Агресивна хронична лимфоцитна левкемия: Какво трябва да знаете

Хроничната лимфоцитна левкемия (CLL) е рак на кръвта, който включва увеличен брой бели кръвни клетки, съществуващи в лимфоидната тъкан.

С течение на времето раковите клетки се увеличават, оставяйки по-малко място за здрави кръвни клетки. Има два вида CLL: индолентна CLL, която се развива бавно и може да остане стабилна в продължение на години без лечение, и агресивна CLL, която се развива бързо и изисква по-незабавно лечение.

Агресивната CLL също се свързва с поява на симптоми, които се появяват, тъй като раковите кръвни клетки оставят по-малко място за здравите кръвни клетки. Може да се чувствате уморени, да ви е трудно да се предпазите от инфекции или да показвате други признаци на заболяването.

Какво е агресивна CLL?

Агресивната CLL е бързо развиващ се подтип на CLL. CLL е най-често срещаната форма на левкемия при възрастни в западния свят. Тъй като се развива бързо, вероятно ще се нуждаете от незабавно лечение след поставяне на диагнозата.

Според проучване от 2020 г. лекарите могат да използват мутационния статус на гена за променлива област на тежката верига на имуноглобулина (IGHV), за да определят дали някой има агресивен CLL. Хората с мутирал IGHV имат по-бавно развиваща се форма на CLL, докато хората с немутиран IGHV имат по-бързо развиваща се, по-агресивна форма на заболяването.

Проучването също така отбелязва, че около 50% от хората, диагностицирани с CLL, ще трябва да започнат лечение в рамките на 5 години от поставянето на диагнозата.

Коя е най-агресивната форма на CLL?

Най-агресивната форма на CLL възниква, когато CLL се трансформира в това, което е известно като синдром на Рихтер. Експерти описват синдрома като възникващ, когато ХЛЛ се промени в по-агресивен тип лимфом, най-често дифузен голям В-клетъчен лимфом.

Може ли CLL да стане агресивен?

Около 3% до 15% от всички случаи на ХЛЛ ще се трансформират в синдром на Рихтер. Ако се случи тази трансформация, перспективата се влошава. Леченията обикновено включват химиотерапия и трансплантация на стволови клетки, когато е възможно.

Колко дълго можете да живеете с агресивен CLL?

Според проучване от 2020 г. хората с немутирала CLL имат по-ниска 5-годишна преживяемост от тези с мутирала CLL. Проучването съобщава, че 5-годишната преживяемост е 71% за немутирала (агресивна) CLL и 81% за мутирала CLL.

Националният институт по рака изчислява, че общата 5-годишна преживяемост при CLL е около 87,9% през годините от 2012 до 2018 г.

Имайте предвид обаче, че всички проценти на преживяемост са оценки, предназначени да ви помогнат да получите представа за общата тежест на рака. Няколко фактора влияят на вероятността да оцелеете, включително:

 • цялостно здраве
 • възраст
 • отговор на лечението
 • агресивността на вашия CLL
 • стадий на рака

Вашият екип за грижи трябва да може да ви даде най-добрата представа за цялостната ви перспектива и да ви помогне да осигурите лечение, което най-добре ще отговаря на вашите нужди.

Имам ли нужда от агресивно лечение на CLL?

В неагресивни или лениви случаи Вашият лекар може да препоръча отлагане на лечението. Това е особено вярно, ако не показвате признаци или симптоми на рак и ако имате типичен брой кръвни клетки.

Въпреки това, те ще наблюдават състоянието ви и ще започнат лечение, когато стане необходимо.

Ако имате по-агресивната форма на CLL, може да се нуждаете от по-агресивно лечение на CLL. Вместо да наблюдавате и чакате, Вашият лекар може да препоръча една или повече от следните опции:

 • химиотерапия
 • таргетна лекарствена терапия
 • радиация
 • алогенна трансплантация на стволови клетки

Те могат също да ви препоръчат да се присъедините към клинично изпитване. Клиничните изпитвания тестват нови възможности за лечение, за да се опитат да намерят по-безопасни и по-ефективни възможности за лечение.

Симптоми и усложнения на агресивна CLL

Агресивната CLL има по-голям шанс да причини симптоми. Може да изпитате симптоми и усложнения като:

 • анемия, която възниква в резултат на намаляване на червените кръвни клетки
 • задух, който може да възникне при редовна физическа активност
 • увеличени лимфни възли, които може да забележите повече на врата си
 • необяснима загуба на тегло, която може да е резултат от загуба на апетит
 • повишен риск от инфекции на белите дробове, кожата, бъбреците или други области, което може да се дължи на намален брой имуноглобулини и неутрофили в кръвта Ви
 • умора
 • ниска степен на треска
 • нощно изпотяване

Говорете с Вашия лекар

Вашият лекуващ екип ще може да ви предостави най-добрата информация за цялостното ви състояние. Те също така ще могат да осигурят лечение въз основа на вашите нужди.

Когато вашият лекар или здравен екип постави диагноза ХЛЛ, не забравяйте да поискате яснота, ако не сте сигурни относно термините, които използват. Те трябва да могат да ви кажат дали смятат, че имате агресивна форма на ХЛЛ и какви възможности за лечение препоръчват въз основа на диагнозата.

Освен това можете да потърсите второ мнение от друг медицински специалист. Те могат да проведат допълнителни тестове или да намерят допълнителна информация, която може да ви помогне да насочите към успешно лечение.

Агресивната CLL е бързо развиваща се форма на CLL, която обикновено изисква незабавно лечение. Ако получите диагноза за това състояние, вероятно ще се нуждаете от по-агресивно лечение.

Агресивната ХЛЛ е свързана с цялостно по-лош процент на преживяемост и по-лоша перспектива от индолентната ХЛЛ, но правилното и навременно лечение може да помогне за подобряване и на двете. Трябва да работите в тясно сътрудничество с вашия екип за грижи, за да определите най-добрия план за лечение за вашата ситуация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss