат астмата. Ако вдишвате алергени, към които сте алергични, е възможно да развиете симптоми на астма.

Възможности за лечение на алергия и астма

Въпреки че алергиите и астмата обикновено са дългосрочни състояния, леченията могат ефективно да намалят честотата и тежестта на вашите симптоми.

Лечението на алергията зависи от вашата медицинска история и тежестта на вашето състояние. Възможностите за лечение включват избягване на алергени, лекарства и имунотерапия.

Лечението на астма включва лекарства и инхалатори. Ако имате алергична астма, може да имате комбинация от лечение на алергия и астма.

Живот с алергии и астма

Ако имате алергии, алергична астма или астма, важно е да се грижите за вашето психическо и емоционално благополучие. Има няколко групи за подкрепа и налични ресурси за психично здраве като:

 • Американска фондация за алергии и астма (AAFA)
 • Мрежа за пациенти и болногледачи
 • Да живееш с астма от Inspire
 • Мрежа за алергии и астма
 • Better Breathers Club

За вкъщи

Алергичният ринит и астмата са често срещани хронични състояния, които причиняват проблеми с дишането и затруднено дишане. Докато алергичният ринит засяга носните проходи, астмата засяга предимно дихателните пътища в белите дробове.

Когато тези две състояния се комбинират, това се нарича алергична астма. Много симптоми на алергии и астма са едни и същи, но отключващите фактори са различни.

За да диагностицирате алергии и астма, насрочете среща със здравен специалист. Те ще назначат тестове, ще извършат физически преглед, ще прегледат вашата медицинска история и ще създадат план за лечение, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss