Бели пъпки по устните

Какво представляват белите подутини по устните?

Устните ви помагат да общувате със света. Когато имате бели подутини по тях, може да се почувствате безчувствени. Тези подутини могат да имат различни причини. Въпреки че повечето не са загрижени, понякога белите подутини могат да показват рак на устната кухина. Търсенето на медицинска помощ може да ви гарантира да останете възможно най-здрави.

Причини

Многобройни причини могат да доведат до бели подутини по устните. Те включват:

Петна на Фордайс: Тези безобидни, малки (1 до 2 милиметра) бели подутини вътре в устните са видими мастни или мастни жлези. Тези петна са склонни да стават по -големи, когато човек остарее. Човек може да има една малка подутина или до 100 подутини на устните, обикновено във вътрешната част.

Херпес симплекс: Оралният херпес може да причини бели подутини или афти по устните. Те могат първо да се появят като малки рани, след това да станат мехури и пълни с течност.

Милия: Често срещани при бебетата, милиумите са малки, бели подутини, които се появяват, когато мъртвите кожни клетки се улавят в кожата. Докато милиумите най-често се появяват на лицето, те могат да се появят и на устните.

Рак на устната кухина: На лицето може да се появи бяла подутина с плоска или повдигната текстура. Бумът обикновено е безболезнен в началото, но в крайна сметка може да започне да кърви или да се язва. Излагането на слънце, злоупотребата с алкохол, употребата на тютюн (особено тютюн за дъвчене) и човешкият папиломен вирус (HPV) са известни причини за рак на устната кухина.

Устна млечница: Устната млечница е гъбична инфекция, която причинява бели лезии по устните, устата, венците или сливиците. Гъбата Candida albicans е най-често срещаният гъбичен щам, причиняващ млечница в устната кухина.

Понякога белите подутини по устните са безобидна генетична вариация. Точно както някои хора имат бенки или рождени белези, други може да имат бели подутини по устните.

Снимки на бели подутини по устните

Кога да потърсите медицинска помощ

Белите подутини по устните рядко са причина да потърсите спешна медицинска помощ. Въпреки това, може да пожелаете да си уговорите среща с Вашия лекар, ако имате следните симптоми заедно с бели подутини по устните:

  • подутини, които са болезнени
  • подутини, които кървят
  • усещането, че нещо ви е заклещено в гърлото
  • подуване на челюстта или шията
  • изтръпване на езика ви
  • проблеми с дъвченето или преглъщането
  • треска или възпалено гърло

Ако белите ви подутини не изчезнат след две седмици, уговорете час за преглед при Вашия лекар.

Как са диагностицирани

Вашият лекар ще вземе пълна медицинска история и ще проведе физически преглед, за да види белите подутини по устните ви. Лекарят ще усети лицето и челюстта ви за подуване и ще изследва устните и вътрешностите на устните ви. Те също така ще прегледат врата ви за подуване на лимфните възли.

Ако е необходимо, Вашият лекар може да намаже устната Ви. Това е известно като култура. Лаборатория може да тества културата, за да определи дали бактерии, вируси или гъбички могат да причинят подутините. Ако Вашият лекар подозира, че може да имате рак на устната кухина, може да се вземе тъканна проба за изследване за ракови клетки.

В много случаи лекарят може да диагностицира белите подутини по устните ви чрез визуален преглед. Кръвните изследвания също могат да определят дали е налице херпес вирус.

Възможности за лечение

Лечението на бели подутини по устните зависи от причината за вашите симптоми. Някои състояния, като петна по Fordyce, не изискват никакво лечение. Въпреки това, ако не ви харесва външния вид на вашите петна от Fordyce, премахването е възможно. Лекарите могат да използват техники като електрохирургия или лазерно лечение, за да ги отстранят.

Млечницата често се лекува с противогъбични лекарства, като течен разтвор, който размахвате в устата си и преглъщате.

Антивирусните лекарства могат временно да премахнат симптомите на оралния ви херпес, но те няма да излекуват завинаги вирусната инфекция.

Ракът на устната кухина изисква различни лечения в зависимост от тежестта на състоянието. Лечението може да включва хирургично отстраняване на засегнатата лезия, химиотерапия или радиация, за да се спре разпространението на рака.

Грижи в домашни условия

Независимо от причината за белите подутини по устните ви, избягвайте да ги дразните. Това може да накара зоната да изглежда по-раздразнена и да увеличи потенциала за инфекция.

С разрешението на Вашия лекар може да нанесете мехлем върху устните си, за да не стане прекалено сухи и болезнени. Изплакването с топла солена вода също може да помогне за намаляване на дразненето. Смесете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода и изплакнете водата в устата си, преди да я изплюете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss