Бъбречна недостатъчност след сърдечна операция

Подлагането на операция за коригиране на сърдечен проблем може да причини временно намаляване на бъбречната функция или да влоши съществуващ проблем с бъбреците. Диализата и бъбречната трансплантация са основните възможности за лечение.

Сърцето и бъбреците ви разчитат един на друг, за да функционират. Когато сърцето ви е компрометирано от коронарна артериална болест, нарушение на сърдечната клапа или сърдечна недостатъчност, бъбреците ви също могат да бъдат засегнати.

Дори когато се прави сърдечна операция за коригиране на проблем, рискът от бъбречна недостатъчност или временно увреждане на бъбречната функция все още е възможен.

Лекарите познават рисковите фактори за бъбречна недостатъчност след сърдечна операция и как да намалят този риск или да лекуват бъбречните проблеми след това. Ако сте планирани за сърдечна операция, важно е да разберете как процедурата може да повлияе на здравето на бъбреците ви и какво да очаквате по време на възстановяването.

Какво причинява отказ на бъбреците след сърдечна операция?

А Проучване от 2021 г предполага, че бъбречната недостатъчност е основно усложнение, свързано с няколко вида сърдечни операции. Според проучването операцията на аортната клапа е особено проблематична.

Изследователите обаче отбелязват също, че докато бъбречните усложнения може да са по-чести, когато произтичат от операция на аортна клапа, те също така имат по-добри краткосрочни и дългосрочни резултати.

Когато здравето на сърцето на човек достигне точка, в която е необходима операция, бъбреците вероятно вече усещат напрежението.

Лошата сърдечна функция може да доведе до натрупване на кръв във вените на бъбреците, което засяга способността им да филтрират отпадъците и токсините от кръвта ви. Лошото кръвообращение също може да попречи на бъбреците ви да получават достатъчно количество богата на кислород кръв.

А 2016 проучване предполага, че проблемите с бъбреците обикновено следват сърдечна операция или поради съществуващи здравословни проблеми, като диабет и високо кръвно налягане, или поради усложнения, свързани с хирургическата процедура или следоперативно възстановяване в интензивното отделение (ICU).

Например, проучване от 2022 г. отбелязва, че бъбреците могат да изпитат по-голямо бреме и потенциално нараняване, колкото по-дълго човек е свързан към кардиопулмонален байпас преди, по време и веднага след операцията.

Доклад от 2023 г. за увреждане на бъбреците, свързано със сърдечна хирургия, отбелязва, че ниското кръвно налягане (хипотония) и намаленият кръвен поток от сърцето (кардиогенен шок) са чести усложнения. Намалената циркулация в бъбреците от тези усложнения може да доведе до тяхната недостатъчност.

Какви са рисковите фактори за бъбречна недостатъчност след сърдечна операция?

Не е изненадващо, че проблемите с бъбреците преди сърдечната операция повишават риска от постоперативни бъбречни усложнения.

Но други рискови фактори могат да увеличат шансовете за отказ на бъбреците след сърдечна операция. А Проучване от 2021 г идентифицира няколко ключови фактора, включително:

  • напреднала възраст
  • женски пол
  • съществуващи сърдечни проблеми, проблеми с бъбреците или и двете

Операциите, които са особено сложни или направени по спешност, също повишават риска от бъбречна недостатъчност след сърдечна операция.

Стратегии за предотвратяване на постоперативна бъбречна дисфункция

Проучване от 2021 г. предлага няколко стратегии, които могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на риска от увреждане на бъбреците след сърдечна операция. Те включват:

  • кортикостероиди за намаляване на възпалението и облекчаване на натоварването на бъбреците

  • забавяне на сърдечна операция за 24 до 72 часа след използването на контрастно багрило за изображения, тъй като контрастните вещества понякога могат да причинят проблеми с бъбреците, тъй като се измиват от тялото
  • по-голямо внимание към хемодинамиката, която е мярка за сърдечния дебит, артериалното налягане и други функции, свързани със сърцето

Как се лекува бъбречна недостатъчност след сърдечна операция?

Има две основни лечения за бъбречна недостатъчност след сърдечна операция: диализа и бъбречна трансплантация. Това важи и за бъбречна недостатъчност, която се развива без сърдечна операция.

Диализата е машинно подпомагано лечение, което помага на тялото да премахне отпадъчния материал и токсините от кръвта, когато бъбреците вече не могат да вършат достатъчно работа.

Честотата и продължителността на диализното лечение зависи от тежестта на бъбречното заболяване. Тъй като сърдечната ви функция и цялостното здраве се подобряват след операцията, възможно е да можете да спрете диализата или да се подлагате на лечение по-рядко.

Важно е обаче да знаете, че бъбречната недостатъчност няма лечение. Медицинските лечения и стратегиите за начин на живот обаче могат да забавят прогресията на заболяването и в някои случаи да обърнат някои щети.

Трансплантацията на бъбрек може да предложи на човек с бъбречна недостатъчност по-добро здраве и по-дълъг живот. Бъбреците се даряват от наскоро починали донори или от живи донори.

Какви са перспективите за хората с бъбречна недостатъчност след сърдечна операция?

Прогнозата за някой, който претърпи бъбречна недостатъчност след сърдечна операция, зависи от няколко фактора, включително възрастта на лицето и цялостното му здраве.

Американският бъбречен фонд предполага, че с диализа човек с бъбречна недостатъчност може да живее още 5 до 10 години.

Трансплантацията на бъбрек може да удължи живота на човек с още 10 до 20 години, в зависимост от това дали бъбрекът е от починал или жив донор.

Сериозното увреждане на бъбреците засяга около 30% от хората, които имат сърдечна операция, въпреки че много от тези хора вече са изложени на риск от бъбречни проблеми преди техните процедури.

Ако сте планирани за сърдечна операция, говорете с Вашия лекар за всички потенциални усложнения, включително бъбречна недостатъчност.

Чувствайте се свободни да попитате какви предпазни мерки ще вземе вашият хирургичен екип преди и по време на операцията и какво може да се направи, за да се сведат до минимум проблемите с бъбреците по време на вашето възстановяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss