Безопасно ли е да шофирате, ако имате фибромиалгия?

Симптомите на фибромиалгия могат да направят шофирането опасно. Важно е да се консултирате с лекар относно начините за справяне със симптомите си и дали смятат, че е безопасно за вас да продължите да шофирате.

човек, който държи ключ от кола до врата на кола
Westend61/Гети изображения

Хората с фибромиалгия имат нетипично усещане за болка и могат да почувстват широко разпространена болка, която причинява проблеми със съня, умора (ниска енергия) и умствено напрежение.

Ако имате фибромиалгия, може да ви е трудно да се концентрирате или да изпитате пристъпи на тревожност. Това може да затрудни извършването на ежедневните дейности и да направи шофирането опасно.

Научете повече за фибромиалгията.

Можете ли да шофирате с фибромиалгия?

Ако имате фибромиалгия, може да сте в състояние да шофирате. Но може да не сте в състояние да се съсредоточите достатъчно, за да шофирате безопасно – особено в дните, когато нивата на болката ви са високи. Може също да не сте в състояние да извършвате необходимите физически движения.

Някои въпроси, които трябва да си зададете, преди да шофирате с фибромиалгия, включват:

 • Ще успея ли да остана буден?
 • Как настоящите ми симптоми ще повлияят на шофирането ми?
 • Ако симптомите ми се влошат по време на шофиране, какъв е планът ми за безопасност?
 • Как ще повлияят на шофирането ми лекарствата, които приемам?

Какви са рисковете от шофиране, ако имате фибромиалгия?

някои симптоми на фибромиалгия може да направи шофирането болезнено и опасно. Те включват:

 • затруднено познаване (дезориентация в посоката, проблеми с паметта, затруднено концентриране и многозадачност)

 • безпокойство
 • световъртеж
 • изтръпване и изтръпване на ръцете и краката
 • умора (ниска енергия)
 • чувствителност към светлина

Проучване от 2015 г. показва, че шофьорите с фибромиалгия са два пъти по-склонни да попаднат в автомобилна катастрофа. В допълнение към щетите по превозните средства, тези автомобилни произшествия могат да означават сериозни телесни наранявания на водачи и пътници.

Съвети за шофиране, ако имате фибромиалгия

Ако имате фибромиалгия, може да помислите за:

 • шофиране на автоматична срещу ръчна кола, така че няма да се притеснявате за съединителя
 • поддържане на пътуванията локални и шофиране през деня, когато е възможно
 • да имате в колата си храни и напитки, повишаващи глюкозата
 • разговор с инструктор по шофиране с увреждания за помощни средства и технологии, които биха могли да помогнат
 • планиране на почивки за разтягане при по-дълги пътувания
 • инвестиране в удобни възглавници за седалката на водача
 • използване на надежден GPS тракер дори когато се насочвате към познати места, в случай че забравите пътя

Кой не трябва да шофира с фибромиалгия?

Не трябва да шофирате, ако вашите симптоми на фибромиалгия са достатъчно тежки, за да ви попречат да се съсредоточите върху шофирането или да ви направят неспособни да изпълнявате необходимите физически задачи. Ако Вашият лекар Ви е посъветвал да не шофирате, трябва да приемете тази препоръка сериозно.

Ако приемате лекарства, които влияят на способността ви да шофирате или имате други медицински състояния, които нарушават способността ви да шофирате, трябва също да избягвате шофирането.

Какви са перспективите, ако имате фибромиалгия и искате да шофирате?

Ако имате фибромиалгия, може да има моменти, когато е безопасно за вас да шофирате, и моменти, когато не е безопасно. Нивата на болката и свързаните с нея симптоми могат да варират от ден на ден, така че е важно да обръщате внимание на симптомите си всеки път, когато искате да шофирате.

Често задавани въпроси

Фибромиалгията юридически ли е увреждане?

Може да се класирате за инвалидност, ако имате фибромиалгия. Зависи от тежестта на вашите симптоми и колко често изпитвате широко разпространена болка.

Ето повече информация относно кандидатстването за обезщетения за инвалидност, ако имате фибромиалгия.

Какво не можете да правите с фибромиалгия?

Ако имате фибромиалгия, това може да бъде полезни за упражнения, но е важно да избягвате прекалено уморителни дейности. Трябва също да избягвате източници на стрес, когато е възможно.

Ако ви е трудно да получите качествен сън, изключването на кофеина и захарта може да бъде опция (ако е приложимо), особено по-късно през деня.

Имате ли нужда от почивка с фибромиалгия?

Важно е да спите много, ако имате фибромиалгия. Особено ако изпитвате нарушен нощен сън или повишен умствен и емоционален стрес от болка. Тогава може да е необходима допълнителна почивка.

За вкъщи

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), приблизително 4 милиона възрастни в Съединените щати имат фибромиалгия. Симптомите на фибромиалгия могат да повлияят на способността ви да изпълнявате ежедневни задачи. Ако широко разпространената болка от фибромиалгия засяга способността ви да мислите или води до умора и високи нива на тревожност, може да е опасно да шофирате.

Когато решавате дали трябва да шофирате, може да пожелаете да говорите с вашия лекар или инструктор по шофиране с увреждания. Те могат да предложат външна перспектива за това колко безопасно е вашето шофиране и също така да предложат начини за справяне със симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss