Алергии: Трябва ли да си направя RAST тест или кожен тест?

Какво трябва да знаете за алергиите

Алергиите могат да причинят симптоми, вариращи от леки до животозастрашаващи. Ако имате алергична реакция, ще искате да знаете какво я причинява. По този начин вие и вашият лекар можете да работите заедно, за да намерите начини да спрете или облекчите симптомите си. В някои случаи може дори да успеете да избегнете алергена.

Кръвните тестове и кожните проби са най-често срещаните тестове, използвани днес, за да определите вероятността да имате алергия. Симптомите на алергия са резултат от свръхреакция на имунната ви система към дразнител или алерген, като прах, мухъл или котешка пърхот. Вашата имунна система освобождава имуноглобулинови (IgE) антитела в опит да се пребори с дразнителя или алергията. Алергичните тестове се опитват да открият тези IgE антитела по различни начини. Това помага на Вашия лекар да идентифицира Вашите алергии. Тези тестове са достъпни за деца и възрастни.

Кожните тестове с убождане са най-често срещаният начин, по който лекарите тестват за алергии. Вашият лекар може да Ви назначи и двата теста или единият тест да е по-подходящ за Вас от другия.

Кожен тест с убождане

Кожните проби ще бъдат направени в кабинета на Вашия лекар. За този тест лекар или медицинска сестра ще убодят леко кожата на гърба или ръката ви с инструмент, подобен на гребен. След това те ще добавят малко количество от предполагаемия алерген върху убоденото място.

Ще разберете и ще почувствате резултатите по-бързо, отколкото при кръвен тест. Ако лекарят види подуване или ако мястото започне да сърби, това е положителна реакция. Това означава, че е по-вероятно да сте алергични към този конкретен алерген. Положителната реакция може да се случи веднага или може да отнеме 15 до 20 минути. Ако няма реакция, е малко вероятно да сте алергични към веществото.

Кожните проби са по-чувствителни от кръвните. Освен това е по-евтино. Въпреки това, има повече риск. Макар и рядко, е възможно да има сериозна реакция. Поради тази причина лекарят може да избегне кожни тестове, ако рискът от анафилаксия или тежка реакция е висок. Ето защо Вашият лекар ще Ви направи кожен тест в техния кабинет. Лекарите и персоналът трябва да бъдат обучени да се справят с всяка реакция, която може да възникне.

„За лекарствената алергия често кожните тестове са предпочитаният метод за диагностика“, казва д-р Нити Чокш, практикуващ алерголог и имунолог в Ню Йорк. Особено за алергията към пеницилин, казва тя, тя е по-точна.

Ако получавате кожен тест с убождане, ще бъдете помолени да спрете приема на антихистаминови лекарства няколко дни преди теста. Ако смятате, че това не е възможно, обсъдете допълнителни възможности с Вашия лекар.

RAST или други кръвни изследвания

Кръвното изследване е друг често срещан начин за измерване на потенциала за алергия. Тестването с радиоалергосорбент или RAST тестването е било основният кръвен тест за подпомагане на диагностицирането на алергия. Сега обаче са налични по-нови кръвни тестове за алергии. ImmunoCAP тестването е по-често срещан кръвен тест за алергия. Вашият лекар може също да назначи ензимно-свързан имуносорбентен анализ или ELISA тест.

Тези кръвни тестове търсят в кръвта ви IgE антитела, които са специфични за определена храна или друг алерген. Колкото по-високо е нивото на IgE, толкова по-вероятно е да имате алергия към тази конкретна храна.

Въпреки че резултатите от кожните тестове са достъпни незабавно, обикновено в рамките на 20 до 30 минути след поставянето, няма да знаете резултатите от кръвните си изследвания в продължение на няколко дни. Вероятно ще го направите в лаборатория, вместо в лекарския кабинет. Положителната страна е, че няма риск тестът да предизвика тежка реакция. Поради това кръвният тест се счита за по-безопасен вариант. Това е особено важно за хора, които са изложени на по-висок риск от животозастрашаваща анафилактична реакция, както и за тези с нестабилно сърдечно заболяване или астма.

Едно вземане на кръв може да се използва и за тестване на множество алергени.

Кръвните тестове също могат да бъдат по-добри за хора, които не могат или предпочитат да не спрат да използват определени лекарства за няколко дни преди теста. Това е необходимо за точен кожен тест с убождане. Кръвните изследвания също могат да бъдат по-добри за всеки с обширен обрив или екзема, което може да затрудни тестването на кожата.

Какво да попитате Вашия лекар

Ако смятате, че може да имате алергия, трябва да си уговорите час с вашия първичен лекар или специалист по алергии. Ако Вашият лекар не отговори на някой от следните въпроси, може да искате да ги повдигнете сами:

  • Кой е най-вероятният виновник за моите симптоми?
  • Имам ли нужда от тест за алергия?
  • Какви видове тестове за алергия препоръчвате и защо?
  • Колко точни са тези тестове?
  • Има ли рискове при извършването на това тестване?
  • Трябва ли да спра да приемам някакви лекарства преди това изследване?
  • Кога ще знам резултатите?
  • Какво означават тези резултати?
  • Какво трябва да направя след това?

Вашият лекар трябва да обясни какво означават резултатите от теста в по-широк контекст на вашата цялостна история и обстоятелства. Ако не, попитайте. Тестването за алергии не е точна наука и са възможни фалшиви положителни резултати – дори фалшиви отрицателни. Важно е да се отбележи, че нито кожните, нито кръвните тестове ще предскажат вида или тежестта на евентуална алергична реакция.

Всъщност 50 до 60 процента от кръвните и кожните тестове могат да дадат фалшиви положителни резултати. Това означава, че ако вашият кожен тест покаже положителен резултат, може да не реагирате на този алерген в ежедневието. Не искате да избягвате храна, когато нямате нужда. Поради тази причина лекарят може да насрочи последващи тестове седмици или дори месеци след първия ви тест, за да сравни резултатите. Те могат също да назначат допълнителни кръвни и кожни изследвания.

Вашият лекар няма да вземе предвид резултатите от теста за алергия, когато определя дали имате алергия. Вместо това тестовете за алергия могат да бъдат полезни, когато се вземат предвид и вашата медицинска история и специфични симптоми.

Лекарят ще използва цялата налична информация, за да определи кои алергени е най-вероятно да ви причинят проблеми. Тъй като алергиите могат да причинят животозастрашаващи реакции, важно е да работите с Вашия лекар, за да намерите плана за тестване и лечение, който работи най-добре за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss