Болката в стомаха симптом ли е на COVID-19?

Въпреки че не е отличителен симптом, болката в стомаха се появява при около 1 на всеки 5 души с COVID-19. Може дори да се появи преди други, по-чести симптоми или вместо тях.

Най-честите симптоми на COVID-19 са респираторни, като кашлица, задръствания и проблеми с дишането. Но някои хора съобщават за болки в корема. Тъй като това не е често срещан симптом, коремната болка понякога може да затрудни диагностицирането на COVID-19.

Продължете да четете, за да научите повече за болката в стомаха като симптом на COVID-19 и как можете да я лекувате.

Как се усеща болката в стомаха при COVID-19?

При съобщения за болки в стомаха, свързани с COVID-19, симптомите обикновено не се различават от стомашен вирус или инфекция. Симптомите могат да включват повръщане, диария или стомашна болка.

Болката може да е спазми, тъй като диарията е често срещан симптом. Въпреки това, а Доклад за казус за 2020 г описва стомашната болка като „неспецифична“.

И докато треската е често срещан симптом на COVID-19, хората често имат болки в стомаха нямат температура.

В Проучване от 2022 г от повече от 1000 души, хоспитализирани с COVID-19, около 19,5% съобщават за коремна болка. Други 16,2% са имали коремна болка при докосване на корема. От тези хора 42,7% съобщават за болка в горната част на стомаха си, като 25,5% изпитват болка в дясната горна част.

Ако болката беше в дясната горна част на стомаха, симптомите на COVID-19 обикновено бяха по-тежки. Болката в тази област може да е свързана с възпаление на черния дроб, което може да има по-сериозни последици.

Храносмилателни симптоми на COVID-19

Докато COVID-19 обикновено не причинява храносмилателни или стомашно-чревни симптоми, тези симптоми може да включват:

 • диария
 • гадене
 • стомашни болки
 • повръщане

Какво причинява болки в стомаха от COVID-19?

Изследователите не знаят точно защо някои хора с COVID-19 имат болки в стомаха, докато други не. Те знаят, че SARS-CoV-2 — коронавирусът, който причинява COVID-19 — се свързва с ензим в тялото, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2. Този ензим присъства в няколко коремни органи, което може да причини симптоми, когато имате COVID- 19.

Изследователи са открили генетичен материал от SARS-CoV-2 в проби от изпражнения. Това може да означава, че вирусът живее в стомашно-чревния тракт.

Изследване от 2022 г предполага, че хората с възпаление на черния дроб в резултат на COVID-19 също могат да изпитат коремна болка. Болката в корема, свързана с черния дроб, обикновено се появява в горната дясна част на корема, вместо в горната средна част.

Може ли да имате болки в корема с COVID-19 без респираторни симптоми?

Изследвания от началото на пандемията идентифицираха случаи на COVID-19, при които се появи болка в стомаха преди всякакви респираторни симптоми. Някои хора никога не изпитват респираторни симптоми.

Все пак е по-вероятно да изпитате симптоми като треска, кашлица и задух. Ранни изследвания от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че до 96% от хората, които са симптоматични, изпитват един от тези три симптома.

По-вероятно ли е някои варианти на SARS-CoV-2 да причинят болки в стомаха?

SARS-CoV-2 е мутирал с течение на времето, което води до различни варианти. Всеки вариант може да причини различни симптоми.

А Проучване от 2022 г от 1,5 милиона възрастни не са открили значителни разлики по отношение на коремната болка сред следните варианти на SARS-CoV-2:

 • Алфа
 • Делта
 • Омикрон BA.1
 • Омикрон BA.2

Все пак е възможно бъдещите варианти на SARS-CoV-2 да са по-склонни да причинят болки в стомаха.

Какво е лечението на болки в корема при COVID-19?

Повечето болки в корема при COVID-19 са самоограничаващ се, което означава, че изчезва без лекарства с рецепта. Но има лечения, които можете да опитате у дома, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре:

 • Останете хидратирани, като пиете вода или напитка, заместваща електролита. Ако е трудно да задържите течности, можете да опитате да отпивате на малки глътки или да ядете парченца лед или сладкиши.
 • Яжте храни, които е по-малко вероятно да разстроят стомаха ви, като банани, ориз, ябълково пюре или обикновен препечен хляб.
 • Почивайте си много.

Но ако започнете да получавате кървава диария, посетете лекар.

Болката в стомаха симптом ли е на дълъг COVID?

Продължителен COVID е, когато изпитвате нови или дълготрайни симптоми след прекаран COVID-19. Все още има много да се знае за болките в стомаха и дългия COVID.

Изследване от 2022 г. изчислява, че стомашните симптоми се появяват при 3% до 79% на хора с дълъг COVID. Въпреки че хората съобщават за симптоми като болка, киселинен рефлукс, подуване на корема и повръщане след прекаран COVID-19, трудно е да се знае колко често се случват те.

Въпреки че не е един от отличителните симптоми, коремната болка може да е резултат от COVID-19. Местоположението на болката може да определи дали причината е свързана със стомаха или черния дроб.

Повечето симптоми на COVID-19, свързани със стомашна болка, трябва да изчезнат с времето. Лечението за предотвратяване на дехидратация и насърчаване на почивката може да помогне, докато се почувствате по-добре.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss