Афро-американците, холестеролът и рискът от сърдечни заболявания

Въпреки че имат по-ниски нива на холестерол в сравнение с други расови групи, афро-американците все още умират от сърдечни заболявания с по-високи нива. Какво стои зад това несъответствие и играе ли роля диетата?

svetikd/Гети изображения

Сърдечно-съдовите (сърдечни) заболявания са водеща кауза на смърт в Съединените щати. Сърдечно заболяване е общ термин за различни състояния, които засягат сърцето. Най-често срещаният тип сърдечно заболяване е коронарната артериална болест (CAD).

Степента на сърдечни заболявания е намаляващи за всички раси и етноси в Съединените щати. И все пак, в сравнение с други групи, възрастните чернокожи са с 30% по-склонни да умрат от сърдечни заболявания, отколкото белите хора, които не са латиноамериканци.

Сред 18- до 49-годишните, чернокожите хора са два пъти по-вероятно като бели хора да умрат от сърдечни заболявания.

Високият холестерол е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, особено CAD. Но афроамериканци всъщност са склонни да имат по-ниски нива на холестерол в сравнение с други групи.

Така че, докато холестеролът е важен рисков фактор, други участници може би заслужават по-отблизо. Например, афро-американците имат по-високи нива на диабет и високо кръвно налягане.

Трябва също така да разгледаме по-отблизо социалните детерминанти на здравето. Сред чернокожите хора може да има големи пречки пред достъпа до здравеопазване. Също така има по-високи ставки на бедността и по-ниски нива на здравно осигуряване. Липсата на достъп до здравни грижи възпрепятства ранния скрининг и управлението на рисковите фактори.

Холестеролът и връзката със сърдечните заболявания

Телата ни естествено произвеждат холестерол. Не всичко е лошо. Имаме нужда от малко холестерол, за да изградим клетки и хормони.

Специфични протеини пренасят холестерола в телата ни. Единият се нарича липопротеин с ниска плътност (LDL), известен още като “лош” холестерол. Когато LDL е твърде висок, той може да започне да се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Това може да втвърди и стесни кръвоносните съдове, допринасяйки за CAD.

Друг носител на холестерол се нарича липопротеин с висока плътност (HDL), известен още като “добър” холестерол. HDL доставя холестерола в черния дроб, за да се разгради. По-високото количество HDL помага за предпазване от сърдечни заболявания.

почти 2 на 5 души в Съединените щати имат висок холестерол. В сравнение с други групи, афро-американците са по-вероятно да имате по-ниски нива на LDL.

Така че други фактори извън холестерола увеличават риска за афро-американците.

Холестерол в афро-американската диета

Малко количество от нашия холестерол идва от избора ни на храна, но това е главно генетично: ако имате близък член на семейството с висок холестерол, също е по-вероятно да имате по-високи нива.

Храните с високо съдържание на наситени мазнини могат да повишат LDL. Други храни могат да помогнат за понижаване на LDL.

Храни, които могат да повишат LDL Храни, които могат да понижат LDL
• червено месо
• обработено месо
• пълномаслени млечни продукти
• кокосов орех
• зеленчуци
• плодове
• цели зърна
• боб
• ядки
• семена

Чернокожите в Съединените щати имат различни култури и хранителни традиции. Храната е нещо повече от хранителни вещества. Използваме храната, за да празнуваме, да осигуряваме комфорт и да се свързваме с другите.

Но диетичните насоки понякога могат да се коренят в расизъм. Те често групират душевни храни или южняшки храни заедно и ги етикетират като нездравословни.

И като повечето изследвания, изследванията на храненето обикновено са лишени от разнообразие. По много причини изследванията не са представили действителното разнообразие в популацията.

Генетика и семейна история

Фамилната история играе роля в риска от сърдечни заболявания. Ако можете да разберете семейната си история, струва си да попитате. Сърдечните заболявания, диабетът, високото кръвно налягане и високият холестерол могат да се срещат в семейства.

Генетиката никога не е цялата история, но може да даде някои указания за собственото ви здраве.

Лекарите често предписват статини, лекарства, които понижават LDL, за хора с фамилна анамнеза за висок холестерол или сърдечни заболявания. В сравнение с белите хора, афро-американците са по-малко вероятно да получават терапия със статини. Когато използват статини, е по-малко вероятно да им бъде предписана правилната доза, за да накарат LDL да се прицелят.

Също така си струва да се отбележи, че проучванията, изследващи употребата на терапия със статини, имат главно фокусиран върху белите мъже. Това е въпреки по-високите нива на сърдечни заболявания в много исторически маргинализирани групи. Липсват големи, висококачествени проучвания, за да се разбере как действат статините при цветнокожите.

Кой е най-застрашен от сърдечни заболявания?

Има няколко рискови фактора за сърдечни заболявания. Някои са неща, които можете да контролирате, а други са извън вашия контрол.

Рисковите фактори за сърдечни заболявания включват:

 • висок LDL (лош) холестерол
 • нисък HDL (добър) холестерол
 • високо кръвно налягане
 • диабет
 • напреднала възраст
 • фамилна анамнеза за сърдечни заболявания
 • липса на физическа активност
 • стрес
 • пушене

Ролята на основните условия

Някои състояния могат да увеличат риска от развитие на сърдечни заболявания. Това е особено вярно, ако условията не се управляват добре.

Високият холестерол е един рисков фактор. Но има и други условия, които по-непропорционално засягат афро-американците.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 19,6% от чернокожите възрастни в Съединените щати живеят с диабет. Това се сравнява с 13% от белите възрастни.

Междувременно 42,1% от чернокожите възрастни имат високо кръвно налягане. Сред белите възрастни CDC изчислява, че процентът е 28,7%.

Стъпки, които можете да предприемете

Има неща, които можете да направите, за да намалите риска от сърдечни заболявания.

Редовни прегледи

За да помогнете за проследяване за ранни признаци на сърдечно заболяване, редовно проверявайте:

 • холестерол
 • кръвно налягане
 • кръвна захар

Ранното откриване позволява по-добро управление. Говорете със здравен специалист колко често трябва да проверявате тези числа.

Диета

Диета с високо съдържание на фибри може да ви помогне да управлявате нивата на холестерола и кръвната захар.

Добри източници на фибри включват:

 • разнообразие от плодове и зеленчуци
 • ядки и семена
 • зърнени храни, като овес, ечемик, просо, кафяв ориз и пълнозърнеста пшеница или пълнозърнести продукти
 • боб, грах и леща

начин на живот

Редовните упражнения са полезни за сърцето ви. Ако имате възможност, включете различни дейности. Разтягането, аеробните упражнения и силовите тренировки могат да подобрят вашето здраве. Изберете нещо, което ви харесва да правите.

Ако в момента сте пушач, помислете за отказване или намаляване. Попитайте здравен специалист, ако имате нужда от подкрепа за това.

Системни промени

Въпреки че има много неща, които можете да направите сами, за да подобрите здравето на сърцето си, ние все още трябва да предприемем действия, за да преодолеем съществуващите системни бариери. Някои ключови действия включват:

 • осигуряване на по-добър достъп до здравеопазване за всички
 • предоставяне на възможности за здравословна храна на хора с ограничени ресурси или които живеят в хранителни пустини
 • поддържане на безопасността на общностите за насърчаване на физическата активност за хора от всички възрасти

Афро-американците имат по-голям риск от сърдечни заболявания, отколкото други групи. Въпреки че холестеролът е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, той може да не е основен фактор за това несъответствие в нивата.

Афро-американците нямат по-високи нива на висок холестерол в сравнение с други групи. Всъщност те често имат по-добри нива.

Други фактори, като високо кръвно налягане и диабет, могат да допринесат повече за честотата на сърдечните заболявания сред афро-американците. Някои причини за това включват диета, генетика и фамилна история. Но много се дължи на различията, които пречат на достъпа до превантивни грижи и здравословен живот.

Има някои неща, които можете да направите на индивидуално ниво. Но също така трябва да видим големи промени, за да гарантираме по-добри здравни резултати за всички.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss