Вагинални сълзи по време на раждане

Какво е вагинално разкъсване?

Вагиналните сълзи обикновено се появяват, когато главата на вашето бебе преминава през вагиналния ви канал и кожата не може да се разтегне достатъчно, за да побере вашето бебе. В резултат на това кожата се разкъсва. Докато сълзите са доста често явление по време на раждането, някои са по-големи от други.

Лекарите обикновено класифицират вагиналните сълзи като от първа до четвърта степен.

 • Разкъсвания от първа степен: Това са най-малките разкъсвания, включващи кожа около вагиналния отвор или перинеалната кожа. Те не винаги изискват шевове за поправка и могат да се излекуват сами.
 • Разкъсвания от втора степен: Тези разкъсвания включват перинеалните мускули. Тези мускули са между вагината и ануса.
 • Разкъсвания от трета степен: Разкъсванията от трета степен включват областта от перинеалните мускули до мускулите около ануса. Те могат да изискват хирургическа интервенция за възстановяване и може да отнеме месеци за излекуване.
 • Сълзи от четвърта степен: Сълзите от четвърта степен са най-тежките от всички сълзи. Тези разкъсвания включват перинеалните мускули, аналния сфинктер и тъканта около ректума. Тези сълзи често изискват хирургично възстановяване.

Въпреки че могат да се появят разкъсвания от трета и четвърта степен, те са редки.

Какви са причините за вагинални сълзи?

Вагиналните сълзи се появяват, когато главата или раменете на бебето са твърде големи, за да преминат през вагиналния отвор. Понякога подпомаганото раждане – с помощта на форцепс или вакуум – допринася за вагинално разкъсване, тъй като устройството увеличава силите върху кожата, което я кара да се разкъсва по-лесно.

Какви са рисковите фактори за вагинални сълзи?

Някои жени са по-склонни от други да получат вагинално разкъсване. Рисковите фактори включват:

 • асистирано раждане по време на раждане, като форцепс или използване на вакуум
 • рамото на бебето е заседнало зад срамната ви кост
 • има азиатски произход
 • индуциран труд
 • първо бебе
 • голямо бебе
 • по-възрастни майки
 • продължителен втори период на раждане

Ако вашият лекар знае, че сте изложени на риск от вагинално разкъсване, той може да препоръча перинеален масаж в седмиците преди раждането на вашето бебе. Перинеалният масаж може да помогне за разтягане на тъканите между вагината и ануса, за да позволи на тъканта да се отпусне и да позволи на вашето бебе да премине по-лесно. Вашият лекар или акушерка може да препоръча да го започнете на около 34 седмици от бременността.

Техниката включва разтягане на тъканите на вашата вагина, както и вие, когато бебето ви премине през нея. Въпреки това, не трябва да използвате тази техника, ако имате вагинална инфекция или вагинален херпес.

Какви състояния могат да се развият в резултат на вагинално сълзене?

Вагиналното сълзене може да отнеме време, за да заздравее – понякога месеци за по-тежки сълзи. През това време може да изпитате дискомфорт и затруднено движение на червата. Възможна е и инфекция поради излагане на тъканта на бактерии.

Дългосрочните усложнения, свързани с вагиналните сълзи, включват болезнен полов акт и фекална инконтиненция. Може да изпитате болезнен полов акт поради зашиването на разкъсването, което може да остави кожата да се чувства по-стегната от обикновено. Тъй като сълзите включват мускулите на тазовото дъно, които участват в уринирането и изхождането, жените могат да изпитат инконтиненция. Докато при някои жени инконтиненцията отзвучава с течение на времето, някои имат дългосрочни усложнения. Вашият лекар може да Ви насочи към уролог, за да Ви помогне при лечението на инконтиненцията.

Как се лекуват вагиналните сълзи?

Ако Вашият лекар очаква, че вагината Ви може да се разкъса по време на раждането, той може да избере да направи това, което се нарича епизиотомия. Това е разрез, направен във вагината, а понякога и в мускулните слоеве. Това позволява на главичката на вашето бебе да преминава без да се разкъсва. Въпреки това, някои лекари и акушерки не предпочитат да извършват епизиотомии, тъй като понякога те могат да увеличат рисковете от по-значително разкъсване. Епизиотомиите също не подобряват симптомите след раждането, като намаляване на инконтиненцията.

Независимо дали сте имали епизиотомия или сте имали разкъсване по време на раждане, Вашият лекар може да избере да зашие засегнатата област. Лекарите обикновено не зашиват малки сълзи. Моментите, когато Вашият лекар може да зашие сълза, включват:

 • сълзата изглежда не спира кървенето
 • разкъсването е по-голямо и вероятно няма да заздравее от само себе си
 • разкъсването е неравномерно и може да не зарасне правилно без шевове

Шевовете обикновено се разтварят с времето. Вашият лекар ще използва анестетик за обезболяване на засегнатата област, ако не сте получили епидурална или друг метод за облекчаване на болката по време на раждането.

Какви са перспективите за вагинално разкъсване?

Вашият лекар обикновено ще насрочи последваща среща след раждането. Те обикновено са около шест седмици след раждането, но може да са по-рано, ако сте имали особено трудно раждане. По това време Вашият лекар ще инспектира сълзата, за да се увери, че заздравява правилно. Ако забележите симптоми на инфекция или болка, която се влошава, обадете се на Вашия лекар.

Докато вагиналните сълзи ще заздравеят, те могат да доведат до усложнения след раждането. Наличието на отлична система за подкрепа на приятели и семейство у дома може да ви помогне да се възстановите възможно най-добре. Спането, когато бебето ви спи, и приемането на помощ от близки за хранене, грижата за вашето малко и отделянето на време за себе си, когато е възможно, може да помогне за вашето излекуване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss