Безопасни ли са разтягането и почистването за предизвикване на раждане?

Достигнали сте термина си или сте го преминали, но все още не сте започнали раждане. В този момент Вашият лекар може да Ви предложи допълнителни опции да посрещнете бебето си на бял свят.

Една от възможностите е да предизвикате раждане с лекарство, което стимулира контракциите. Друг вариант се нарича „разтягане и изместване“. Разтягане и измитане е известно още като почистване на мембрани или премахване на мембрани. Смята се, че тази опция стимулира раждането без да се прилагат лекарства или да се извършва цезарово сечение.

Ето какво да очаквате по време и след почистване на мембраната.

Как лекарите извършват почистване на мембраната?

Вашите мембрани са друго име за околоплодния сак. Това е мястото, където вашето бебе расте и се развива в продължение на девет месеца. Лекарите могат да извършват почистване на мембраната в лекарски кабинет, у дома или в болница. Процесът обикновено отнема по-малко от 10 минути. Вашият лекар първо ще сложи стерилни ръкавици.

След това Вашият лекар ще извърши преглед на шийката на матката, за да определи дали шийката Ви е отворена. Ако шийката на матката е отворена, те ще вкарат пръст в шийката на матката и ще извършат замахващо движение. Това ще отдели вашите мембрани от шийката на матката. Ако шийката на матката не е отворена, не може да се извърши разтягане и почистване.

Защо се използва мембранно почистване?

Мембранното почистване има за цел да стимулира освобождаването на хормони, известни като простагландини. Простагландините са хормони, които са свързани с раждането, защото причиняват контракции на гладката мускулатура. Това включва контракции на матката, които могат да доведат до раждане. Смята се, че контракциите „узряват“ шийката на матката или причиняват омекване на шийката на матката, така че бебето да може по-лесно да премине през родовия канал.

Лекарите възнамеряват да направят разтягане и почистване, за да стимулират раждането в рамките на 48 часа. Но ако разтягането и почистването не се окажат успешни, лекарят може да направи допълнителни препоръки за предизвикване на раждане, в зависимост от това колко далеч сте и здравето на вас и вашето бебе.

Някои жени не трябва да имат разтягане и замахване.

Лекарите обикновено не извършват разтягане и почистване, ако:

  • главата на бебето не е насочена надолу
  • не сте бременна на 40 седмици или повече
  • имате вагинална инфекция
  • вашите мембрани вече са се спукали (водата ви се е счупила)
  • плацентата ви е ниско разположена

Няма данни, които да показват, че разтягането и изтриването увеличават риска от инфекция за майката и бебето, когато се извършва правилно.

Безопасно ли е разтягането и изместването?

Според преглед на данните от проучването, публикувани в Cochrane Review, разтягане и размахване, извършени по време на термина, е свързано с намалена продължителност на раждането и продължителността на бременността. Прегледът разглежда 22 проучвания, включващи близо 3000 жени. Въпреки това, проучването установи, че жените, които са били подложени на разтягане и почистване, съобщават за симптоми като кървене, нередовни контракции и дискомфорт по време на вагинален преглед.

Рискове и алтернативи на разтягане и почистване

Разтягането и изтриването могат да причинят странични ефекти, включително:

  • кърваво проявление или леко кървене (може да изглежда кафяво с времето)
  • спазми, които могат да се чувстват като менструални спазми
  • дискомфорт по време на процедурата
  • нередовни контракции

Съществува и риск разтягането и изтриването да счупят околоплодния мехур. Това понякога е известно като разбиване на вода. Някои жени могат да имат нередовни контракции и не е задължително да водят до раждане.

Ако получите нежелани реакции като кървене в яркочервена кръв, изтичане на вода или интензивна болка, която не намалява с времето, обадете се на Вашия лекар. Не бива да се опитвате да извършвате разтягане и разтягане върху себе си. Само лицензиран професионалист трябва да го прави.

Вземането за вкъщи

Разтягане и изтриване е процес, за който се смята, че увеличава вероятността на жената да започне спонтанно раждане, без интервенции на лекарства и/или хирургия. Жените, които желаят да раждат естествено, може да предпочетат тази опция в сравнение с медицинска индукция. Ако разтягането и почистването не са ефективни от първия път, лекарят може да го повтори по-късно, обикновено седмица по-късно. Обикновено не извършват процедурата с интервал от два дни или по-малко.

Ако тялото ви не реагира на това, може да се наложи медицинска индукция или цезарово сечение. Това е така, защото има рискове, ако бременността ви премине след 42 седмици. Например, плацентата може да не е в състояние да осигури достатъчно кислород на вашето бебе на 42 седмици. Говорете с Вашия лекар относно възможностите за стимулиране на раждането и рисковете и ползите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss