Акупунктура за ХОББ: може ли да бъде полезна?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е група от респираторни състояния, които включват емфизем и хроничен бронхит. Може да причини симптоми като:

 • задух
 • чести респираторни инфекции
 • хронична кашлица

The Световна здравна организация (СЗО) заявява, че ХОББ е третата водеща причина за смърт в света.

В момента няма лек за ХОББ. Медикаменти и допълнителни лечения, като акупунктура за ХОББ, могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми и забавяне на прогресията.

Акупунктурата е терапия, която има корени в традиционната китайска медицина. Това включва поставяне на тънки игли в определени части на тялото ви. Понякога се използва за лечение на състояния като хронична болка и мигренозно главоболие.

Някои изследвания показват, че акупунктурата може да бъде ефективно лечение на ХОББ наред с конвенционалните лечения, но много от тези проучвания се различават по качество.

Прочетете, за да научите как акупунктурата може да бъде полезна при ХОББ.

Може ли акупунктурата да помогне на ХОББ?

Някои проучвания показват, че акупунктурата може да бъде ефективно поддържащо лечение на ХОББ. Въпреки това, тези проучвания и техните резултати варират значително.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере напълно дали акупунктурата може да помогне на респираторните заболявания и ако е така, до каква степен.

Какво са открили съществуващите проучвания за акупунктурата и ХОББ?

Публикувани са много прегледи на проучвания, изследващи ефективността на лечението на ХОББ с акупунктура.

Резултатите от тези проучвания обаче не са напълно последователни, според a Обзор за 2021 г от тези прегледи на изследвания. Това несъответствие до голяма степен се дължи на лошото качество на прегледаните проучвания.

Трудно е да се извършат двойно-слепи проучвания, изследващи ефективността на акупунктурата, защото хората знаят, че им биват игли в кожата. За да заобиколят това, изследователите извършват „фалшива акупунктура“ на своята контролна група, при която игли се вкарват в кожата, но не по същия начин като традиционната акупунктура.

Кои видове проучвания са най-висококачествени?

Двойно-слепите рандомизирани контролирани проучвания се считат за проучвания с най-високо качество. В тези проучвания хората са разпределени на случаен принцип в две групи. Едната група получава интервенцията, а другата получава плацебо. Двойно-сляпо означава, че нито хората в проучването, нито изследователите знаят кой в ​​коя група е.

Дори и най-добре проектираните проучвания носят риск от грешка. Прегледите на проучванията или проучванията, които разглеждат резултатите от множество проучвания, се считат за дори по-висококачествени научни доказателства от рандомизираните контроли.

Прегледите на проучванията правят заключения въз основа на това дали резултатите са последователни и повторими между проучванията.

Преглед на проучвания от 2022 г. откри доказателства, че фалшивата акупунктура може да има подобни ефекти върху тялото като истинската акупунктура. Ако това е така, това може да повлияе на резултатите от проучвания, изследващи ефекта на акупунктурата върху лечението на ХОББ или други състояния.

В Преглед на проучванията за 2021 г, изследователите установиха, че девет предишни прегледа на проучвания са с достатъчно високо качество за оценка. От деветте проучвания две са били с ниско качество, а седем са с критично ниско качество.

Един от двата нискокачествени прегледа на проучвания (достъпни само на китайски), анализирани от изследователите, установи, че акупунктурата може да подобри функцията на имунната система, но не подобрява белодробната функция при хора с ХОББ.

Един от прегледите с критично ниско качество беше a Преглед на проучванията за 2019 г. В прегледа изследователите са разгледали 798 участници от 12 проучвания. Те откриха доказателства, че акупунктурата е ефективно нелекарствено лечение за подобряване на качеството на живот на хората с ХОББ.

Резюме

Изследователите са стигнали до заключението, че акупунктурата изглежда е ефективна за лечение на ХОББ, но достоверността на наличните изследвания е ниска поради лошото качество и малкия размер на извадката.

Какви видове симптоми на ХОББ може да облекчи акупунктурата?

Смята се, че акупунктурата управлява начина, по който тялото ви произвежда провъзпалителни молекули, наречени цитокини, според 2022 изследване.

Намаляването на нивата на цитокините може теоретично да намали възпалението във вашите дихателни пътища, което може да помогне за облекчаване на симптомите на ХОББ като задух, 2016 изследване предполага.

Според Преглед на изследването за 2021 г споменати по-рано, някои проучвания също са открили доказателства, че акупунктурата може да подобри:

 • капацитет за упражнения
 • имунна функция
 • качество на живот

Може ли акупунктурата да се впише в план за лечение на ХОББ?

В Съединените щати акупунктурата се счита за допълващо лечение на ХОББ. Допълнителните лечения са предназначени да поддържат стандартните лечения, но не и да ги заместват.

Стандартните лечения за ХОББ включват:

 • получаване на кислородна терапия
 • отказване от пушенето
 • приемане на лекарства като:
  • инхалаторни бронходилататори
  • кортикостероиди
  • инхибитори на фосфодиестераза-5
  • теофилин
  • антибиотици и антивирусни средства за лечение на инфекции
 • получаване на белодробна трансплантация, когато други лечения се провалят

Ако решите да опитате акупунктура за лечение на ХОББ, важно е да продължите да приемате всички предписани лекарства.

Научете повече за лекарствата за лечение на ХОББ.

Има ли рискове от акупунктурата?

Въпреки че изследванията са ограничени в подкрепа на акупунктурата, тя обикновено се счита за терапия с нисък риск. Най-честите нежелани реакции са:

 • кървене
 • синини
 • болезненост

Иглите за акупунктура са много тънки и е малко вероятно да причинят сериозно увреждане на тъканите. Много рядко игла може да се счупи и потенциално да увреди орган.

Повечето практикуващи не препоръчват акупунктура, ако имате активна инфекция, която може да се разпространи, според 2021 изследване.

Какво да попитате Вашия лекар за акупунктурата?

Ето някои въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или практикуващ, преди да започнете акупунктура:

 • Къде ще отидат иглите?
 • Колко процедури ще ми трябват?
 • Колко пъти седмично имам нужда от лечение?
 • Къде мога да намеря лицензиран лекар?
 • Какъв сертификат се нуждае от практикуващ в моя щат?
 • Трябва ли да направя нещо, за да се подготвя за моята среща?
 • Трябва ли да правя нещо след сесията си по акупунктура?
 • След колко време мога да видя резултатите?

Как да намерите специалист по акупунктура

Много различни видове медицински специалисти извършват акупунктура, включително:

 • лицензирани специалисти по акупунктура
 • лекари (MD)
 • остеопати (DO)
 • хиропрактики
 • физиотерапевти

За сложно състояние като ХОББ, уверете се, че вашият практикуващ има лиценз за медицинска акупунктура или е сертифициран от Националната комисия за сертифициране по акупунктура и източна медицина.

Тези практикуващи обикновено са MD, DOs и LAcs (лицензирани специалисти по акупунктура) и са преминали стотици или хиляди часове обучение. The Американска медицинска асоциация подкрепя медицинската употреба на акупунктура само от тези висококвалифицирани професионалисти.

Изискванията за лицензиране варират според държавата, но повечето държави изискват лиценз за практикуване на акупунктура, а Калифорния има свой собствен изпит за лицензиране на акупунктура.

Можете да намерите лицензиран акупунктурист във вашия район чрез уебсайта на Американското дружество на акупунктуристите. Имайте предвид, че физиотерапевтите и хиропрактиките обикновено лекуват само мускулно-скелетни проблеми. Не забравяйте да намерите практикуващ лекар, който има опит в лечението на респираторни заболявания и ХОББ.

Долния ред

ХОББ е група от респираторни заболявания, която включва емфизем и хроничен бронхит. Някои изследвания показват, че акупунктурата може да бъде ефективно допълнително лечение на ХОББ. Настоящите изследвания обаче не са убедителни и са необходими повече висококачествени проучвания.

Много наскоро налични проучвания са с лошо качество, така че е трудно да се направят твърди заключения. Въпреки ограничените доказателства за ефективност, акупунктурата като цяло е много безопасна и има нисък риск от усложнения при ХОББ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss