Бременност и пушене

Общ преглед

Прекратяването на тютюнопушенето е една от най -достижимите мерки за осигуряване на здравословна бременност. Все пак според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), около 13 % от жените пушат през последните три месеца от бременността си. Пушенето по всяко време на бременността може да доведе до последици за целия живот за вашето бебе.

Важно е да се откажете от пушенето, ако не сте се отказали преди да забременеете. С решителност и подкрепа можете да постигнете успех.

Защо пушенето е вредно по време на бременност?

Пушенето увеличава риска от:

 • раждане с ниско тегло при раждане
 • преждевременно раждане (преди 37 седмици)
 • спонтанен аборт
 • вътрематочна смърт на плода (мъртво раждане)
 • цепнатина на небцето и други вродени дефекти
 • дихателни проблеми

Пушенето по време на бременност също е свързано със сериозни състояния, които могат да засегнат вашето дете по време на ранна детска възраст. Те могат да включват:

 • синдром на внезапна детска смърт (SIDS)
 • трудности в ученето
 • поведенчески проблеми
 • пристъпи на астма

 • чести инфекции

Има някои доказателства, които сочат, че навиците за пушене са свързани между поколенията. Някои проучвания показват повишен процент на тютюнопушене при дъщери на жени, пушили по време на бременност. Това показва, че някои биологични фактори могат да бъдат определени вътреутробно, когато майката пуши по време на бременност. С други думи, пушенето по време на бременност излага вашето бебе на риск да стане пушач, когато порасне.

Защо да се откажете сега?

Пушачът, който забременее, може да си помисли, че вредата вече е нанесена и че няма полза за бебето да се откаже през втория или третия месец от бременността.Това не е вярно. Според Жените без тютюнев дим, отказването по време на всеки етап от бременността намалява риска от белодробни дефекти и ниска раждаемост. Също така, пациентите вероятно ще бъдат по -решителни да се откажат в началото на бременността и могат по -лесно да определят дата за отказ.

Всички бременни жени, които пушат, се насърчават да се откажат, дори когато са на седмия или осмия месец от бременността.

Как мога да се откажа?

Преди да се опитате да се откажете от тютюнопушенето, отделете известно време за анализ кога и защо пушите. Важно е да разберете моделите си на пушене, за да можете да планирате събития и ситуации, които ще бъдат изкушаващи или стресиращи за вас. Пушите ли, когато сте напрегнати или притеснени? Пушите ли, когато имате нужда от енергия? Пушите ли, когато другите около вас пушат? Пушите ли, когато пиете?

Когато разберете моделите си на пушене, можете да започнете да измисляте алтернативни дейности. Например, ако пушите с колеги на работни почивки, помислете вместо това да се разхождате с други приятели на работа. Ако пушите, когато пиете кафе, помислете за смяна на друга напитка, за да прекъснете асоциацията.

Планирайте моменти, в които ще се изкушавате. Намерете някой, който да ви бъде помощник през онези изпитателни моменти, когато искате да си изпиете цигара. Дайте си положителна подкрепа за отказването. След като имате план, задайте дата за отказване и кажете на Вашия лекар за това.

Премахнете всички тютюни и свързаните с тях продукти от дома си, работата и колата си преди датата за напускане. Това е важна стъпка за избягване на тютюнопушенето.

Консултирайте се с Вашия лекар за помощ при определяне на датата за отказване, за стратегии за избягване на цигарите и за източници на положително подсилване, докато преминавате през този важен процес. Някои хора се нуждаят от повече помощ от други, в зависимост от това доколко навикът е вкоренен и доколко са пристрастени към никотина.

Колко трудно ще ми е да се откажа?

Нивото на трудност при отказване от тютюнопушенето зависи от редица фактори и варира при жените. Колкото по -малко пушите и колкото повече сте се опитвали да се откажете от пушенето, толкова по -лесно ще бъде. Наличието на партньор за непушачи, упражнения и много силни убеждения относно рисковете от тютюнопушенето по време на бременност също ще улеснят отказването.

Колкото повече пушите, толкова по -трудно ще бъде да се откажете. Жените, които пушат повече от опаковка на ден, и жените, които консумират кофеин, може да се окажат по -трудни да спрат да пушат. Жените, които са депресирани или изпитват много трудности в живота, също могат да се затруднят да се откажат. Тези, които са изолирани от социалната подкрепа, изпитват по -големи трудности да се откажат. Интересното е, че никаква връзка с употребата на алкохол не предвижда продължително пушене или въздържание.

Допълнителни помощни средства за отказване от тютюнопушенето, достъпни от вашия болногледач

Ако се опитвате да се откажете от тютюнопушенето, Вашият лекар може да осигури наблюдение като подсилване. Това може да се направи с помощта на тестове, които измерват въглероден окис или никотинови метаболити с изтекъл срок на годност.

Безопасна ли е замяната на никотин по време на бременност?

Помощните средства за спиране на тютюнопушенето, като заместители на никотина, обикновено се използват от хора, които искат да се откажат. Примерите включват никотинов пластир, дъвка или инхалатор. Тези помощни средства обаче не трябва да се използват по време на бременност, освен ако ползите явно надвишават рисковете. Количеството никотин, доставено от венеца или пластира, обикновено е значително по -малко от това, което бихте получили при продължително пушене. Никотинът обаче намалява притока на кръв към матката и е потенциално вреден за развиващия се плод и плацентата, независимо от начина на раждане. Такива опасения са очертани от Американския конгрес по акушерство и гинекология (ACOG), който също заявява, че няма клинични доказателства, които да показват, че тези продукти наистина помагат на бременните жени да се откажат завинаги от тютюнопушенето.

Никотиновата гума е обозначена от Администрацията по храните и лекарствата за категория С на бременността. Това означава, че рискът за плода не може да бъде изключен. Никотиновият пластир е обозначен като категория D на бременността, което означава, че има положителни доказателства за риск.

Безопасен ли е бупропион по време на бременност?

Бупропион (Zyban) е полезен за пушачи, които имат проблеми с депресивното настроение, когато спрат да пушат. Вероятно действа като антидепресант, помагайки при симптоми на отнемане на депресивно настроение, нарушения на съня, тревожност и повишен апетит. Бупропионът вероятно е също толкова ефективен, колкото никотиновата заместител, за да помогне на пациентите да се откажат от тютюнопушенето. Повишен процент на успех се наблюдава, когато пациентите също получават поведенческа терапия или насоки.

За съжаление, няма налични данни за безопасността на бупропион по време на бременност. Това лекарство се продава като Wellbutrin за лечение на депресия и може да се използва по време на бременност за тази индикация. Бупропион е обозначен като категория В за лечение на депресия по време на бременност. Все пак съществува висок риск от предаване на лекарството в кърмата.

Кой е най -вероятно да рестартира пушенето?

За съжаление жените, които са се отказали от тютюнопушенето по време на бременност, често се рецидивират по време на бременност или в следродилния период. Рисковите фактори за рецидив по време на бременност включват следното:

 • намалява, но всъщност не се отказва от тютюна
 • обявяване, че човек се е отказал, преди да остане една седмица без тютюн
 • малко доверие в способността на човек да остане без тютюн
 • като силен пушач

Освен това, ако не ви притеснява много гаденето и сте раждали преди, е по -вероятно да започнете да пушите отново.

Дали семейството, приятелите и колегите на жената пушат изглежда е един от основните предсказатели за дългосрочен успех при отказване от тютюнопушенето. Жените, които са се отказали от тютюнопушенето по време на бременност, се нуждаят от постоянна подкрепа, за да не пушат през цялата бременност. Важно е отказването от тютюнопушенето да се възприема като процес, а не като еднократно събитие. Ако вашият партньор пуши, е много по -вероятно да се повторите. Продължителното общуване с хората, които пушат, може да означава лесна наличност на цигари и повишени шансове за рецидив.

Защо жените продължават да пушат след раждането?

The CDC изчислява, че повече от 50 % от жените, които са спрели да пушат по време на бременност, ще започнат да пушат отново в рамките на шест месеца след раждането. Много жени гледат на следродовия период като на време за упражняване на заниманията, преди да забременеят – за много от тях това означава връщане към пушенето. Някои жени изглеждат особено загрижени за загуба на тегло и управление на стреса и това също допринася за рецидив.

За съжаление материалите за самопомощ, индивидуалните консултации и съветите на лекарите не са показали подобрена честота при следродилен рецидив. Важно е да имате треньор или някой в ​​живота си, който да ви мотивира да останете без тютюн.

Причини да не се възобновява пушенето след раждането на бебето

Има убедителни доказателства да останете без тютюнев дим след раждането. Проучванията показват, че ако пушите повече от 10 цигари на ден, количеството мляко, което произвеждате, намалява и съставът на млякото ви се променя. Също така, жените, които пушат, са по -склонни да мислят, че тяхното количество мляко не е достатъчно добро и може да бъде по -малко мотивирано да кърми. Също така, бебетата, които са били кърмени от майки, които пушат, са склонни да са по -хлъзгави и да плачат повече, което може да насърчи ранното отбиване.

Освен това бебетата и малките деца имат по -чести инфекции на ушите и инфекции на горните дихателни пътища, когато в къщата има пушач. Има и доказателства, които предполагат, че астмата е по -вероятно да се развие при деца, чиито родители пушат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss