Бета глюкан: Здравословното сърце

Какво е бета глюкан?

Може би сте чували, че фибрите са полезни за вас, но знаете ли, че не всички фибри са еднакви? Има две основни категории диетични фибри: разтворими и неразтворими. Във всяка категория има различни видове.

Бета глюканът е една форма на разтворими диетични фибри, която е силно свързана с подобряване на нивата на холестерола и повишаване на здравето на сърцето. Подобно на много влакна, той се предлага под формата на добавка. Можете да го намерите и в пълнозърнести храни, овес, трици, пшеница и ечемик. Хлебната мая и някои видове гъби, като гъбите майтаке и рейши, също съдържат бета глюкан.

Защо имаме нужда от фибри?

Получаваме диетични фибри от храните на растителна основа, които ядем. Разтворимите фибри, като бета глюкан, се разтварят частично във вода. Неразтворимите фибри изобщо не се разтварят. Повечето храни съдържат и двата вида фибри, но количествата могат да варират. Съществуват и различни видове разтворими и неразтворими фибри.

Фибрите поддържат добро здраве, като помагат на тялото ви да намали холестерола и да контролира нивата на кръвната захар. Той също така помага при запек и проблеми с червата, поддържа здрави чревни бактерии и подпомага контрола на теглото. Клиниката Mayo препоръчва мъжете и жените на възраст под 50 години да ядат съответно 38 грама (g) и 25 g на ден. Мъжете и жените на възраст 51 и повече години трябва да получават 30 g и 21 g на ден. Тийнейджърите може да се нуждаят от 30 до 35 g на ден.

Какви са ползите от бета глюкан?

Укрепва здравето на сърцето

Има солидни доказателства, че бета глюканът може да подобри здравето на сърцето. The Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е одобрил етикет за здравословно сърце за храни, които имат големи количества бета глюкан, въз основа на тези доказателства. Няколко проучвания показват, че бета глюканът може да понижи холестерола и триглицеридите. Един установи, че яденето на овес с най-малко 3 g бета глюкан дневно намалява нивата на лошия холестерол (LDL) между 5 и 7 процента.

Регулира нивата на кръвната захар

Може да намали риска от диабет тип 2. Той може също така да подобри контрола на кръвната захар за тези, които вече имат диабет.

Стимулира имунната система

Изследователите смятат, че бета глюканът може да има някои положителни ефекти върху имунната система. Необходими са обаче допълнителни изследвания. Повечето изследвания досега са били под формата на опити върху животни. Учените смятат, че бета глюканът може да стимулира имунната система и да помогне на организма да се бори по -ефективно с болестите и инфекциите. Въпреки това, човешката имунна система е сложна и изследователите все още научават как работи. Може да отнеме известно време, преди да разберем точните ефекти на бета глюкана и дали може да подобри функцията на имунната система.

Как действа бета глюканът?

Тъй като това е разтворимо влакно, бета глюкан забавя транзита на храна в червата. Това означава, че тялото отнема повече време, за да усвои храната. По -бавното храносмилане означава, че тялото не абсорбира захарта толкова бързо, намалявайки вероятността от скокове на кръвната захар и помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Бета глюканът е несмилаем, така че преминава през целия храносмилателен тракт. Докато пътува, той може да изведе холестерола заедно с него, като понижи нивата.

Бета глюканът естествено се съдържа в някои храни и обикновено се счита за безопасен. Ако решите да приемате добавки, уверете се, че са от надежден източник. FDA не регулира добре производителите на добавки и има възможност за замърсяване и фалшиви маркетингови твърдения. Говорете с Вашия лекар, преди да приемате някакви добавки.

Хората със състояния като ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза, астма и възпалително заболяване на червата може да се наложи да бъдат особено внимателни с добавките на бета глюкан. Това е така, защото имунната им система вече е свръхактивна. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да приемате добавки, ако имате хронични здравословни състояния.

Какво е за вкъщи?

Науката може да не е отключила всички потенциални ползи за здравето на бета глюкан, но ние знаем, че тя има роля за подобряване на здравето на сърцето и предотвратяване на диабета. Най -добрият начин да си набавите фибри е чрез вашата диета. Ако все още не сте го направили, помислете за преминаване към пълнозърнести храни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss