Астма и диабет: как си влияят?

Хората с астма са изложени на по-висок риск от развитие на диабет и обратното. Възможните причини включват лекарства за астма и промени в белите дробове, дължащи се на някое от състоянията.

Милиони хора по света живеят с астма или диабет. Въпреки че може да не изглеждат свързани, лекарите осъзнават, че наличието на едно от тези здравословни състояния може да увеличи вероятността от развитие на другото.

Тази статия ще обясни повече за това как астмата и диабетът са свързани, какви симптоми може да наблюдавате и как можете да създадете подходящ план за лечение. Вашият здравен екип може да ви помогне да определите риска за всяко състояние и свързаните с него здравословни проблеми.

Как са свързани астмата и диабетът?

На пръв поглед може да изглежда, че астмата и диабетът нямат нищо общо.

Астмата е състояние, при което възпалението причинява затваряне на дихателните пътища. The Световна здравна организация (СЗО) съобщава, че през 2019 г. астмата е засегнала приблизително 262 милиона души по света.

Диабетът е състояние, при което тялото не произвежда или не може правилно да използва хормона инсулин, за да регулира естествено нивата на кръвната захар. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщиха, че 26,9 милиона души са били диагностицирани с диабет в Съединените щати към 2018 г.

Въпреки това колко различно звучат тези състояния обаче, изследователите смятат, че те може да са свързани.

Многобройни проучвания показват припокриване между двете, включително a 2021 преглед които откриват връзка между диабет тип 2 и астма. А Проучване от 2020 г също установи, че братя и сестри на хора с астма са изложени на по-голям риск от получаване на диабет тип 1.

Изследователите имат шепа теории за това как двете са свързани:

  • Хората могат да развият и двете състояния в резултат на системно възпаление.
  • Стероидни лекарства може да играе роля.
  • Оксидативен стрес от висока кръвна захар (хипергликемия) може да засегне белите дробове.
  • Може да има генетична връзка.

Как затлъстяването е свързано както с диабета, така и с астмата?

затлъстяване е известен рисков фактор както за астма, така и за диабет.

Присъства при много хора и с двете състояния. Все още обаче не е ясно каква роля може да играе при хора с астма и диабет.

Известно е, че управлението на рискови фактори като затлъстяването помага за подобряване на резултатите при тези с астма и диабет.

Астмата затруднява ли управлението на диабета?

Астмата може да затрудни контролирането на кръвната захар поради хипергликемия е свързано с астматични пристъпи.

Това може да се дължи на стероидни лекарства, използвани за контролиране на астматични пристъпи или повишаване на хормоните на стреса по време на астматични пристъпи.

Ще влоши ли диабетът астмата?

Високите нива на глюкоза могат да повлияят отрицателно на функционирането на белите дробове.

Според едно проучване, това е свързано с намалена белодробна функция. Освен това е доказано, че причинява прекомерно образуване на слуз в дихателните пътища.

Ако имате диабет, лечението му и поддържането на нивата на глюкозата в целевите граници може действително да помогне за подобряване на астмата. Метформин, лекарство, което обикновено се използва за лечение на диабет тип 2, може подобрявам симптоми на астма.

Можете ли да получите астма от диабет тип 2?

А Проучване от 2021 г показват връзка между астма и диабет тип 2. Има теория, че това може да се дължи на системно възпаление или употребата на кортикостероиди.

Затлъстяването е а общ рисков фактор както за астма, така и за диабет тип 2. Настоящите изследвания обаче не посочват ясно каква роля може да играе затлъстяването при свързването на другите две състояния.

Могат ли инхалаторите за астма да причинят диабет?

Възможно е използването на инхалатори за астма да увеличи вероятността от развитие на диабет.

По-стари изследвания от 2014 г. обсъждат възможността хората с респираторни заболявания, които използват инхалаторни кортикостероиди, да са изложени на повишен риск от получаване и прогресиране на диабет. Изследователите отбелязват необходимостта от повече изследвания в тази област.

Добре ли е да използвате инхалаторен инсулин Afrezza, ако имате астма?

Инхалаторната форма на инсулин, известна като Afrezza, не се препоръчва за хора с хронични белодробни заболявания като астма. Това е така, защото са наблюдавани остри бронхоспазми при хора с астма, когато използват Afrezza.

Важно е да сте сигурни, че вашият лекар е наясно с всички здравословни проблеми, които имате, когато предписва лекарства.

Ако имате и астма, и диабет, те може да са свързани. Системното възпаление и лекарствата за астма може да са причина за това, но все още продължават изследванията за това как тези състояния могат да бъдат свързани.

Ако имате астма или диабет, разговорът с вашия лекар може да ви помогне да определите какво е най-добро за справяне с всяко състояние. Ако не се лекуват, и двете състояния могат да станат сериозни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss