Антидиарични лекарства за болестта на Crohn

Общ преглед

Болестта на Crohn е вид възпалително заболяване на червата, което причинява подуване в храносмилателния тракт. Точната причина за болестта на Crohn не е известна. Някои експерти обаче смятат, че имунната система може да допринесе за развитието на състоянието.

Имунната система е отговорна за защитата на организма от вещества, които причиняват заболявания и инфекции. Когато тялото ви се опитва да се бори с вредните нашественици, храносмилателният ви тракт се възпалява.

Обикновено това възпаление изчезва, когато инфекцията изчезне. При хора с болест на Crohn храносмилателният тракт се възпалява дори когато няма инфекция. Възпалението често води до симптоми като умора, коремна болка и диария.

Диарията може да бъде един от най -тревожните и притеснителни симптоми на болестта на Crohn. Често поразителна в най -неудобните моменти, диарията може да наруши ежедневните ви дейности и в крайна сметка да причини сериозни усложнения.

При пациенти с по -лека болест на Crohn настоящите насоки препоръчват внимателно наблюдение, докато се лекуват симптомите. Това включва промяна в диетата и използване на лекарства против диария, за да се помогне за справяне с диарията, свързана с болестта на Crohn.

Ето пет от най -популярните опции.

1. Лоперамид

Лоперамид е едно от най-известните лекарства против диария. Той забавя храносмилателния процес в червата, което позволява храната да остане във вашата система за по -дълъг период от време.

Това позволява на тялото да абсорбира по -добре храната, която ядете, което намалява броя на изхожданията, които имате всеки ден.

Лоперамид е перорално лекарство, което обикновено трябва да се приема само след епизод на диария. Когато диарията се появява често, Вашият лекар може да я предпише редовно. В този случай лекарството трябва да се приема поне веднъж дневно.

Популярните извънборсови (OTC) версии на това лекарство включват Имодиум и Диамод. Възможните нежелани реакции включват сухота в устата, сънливост и запек.

2. Дифеноксилат

Дифеноксилатът е подобен на лоперамид. Той забавя дейността на червата, за да намали честотата на диария. Дифеноксилатът е перорално лекарство, което може да се приема до четири пъти на ден.

В Съединените щати дифеноксилатът се предлага само по лекарско предписание и се дава в комбинация с лекарство, наречено атропин.

Тъй като може да доведе до пристрастяване, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише дифеноксилат като краткосрочно лечение. Симптомите обикновено се подобряват в рамките на два дни след започване на лечението. Марките за лекарства, които използват дифеноксилат, включват Lomocot и Lomotil.

Страничните ефекти на дифеноксилатните лекарства включват сухота в устата, подуване на корема и запек.

3. Холестирамин

Холестираминът помага за предотвратяване на диария при хора с болест на Crohn, като нормализира количеството на жлъчните киселини в организма. Обикновено се предписва, ако сте отстранили участък от тънките черва при хирургична процедура, известна като илеална резекция.

Лекарството се предлага под формата на прах, който можете да смесите с напитка или определени храни и да приемате през устата. В повечето случаи трябва да се приема два до четири пъти на ден. Най -често предписваните лекарства за холестирамин включват Prevalite и Questran.

Хората, които приемат тези лекарства, могат да получат запек.

4. Кодеин сулфат

Кодеинът често се предписва за облекчаване на болката. Когато приемате лекарството като таблетка кодеин сулфат, това може да помогне за предотвратяване на диария. Кодеин сулфатът може да бъде твърде пристрастяващ за ежедневна употреба, така че обикновено се предписва за краткосрочна употреба при по-тежки случаи на диария.

Някои хора с болестта на Crohn получават облекчение от Tylenol с кодеин. Това лекарство, отпускано с рецепта, се предлага под формата на таблетки и в течна форма. Възможните странични ефекти както на кодеин сулфата, така и на тиленола с кодеин включват сънливост, сухота в устата и запек.

5. Пепто-Бисмол

Извънборсово лекарство, популярно от десетилетия, Pepto-Bismol е антиацид, който също е противовъзпалително лекарство. Той съдържа активна съставка, наречена бисмутов субсалицилат, който покрива раздразнените тъкани в стомаха и червата. Това помага за намаляване на възпалението и дразненето.

Pepto-Bismol се предлага в течни, дъвчащи и орални капсули. Докато Pepto-Bismol е много ефективен при временни случаи на диария, вероятно ще имате нужда от нещо по-силно, ако имате хронична диария.

Страничните ефекти на Pepto-Bismol включват временно потъмняване на езика и запек. Деца под 12-годишна възраст не трябва да приемат Pepto-Bismol поради възможната връзка със синдрома на Reye.

Естествени средства за диария

Има и естествени средства, които могат да помогнат за облекчаване на диарията, свързана с болестта на Crohn. Тези лечения – достъпни за закупуване в магазини за хранителни стоки, магазини за здравословни храни или онлайн – включват:

 • дървени въглища
 • чай от къпина
 • чай от джинджифил
 • кайен под формата на капсули

Може да помогне да се избегнат:

 • млечни продукти
 • алкохол
 • газирани напитки
 • напитки с кофеин
 • пържени храни
 • мазни храни

Може да искате да ограничите консумацията на определени плодове и зеленчуци, които могат да причинят прекомерно газове. Тези храни включват:

 • броколи
 • боб
 • грах
 • царевица
 • зеле
 • сини сливи
 • нахут

Вместо това опитайте бистри, подобни на течности храни, като супа и Jell-O.

Други меки храни, които можете да ядете, включват:

 • тост
 • ориз
 • яйца
 • пиле без кожа

По време на епизоди на диария е много важно да се пие повече вода. Диарията може да причини дехидратация, която може да се превърне в сериозно медицинско състояние, ако не се лекува правилно. Пиенето на много течности ще ви помогне да сте сигурни, че сте максимално хидратирани.

Лекарите съветват да добавите чаена лъжичка сол и захар към литър вода. Това ще помогне за попълване на глюкозата и електролитите, изгубени от диария.

Както при всяко лечение, трябва да избирате лекарства или домашни средства само под наблюдението на Вашия лекар.

Вашият лекар вероятно ще иска да следи напредъка ви, докато започнете лечение на симптомите на болестта на Crohn, за да се уверите, че лечението Ви не влияе неблагоприятно на Вашето състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss