Брой на еозинофилите: какво е това и какво означава

Какво е броят на еозинофилите?

Белите кръвни клетки са важна част от имунната система на тялото ви. Те са жизненоважни, за да ви предпазят от нахлуване на бактерии, вируси и паразити. Вашият костен мозък произвежда всичките пет различни вида бели кръвни клетки в тялото.

Всяка бяла кръвна клетка живее от няколко часа до няколко дни в кръвния поток. Еозинофилът е вид бели кръвни клетки. Еозинофилите се съхраняват в тъканите в цялото тяло, оцелявайки до няколко седмици. Костният мозък непрекъснато попълва белите кръвни клетки в организма.

Броят и видът на всяка бяла кръвна клетка в тялото ви може да даде на лекарите по -добро разбиране за вашето здраве. Повишените нива на белите кръвни клетки в кръвта ви могат да бъдат индикатор, че имате заболяване или инфекция. Повишените нива често означават, че тялото ви изпраща все повече бели кръвни клетки, за да се бори с инфекциите.

Броят на еозинофилите е кръвен тест, който измерва количеството еозинофили в тялото ви. Анормалните нива на еозинофилите често се откриват като част от рутинен тест за пълна кръвна картина (CBC).

Текущите изследвания продължават да разкриват разширяващ се списък с роли, изпълнявани от еозинофили. Изглежда сега, че почти всяка система на тялото разчита по някакъв начин на еозинофили. Две важни функции са в имунната ви система. Еозинофилите унищожават нахлуващите микроби като вируси, бактерии или паразити като анкилостомози. Те също имат роля при възпалителния отговор, особено ако е свързана с алергия.

Възпалението не е нито добро, нито лошо. Той помага за изолиране и контрол на имунния отговор на мястото на инфекция, но страничен ефект е увреждане на тъканите около него. Алергиите са имунни реакции, които често включват хронично възпаление. Еозинофилите играят значителна роля при възпалението, свързано с алергии, екзема и астма.

Защо ми трябва брой еозинофили?

Вашият лекар може да открие необичайни нива на еозинофилите, когато се направи диференциал на белите кръвни клетки. Диференциалният тест за бяла кръвна картина често се прави заедно с пълна кръвна картина (CBC) и определя процента на всеки вид бели кръвни клетки, присъстващи в кръвта ви. Този тест ще покаже дали имате необичайно висок или нисък брой на белите кръвни клетки. Броят на белите кръвни клетки може да варира при определени заболявания.

Вашият лекар може също да назначи този тест, ако подозира специфични заболявания или състояния, като например:

 • екстремна алергична реакция
 • лекарствена реакция
 • някои паразитни инфекции

Как да се подготвя за броя на еозинофилите?

За този тест не са необходими специални препарати. Трябва да информирате Вашия лекар, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта като варфарин (Coumadin). Вашият лекар може да Ви посъветва да спрете приема на определени лекарства.

Лекарствата, които могат да причинят повишен брой на еозинофилите, включват:

 • хапчета за отслабване
 • интерферон, който е лекарство, което помага за лечение на инфекция

 • някои антибиотици
 • слабителни, които съдържат псилиум

 • успокоителни

Преди теста не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всички настоящи лекарства или добавки, които приемате.

Какво се случва по време на броя на еозинофилите?

Доставчикът на здравни грижи ще вземе проба кръв от ръката ви, като изпълни следните стъпки:

 1. Първо, те ще почистят мястото с тампон от антисептичен разтвор.
 2. След това те ще поставят игла във вената ви и ще прикрепят тръба, която ще се напълни с кръв.
 3. След като вземат достатъчно кръв, те ще извадят иглата и ще покрият мястото с превръзка.
 4. След това те ще изпратят кръвната проба в лаборатория за анализ.

Какво означават резултатите?

Нормални резултати

При възрастни нормалното отчитане на кръвна проба ще покаже по -малко от 500 еозинофилни клетки на микролитър кръв. При децата нивата на еозинофилите варират с възрастта.

Ненормални резултати

Ако имате над 500 еозинофилни клетки на микролитър кръв, това показва, че имате заболяване, известно като еозинофилия. Еозинофилията се класифицира като лека (500–1 500 еозинофилни клетки на микролитър), умерена (1500 до 5000 еозинофилни клетки на микролитър) или тежка (повече от 5000 еозинофилни клетки на микролитър). Това може да се дължи на някое от следните:

 • инфекция от паразитни червеи
 • автоимунно заболяване
 • тежки алергични реакции
 • екзема
 • астма
 • сезонни алергии
 • левкемия и някои други видове рак

 • язвен колит
 • скарлатина
 • лупус
 • болест на Крон
 • значителна лекарствена реакция
 • отхвърляне на трансплантация на орган

Необичайно ниският брой на еозинофилите може да бъде резултат от интоксикация от алкохол или прекомерно производство на кортизол, както при болестта на Кушинг. Кортизолът е хормон, естествено произвеждан от организма. Ниският брой на еозинофилите също може да се дължи на времето на деня. При нормални условия броят на еозинофилите е най -нисък сутрин и най -висок вечер.

Освен ако не се подозира злоупотреба с алкохол или болест на Кушинг, ниските нива на еозинофили обикновено не предизвикват безпокойство, освен ако други бели кръвни клетки също не са необичайно ниски. Ако всички бели кръвни клетки са ниски, това може да сигнализира за проблем с костния мозък.

Какви са усложненията, свързани с броя на еозинофилите?

Броят на еозинофилите използва стандартен кръвен тест, който вероятно сте имали много пъти в живота си.

Както при всеки кръвен тест, има минимален риск от поява на леки синини на мястото на иглата. В редки случаи вената може да се подуе след вземане на кръв. Това се нарича флебит. Можете да лекувате това състояние, като прилагате топъл компрес няколко пъти на ден. Ако това не е ефективно, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Прекомерното кървене може да бъде проблем, ако имате нарушение на кървенето или приемате лекарства за разреждане на кръвта, като варфарин (Coumadin) или аспирин. Това изисква незабавна медицинска помощ.

Какво се случва след броя на еозинофилите?

Ако имате алергия или паразитна инфекция, Вашият лекар ще Ви предпише краткосрочно лечение, за да облекчи симптомите и да върне нормалния брой на белите Ви кръвни клетки.

Ако броят на вашите еозинофили показва автоимунно заболяване, Вашият лекар може да поиска да проведе още тестове, за да определи какъв тип заболявания имате. Голямо разнообразие от други състояния могат да причинят високи нива на еозинофили, така че е важно да работите с Вашия лекар, за да установите причината.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss