Бременна и възбудена? Разбиране на вашето сексуално желание по време на бременност

бременна, споделяща интимен момент
Илюстрация от Алиса Кийфър

Чувствате се допълнително оживен, след като видите тази двойна линия? Въпреки че може би сте мислили, че ставането на родител ще изсуши желанието ви за секс, реалността може да бъде точно обратната.

Има редица ситуации по време на бременност, които могат да увеличат (или намалят) либидото. Ето повече за това, което може да изпитате през всеки триместър, както и няколко съвета как да се справите с новото си нормално.

Бременността увеличава ли сексуалното ви желание?

Да, със сигурност може.

За някои един от първите признаци на бременност не е сутрешно гадене или възпалени гърди, а усещане за неочаквано възбудено. Ако внезапно хвърляте на половинката си секси погледи на сутрешно кафе или ви е трудно да се съсредоточите върху това телевизионно шоу, защото мислите да предприемете някакви действия – не сте сами.

Дори преди да започнете да се виждате, бременността е време на много физически промени. Всичко, от непрекъснато нарастващите нива на хормоните на естроген и прогестерон до повишен кръвен поток и чувствителност в гърдите и гениталиите, може да доведе до по-високи нива на възбуда.

Първо тримесечие

Въпреки че може да сте отвратени и уморени през първия триместър, хормоните ви растат рязко с всеки изминал ден. Това означава, че гърдите и зърната ви може да се чувстват по-големи и по-чувствителни. Може да се почувствате по-емоционално свързани с партньора си.

Освен това има нещо освобождаващо в това да оставим контрола върху раждаемостта настрана и просто да го приложим, нали? Освен това вероятно нямате много бебешки корем в началото, така че повечето сексуални позиции все още са удобни и безопасни. Нищо чудно, че не можете да спрете да мислите за секс!

Втори триместър

Дискомфортът от ранна бременност отшумява и физическите ограничения на късната бременност все още не са засегнати. Вторият триместър наистина е периодът на медения месец на бременността – и може да се почувства като нов меден месец и за вашия сексуален живот.

Бърз факт: жените печелят огромни три килограма кръв по време на бременност. По-голямата част от тази кръв преминава през долната половина на тялото ви. С целия този допълнителен поток може да се чувствате повече в настроение от нормалното.

Не само това, но и оргазмите ви може да се почувстват по-интензивни и – изчакайте – може дори да изпитате множество оргазми по време на сексуална активност.

Трети триместър

С по-голям корем и болки, бихте си помислили, че сексът ще бъде последното нещо, за което мислите през третия триместър. Не е непременно така. Може да откриете, че новата ви, по-кръгла форма ви кара да се чувствате по-секси от всякога. Увереността на тялото определено може да се равнява на повишено желание да се разголиш.

Докато изследователи посочете, че сексуалната активност има тенденция да намалява с течение на седмиците, продължете с това, ако се чувствате добре със задачата и можете да се установите в удобна позиция.

Сексът може дори да бъде приятно отлагане, тъй като не-толкова търпеливо чакате вашето малко да пристигне. Какво е това? О да. Може също да сте чували, че сексът може да предизвика раждане.

Наистина има известна наука, подкрепяща секса като техника за започване на труда, но изследванията са смесени. Стимулирането на зърната и оргазъмът освобождават хормона окситоцин, който е естествената форма на питоцин (лекарство, използвано за увеличаване на раждането).

Простагландините в спермата също могат да помогнат за узряването на шийката на матката, като я омекотят, за да се разтегнат. Няма нужда да се притеснявате обаче – сексът няма да раздвижи нещата, ако тялото ви вече не е готово за работа.

Може ли бременността да намали сексуалното ви желание?

Отговорът тук също е да!

Напълно нормално е да не искате абсолютно нищо общо със секса в различни точки от бременността (или през всичките 9 месеца). Една от причините е, че може да не се чувствате съвсем обичайно.

Всъщност проучванията върху бременността и представата за себе си разкриват, че жените са склонни да имат по-ниско самочувствие през втория си триместър и че възприемането на образа на тялото може да стане „значително по-лошо“ през третия триместър.

Други фактори в играта:

 • С повишаването на нивата на естроген и прогестерон през първия триместър идват всички гадене, повръщане и изтощение. Правенето на секс може да звучи повече като домакинска работа, отколкото като нещо приятно.
 • С всички тези промени и дискомфорт, емоциите ви може да са навсякъде. Влизането в настроение, когато вече сте в лошо настроение, може да се почувства невъзможно.
 • Притеснението, че сексът може да причини спонтанен аборт, също може да намали либидото. Добрата новина тук е, че според експертите сексът не причинява загуба на бременност. Вместо това, спонтанен аборт обикновено се дължи на основни проблеми с плода.
 • Повишената чувствителност може да накара някои жени да жадуват повече за секс. За другите? Може да се почувства направо неудобно или твърде интензивно.
 • Спазмите след оргазъм са истинско нещо и може да са достатъчно неприятни, за да ви накарат да се отдръпнете от чаршафите.
 • Когато се приближите до раждането, може да имате увеличаване на контракциите и да се притеснявате, че сексът може да предизвика раждането преждевременно.

Свързани: Какви телесни промени можете да очаквате по време на бременност?

Безопасно ли е да се прави секс по време на бременност?

Сексуалният акт по време на бременност е наистина безопасен – при условие че нямате определени медицински проблеми. Попитайте Вашия лекар дали има някаква причина да се въздържате. Ако не, можете да го правите колкото искате. Наистина ли!

Разбира се, вие ще искате да се свържете с Вашия лекар, ако:

 • Имате кървене по време или след секс.
 • Водата ви се е счупила или имате изтичане на необяснима течност.
 • Имате некомпетентна шийка на матката (когато шийката на матката се отваря преждевременно).
 • Имате предлежание на плацентата (когато плацентата покрива част от цялата ви шийка на матката).
 • Имате признаци на преждевременно раждане или анамнеза за преждевременно раждане.

Само забележка: Може да се притеснявате за спазми след секс. Това е често срещано явление, особено през третия триместър. Отново, всичко – от стимулация на зърната до оргазъм до хормоните на простагландините в спермата на партньора ви може да бъде причината.

Дискомфортът трябва да се успокои с почивка. Ако не, свържете се с Вашия лекар.

И докато защитата от бременност не е проблем в този момент (очевидно!), вие ще искате да продължите да използвате презервативи, за да предотвратите предаването на ППИ, ако не сте в моногамна връзка или ако решите да правите секс с нов партньор.

Съвети за справяне с промените в сексуалното желание по време на бременност

Независимо дали се чувствате като богиня на секса или, е, изобщо не по този начин, има много неща, които можете да направите, за да отговорите на вашите нужди. Може дори да откриете, че желанието ви за секс варира значително от ден на ден. (Благодаря, повишаващи се и спадащи нива на хормоните!)

мастурбация

Нямате нужда от партньор, за да се справите. Самостимулацията може да бъде релаксираща и забавна по време на бременност. И – най-добрата част – можете да го правите, когато пожелаете.

Мастурбирането е добър начин да се запознаете с променящото се тяло. Удоволствието може също да ви помогне да отвлечете вниманието от някои от по-неприятните симптоми, които изпитвате, като сутрешно гадене, болки в гърба, подуване на краката и стъпалата и други неудобства.

Ако използвате секс играчки, не забравяйте да ги миете старателно при всяка употреба и да бъдете нежни, когато играете.

Други форми на интимност

Не всеки секс трябва да включва проникване. Може да искате да се прегърнете или гушкате. Направете масаж или просто целунете.

Има дори нещо, наречено съзнателен секс, което се фокусира върху нещо, наречено „сетивен фокус“, актът на докосване или докосване. Тази практика насърчава чувствеността срещу сексуалността.

За да се ангажирате, може да сте облечени или необлечени. Определете един партньор да бъде даващ и един да бъде получател. Оттук нататък може да се съсредоточите върху това как се чувстват различни докосвания при различни темпове в различни области на тялото.

Каквото и да правите, не забравяйте, че сексът е свързан с интимност. Физическите усещания могат да бъдат толкова прекрасни, но емоционалната връзка също е задоволителна.

Различни сексуални позиции

Отново повечето сексуални позиции са безопасни, докато не достигнете четвъртия месец от бременността. В този момент позициите, при които сте легнали по гръб (мисионерски, например), може да ви станат неудобни и да натоварят важни кръвоносни съдове, които доставят хранителни вещества и кислород на вашето бебе. Експериментирайте с това, което се чувства най-добре.

Може да опитате:

 • Жена отгоре. Точно както звучи, тази позиция ви позволява да имате пълен контрол, като същевременно освобождавате корема си. Можете да настроите темпото на бързо или бавно или лесно да се преместите в други позиции по този начин.
 • Жена на четири крака. Разположете се на ръце и колене и оставете корема да виси. Тази позиция има тенденция да работи най-добре през първия и втория триместър, преди коремът ви да стане твърде тежък.
 • Настрани или с лъжица. За допълнителна подкрепа при по-късна бременност, опитайте да легнете настрани, като партньорът ви влиза отзад. Тази позиция премахва натиска от вече натоварените ви стави и корем и ви позволява да се отпуснете. Можете също да използвате възглавници, за да регулирате опората.

Смазки

Може да почувствате много естествена влага по време на бременност. Ако не, добър лубрикант може да ви помогне да направите нещата гладки и удобни. Кожата ви може също да е особено чувствителна през това време, така че ще искате да потърсите смазки на водна основа, които не дразнят или водят до инфекция.

Комуникация

Говорете често с партньора си за това как се чувствате по отношение на сексуалния си живот. Искам още? Комуникирайте това. Трябва ли да се отдръпнете? Изнесете го за обсъждане. Ако говоренето за секс е неудобно, опитайте се да го изведете с изявление „Чувствам се“, за да започнете.

Например, „Напоследък се чувствам гаден и уморен. В момента не ми е до секс.” След като отворите линията за комуникация, и двамата можете да работите заедно, за да намерите нещо, което работи за всеки етап, в който се намирате.

Приемане

Съпротивлявайте се да съдите себе си за това как се чувствате – възбудени или не. Бременността е само един сезон от любовния ви живот. Начинът, по който се чувствате, непрекъснато се развива и ще продължи да се развива до края на живота ви, тъй като различни условия и ситуации идват и си отиват.

Опитайте се да се движите по течението, насладете се на пътуването за това, което е, и не забравяйте да потърсите подкрепа, ако смятате, че имате нужда от нея. Понякога просто чатът с добър приятел може да ви помогне да се почувствате по-малко сами.

Свързани: Мастурбация по време на бременност: Добре ли е?

За вкъщи

Ако се чувствате супер секси, можете също да се възползвате от допълнителните усещания, които бременността предоставя. Независимо дали ставате забързани с партньор или просто прекарвате известно време за собствено удоволствие, оставете си време да се насладите на тялото си.

Всяка бременност е различна, така че се опитайте да запомните, че желанието ви за правене на любов е уникално за вашето преживяване в този момент.

Няма правилен или грешен начин за сексуална връзка по време на бременност. Ключът е да поддържате линията на комуникация отворена с партньора си и да намерите нещо, което работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss