Аортна ангиография

Какво представлява аортната ангиография?

Аортната ангиография или ангиограма е процедура за тестване за дефекти и функционални проблеми в аортата, най -голямата ви артерия. Вашата аорта започва в лявата камера на сърцето и се простира до корема. Той е отговорен за доставянето на богата на кислород кръв до цялото ви тяло.

По време на процедурата Вашият лекар ще инжектира специална боя в артериите Ви. След това те ще използват рентгенови лъчи, за да търсят потенциални проблеми с аортата ви. Оцветителят подобрява видимостта, за да помогне на лекарите да идентифицират дефекти и аномалии на кръвния поток.

Защо се прави аортна ангиография

Вашият лекар може да назначи аортна ангиография, ако подозира някакви проблеми с аортата. Проблемите могат да включват:

 • аневризма, изпускане на балона от аортата
 • аортна дисекция, когато се появи кървене в стените на аортата
 • аортна регургитация или аортна стеноза, когато кръвта се връща обратно във вентрикула
 • вродени сърдечни дефекти, като двойна аортна дъга
 • възпаление на аортата, наричано още артерит на Такаясу
 • нараняване на аортата от травма или други проблеми
 • заболяване на периферните артерии
 • повтаряща се болка в гърдите

Ангиограмите обикновено се правят като продължение на други неинвазивни тестове, като ЯМР, КТ или ултразвук.

Рисковете от аортната ангиография

Както всяка хирургична процедура, аортната ангиография носи известен риск, включително възможността за инфекция или усложнения с кървене и съсирване. Клиниката Mayo съобщава, че големите усложнения са редки при ангиографията. Възможните рискове включват:

 • алергична реакция към багрилото
 • запушване на артерията
 • кръвни съсиреци
 • синини
 • сърдечен удар
 • инфекция
 • нараняване на аортата
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • бъбречно увреждане
 • удар
 • разкъсване в артерията

Имайте предвид, че големите проблеми са редки.

Как да се подготвим за аортна ангиография

Преди теста Вашият лекар ще Ви направи пълен физически преглед. Това ще включва проверка на кръвното Ви налягане и други жизненоважни показатели. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства или добавки, които приемате, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта.

Вашият лекар ще Ви даде конкретни указания как да се подготвите за теста. Това обикновено включва гладуване 12 часа преди процедурата, ограничаване на течностите и спиране на всички лекарства, които влияят на съсирването на кръвта.

Също така, Вашият лекар или медицинска сестра ще Ви дадат успокоителни и евентуално анестезия чрез IV. Те ще приложат обезболяващи на мястото в слабините, където Вашият лекар ще направи разрез на катетъра. Най -вероятно ще останете будни по време на процедурата.

Как се извършва аортната ангиография

За да извърши тази процедура, Вашият лекар ще инжектира багрило в артериите Ви, за да ги види чрез рентгеново изследване. Вашият лекар ще направи малък разрез в слабините ви и ще инсталира къса пластмасова тръба, наречена обвивка, за да поддържа разреза отворен. През тази дупка Вашият лекар ще вкара тънка тръба или катетър и ще я насочи нагоре през артериите Ви в аортата.

Не трябва да изпитвате болка, когато катетърът е поставен, тъй като няма нервни окончания във вашите артерии.

Когато Вашият лекар достигне подходящата част от Вашата аорта, той ще освободи багрилото през катетъра. Когато боята се освободи, Вашият лекар ще наблюдава как тя преминава през артериите Ви на рентгеново изследване, търсейки някакви запушвания, промени в аортата или анормален кръвен поток.

Ангиограмата отнема около час. След като катетърът бъде отстранен, върху зоната ще се приложи натиск, за да се предотврати прекомерното кървене и ще се наложи превръзка. След това ще се възстановите в отделна стая и ще трябва да лежите няколко часа, за да предотвратите кървене. Ще бъдете наблюдавани, за да се уверите, че няма никакви усложнения, и ще ви бъдат дадени много течности, които да помогнат за измиването на багрилото от вашата система.

След аортна ангиография

След аортната ангиография може да се приберете в същия ден. Ако има усложнения, може да се наложи да останете в болницата, въпреки че усложненията са редки.

Този тест предлага незабавни резултати. Вашият лекар ще Ви каже какво са открили по време на ангиограмата и ако имате нужда от други изследвания или процедури.

Когато се приберете, ще трябва да се погрижите за разреза и Вашият лекар може да Ви даде други инструкции за грижа. Кървенето от мястото на разреза и инфекцията на областта са най -честите усложнения. Може да се наложи да избягвате шофиране или повдигане на тежести за няколко дни, но възстановяването трябва да бъде бързо и трябва да можете да възобновите нормалните дейности.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss