Ваксина срещу коронавирус: Ще я покрие ли Medicare?

 • Medicare Part B и Medicare Advantage покриват ваксините срещу новия коронавирус SARS-CoV-2.
 • Законът за CARES изрично посочва, че Medicare Част B ще покрива ваксина срещу коронавирус.
 • Тъй като Medicare Advantage се изисква да включва същото основно покритие като оригиналното Medicare (части A и B), плановете Advantage също покриват коронавирус ваксини.

В момента сме в разгара на пандемия, причинена от новия коронавирус. Истинското име на този вирус е SARS-CoV-2, а болестта, която причинява, се нарича COVID-19.

Учените работят усилено, за да разработят ваксина срещу коронавирус. Може би се чудите дали Medicare ще го покрие, когато бъде наличен.

Продължете да четете, за да научите повече.

Рой Джеймс Шекспир/Гети Имиджис

Ще покрие ли Medicare ваксина срещу коронавирус?

Medicare ще покрие ваксината срещу новия коронавирус. Законът за CARES от март 2020 г. изрично посочва, че „покритието на ваксината COVID-19“ се грижи за Medicare Част Б.

Но какво да кажем за хората с план Medicare Part C (Medicare Advantage)?

Тъй като тези планове трябва да включват основното покритие, предоставено от оригиналната Medicare (части A и B), тези с план Advantage също ще бъдат покрити.

Хората без оригинален Medicare или Medicare Advantage също могат да получат ваксина безплатно, поне първоначално.

Това е така, защото почти всички хора в Съединените щати, независимо дали имат здравно осигуряване, ще имат право на безплатна ваксина в обозримо бъдеще.

ЗНАЕШЕ ЛИ?

Част Б на Medicare обикновено обхваща често прилаганите ваксини за хепатит В, грип и пневмония. Той също така обхваща ваксини, които са необходими в резултат на нараняване или директно излагане на заболяване.

Medicare Част D обикновено покрива всички други налични в търговската мрежа ваксини, които не са обхванати от Част B.

Кои ваксини срещу коронавирус са налични?

В момента има две ваксини, разрешени за предотвратяване на COVID-19. Те са Pfizer-BioNTech ваксина срещу COVID-9 и на Moderna ваксина срещу COVID-19.

Понастоящем предлагането на ваксини е ограничено до определени групи от населението. Въпреки това, това е целта на CDC тези ваксини да бъдат достъпни за широката публика през следващите месеци безплатно.

Ваксината от Johnson & Johnson току-що беше определена като безопасна и ефективна от FDA и беше одобрена за EUA.

AstraZeneca също така разработи ваксина срещу COVID-19, която е одобрена за спешна употреба в Европа и други страни и може да получи EUA за САЩ някъде през април.

Ваксините, както и другите лекарства, трябва да преминат строги тестове и клинични изпитвания, за да се уверят, че са безопасни и ефективни.

Изследванията на ваксини срещу новия коронавирус се разразиха през последните месеци.

Всъщност доклад от Световна здравна организация (СЗО) установи, че в момента има повече от 200 кандидати за ваксини.

Само около 30 от тези кандидати са влезли във фаза 1 клинични изпитвания. Този тип изпитване е предназначено да оцени безопасността на ваксината в малка група здрави доброволци.

Около 10 ваксини са влезли във фаза 3 клинични изпитвания. Фаза 3 клинични изпитвания обикновено включват хиляди доброволци.

Към 23 декември 2020 г. седем ваксини са получили разрешение или одобрение от правителствени агенции по целия свят. Те са:

 • BNT162b2 от Pfizer и BioNTech
 • mRNA-1273 от Moderna
 • CoronaVac от Sinovac Biotech
 • неназована ваксина от Института по биологични продукти в Ухан и Sinopharm
 • Sputnik V от Научноизследователския институт „Гамалея“ и договорните изследвания и разработки на лекарства Acellena
 • BBIBP-CorV от Пекинския институт по биологични продукти и Sinopharm
 • EpiVacCorona от Държавния изследователски център по вирусология и биотехнология ВЕКТОР

На 11 декември 2020 г Администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви, че ще предостави разрешение за спешна употреба (EUA) за ваксината Pfizer-BioNTech.

На 18 декември в FDA издаде EUA за ваксината на Moderna.

Получаването на EUA означава, че ваксините ще бъдат предоставени на обществеността, въпреки че не са получили одобрение от FDA. EUA се издават при обстоятелства, когато няма налични алтернативи, одобрени от FDA, които да помогнат за диагностицирането, лечението или предотвратяването на сериозно състояние.

Стратегиите, използвани за разработване на тези ваксини, са много разнообразни. Много от тях се фокусират върху генерирането на антитела срещу S протеина на SARS-CoV-2. Това е протеинът, който коронавирусът използва, за да се прикрепи към и да влезе в клетката гостоприемник.

Medicare покрива ли тестовете?

Ако смятате, че може да сте болни от COVID-19, Medicare ще покрие много от вашите здравни нужди.

Medicare Част B покрива разходите за тестване, за да се определи дали имате COVID-19. Няма да плащате нищо за теста.

Част Б също така покрива разходите за други тестове, които са медицински необходими за диагностициране на COVID-19. Един пример за това е компютърна томография на белите ви дробове.

Обикновено ще плащате 20 процента от общите разходи, след като изпълните приспадането на част B. Приспадането и съзастраховането е $203.

Вероятно хората, които се разболеят, ще трябва да използват различни болнични и амбулаторни услуги, докато се възстановяват.

И така, какво точно покрива Medicare? Нека да отговорим на някои въпроси, които може да имате по-долу.

Покрива ли посещенията при лекари?

Medicare Част Б покрива разходите за амбулаторни лекарски посещения. След като изпълните приспадането си, често сте отговорни за плащането на 20 процента от общите разходи.

По време на пандемията обхватът на телездравните посещения също се разшири. Телездравните посещения са виртуални посещения при лекар вместо посещения лице в лице в кабинет.

След като изпълните приспадането си по Част Б, ще платите 20 процента от общите разходи.

Какви лечения за COVID-19 покрива Medicare?

Ако Вашият лекар Ви предпише лекарства за лечение на COVID-19, част D на Medicare може да покрие това. Част D е покритие за лекарства, отпускани с рецепта.

Хората с оригинален Medicare могат да закупят план Част D. Част D е включена в много планове Advantage.

FDA одобри Remdesivir (Veklury) за лечение на COVID-19. Агенцията също така е предоставила EUA на други лекарства за COVID-19 с рецепта, включително:

 • бамланивимаб
 • casirivimab и imdevimab, които трябва да се приемат заедно

Всички споменати тук лекарства са интравенозни (IV) инфузионни лечения.

Лекарите предписват ремдесивир на хора, които са хоспитализирани. Останалите лекарства могат да се дават като амбулаторна терапия. Те се използват за ограничаване на риска от хоспитализация при хора с по-леко заболяване.

Покрива ли хоспитализацията?

Ако сте приети в болница поради COVID-19, Medicare Част А ще покрие тези разходи.

Ще носите отговорност за приспадане от $1484 за периода на обезщетенията си и за ежедневна съзастраховка, започваща след 60-ия ден.

Част А обхваща услуги като:

 • твоята стая
 • вашите ястия
 • общи сестрински услуги
 • лекарства, дадени като част от вашето стационарно лечение
 • други болнични консумативи или услуги

Част А също така обхваща хора, които обикновено биха били изписани, но трябва да останат под карантина в болница или друго стационарно заведение.

Освен това част Б покрива повечето лекарски услуги, които получавате, докато сте на стационар в болница.

Ами ако имам нужда от линейка?

Medicare Част B ще покрие наземния транспорт с линейка до най-близката болница. След като изпълните самоучастието си, ще платите 20 процента от общите разходи.

Ами ако имам план Medicare Advantage?

Изисква се плановете за предимство, за да предлагат същия основен набор от предимства като оригиналния Medicare (части А и Б). Поради това, ако имате план Advantage, ще бъдете покрити за същите услуги, обсъдени по-горе.

Някои планове Advantage може да предлагат разширени ползи за телездраве. Освен това покритието за лекарства, отпускани с рецепта, е включено в много планове Advantage.

Кои части на Medicare покриват COVID-19?

Нека направим кратко обобщение кои части на Medicare покриват COVID-19:

 • част А покрива стационарния престой на места като болница или квалифициран медицински сестринско заведение.
 • част Б обхваща амбулаторни посещения и услуги, някои стационарни услуги, тестване за COVID-19, ваксина срещу коронавирус, телездравни посещения и линейка.
 • Част C (Преимущество на Medicare) покрива същите основни предимства като части А и Б. Може също да предложи разширено телездравно покритие.
 • част D покрива лекарства с рецепта.
 • Допълнителна застраховка (Medigap) помага при плащането на приспадания, съзастраховане и доплащания, които не са покрити от части А и Б.

Каква е изводът?

В момента учените работят за разработването на множество ваксини за новия коронавирус. Някои ваксини вече са влезли в клинични изпитвания и се считат за безопасни и ефективни.

FDA вече е издала EUA за три от тях, така че ваксините за новия коронавирус скоро ще бъдат достъпни за обществеността.

Когато ваксините са достъпни за обществеността, Medicare Part B и Medicare Advantage ще ги покрият.

Всъщност в обозримо бъдеще ваксините ще бъдат безплатни за почти всички в Съединените щати, независимо дали имат здравно осигуряване.

Medicare също така покрива много от здравните услуги, от които може да се нуждаете, ако се разболеете от COVID-19. Примерите включват, но не се ограничават до лечение, посещения при лекари и хоспитализация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss