Аблационни терапии за рак на черния дроб

Аблационната терапия е неинвазивно лечение на рак на черния дроб, което използва екстремна топлина за унищожаване на тумори. Може да се използва като алтернатива на традиционната хирургия и понякога може да доведе до пълна ремисия.

Аблационната терапия може да се използва при тумори в ранен стадий и тумори в трудни за опериране зони, при хора, които не могат да се подложат на традиционна операция, и при хора, които чакат чернодробна трансплантация.

Аблацията често може да се извърши като амбулаторна процедура без анестезия или разрез. Страничните ефекти, включително болка в стомаха и треска, обикновено са леки и продължават по-малко от седмица.

Въпреки че аблацията не премахва туморите, тя може да доведе до пълна ремисия на рака. Продължете да четете, за да научите повече за аблационната терапия за рак на черния дроб, включително кога обикновено се използва, идеални кандидати, успеваемост и др.

Какво представлява аблационната терапия за рак на черния дроб?

Аблационната терапия е лечение, което унищожава тумори на рак на черния дроб с помощта на много високи или много ниски температури. Тези екстремни температурни лечения могат да убият раковите клетки и са по-малко инвазивни от операцията. Това прави аблацията добър вариант за хора, които не могат да имат традиционна операция.

Аблацията също е добър вариант за хора с малки тумори и за хора, които чакат чернодробна трансплантация.

Има няколко различни метода за аблация. Те включват:

 • Радиочестотна аблация (RVA): RVA използва топлина, създадена от високоенергийни радиовълни.
 • Микровълнова аблация (MVA): MVA използва топлина, създадена от електромагнитни вълни.
 • Криоаблация: Криоаблацията използва силен студ.

Кой е идеалният кандидат за аблационна терапия?

Аблацията може да се използва в различни точки по време на лечението на рак, но е най-добра за определени видове тумори. Обикновено това означава тумори в ранен стадий, които са по-малки от един инч (25,4 милиметра).

В допълнение, аблация понякога се използва при по-големи тумори, самостоятелно или в комбинация с друго лечение, като емболизация или хирургия. Това може да помогне на лекарите да премахнат тумори на места, които иначе биха били неоперабилни.

Въпреки това, аблацията обикновено не може да се използва за тумори, които са разположени в близост до кръвоносни съдове или големи жлъчни пътища.

Идеалните кандидати за аблационна терапия включват хора, които:

 • имат малки тумори в ранен стадий
 • не може да има традиционна операция
 • имате тумори, които не могат да бъдат отстранени само с операция
 • са в списъка на чакащите за чернодробна трансплантация

Каква е процедурата за аблация при рак на черния дроб?

Аблационната терапия използва специализирана машина, която може да предава топлина на иглоподобна сонда. Сондата се поставя през кожата и в черния дроб. Иглената сонда се ръководи от изображения, обикновено или компютърна томография, или ултразвук.

Аблацията често може да се извърши като амбулаторна процедура и в много случаи не е необходима анестезия. Когато е необходима анестезия, може да останете в болницата една нощ.

Времето, необходимо за процедура на аблация, ще зависи от точната процедура, размера на тумора и други индивидуални фактори.

Възстановяването обикновено е бърз процес. Вероятно ще бъдете помолени да останете за няколко часа наблюдение след процедурата. През това време ще си почивате в леглото, но ще можете да извършвате дейности като ядене, пиене, четене и гледане на телевизия.

Какви са потенциалните ползи и рискове от аблационната терапия?

Аблацията е неинвазивна процедура, която като цяло е безопасна. Всички медицински процедури обаче могат да крият рискове. Възможните усложнения и рискове от аблация включват:

 • стомашни болки
 • чернодробна инфекция
 • треска
 • грипоподобни симптоми
 • увреждане на околната тъкан
 • кървене

Обикновено тези усложнения са леки и ще изчезнат след няколко дни, но е възможно да настъпят сериозни усложнения. Уведомете Вашия лекар, ако симптомите Ви са тежки или продължават повече от седмица.

Колко успешна е аблационната терапия при рак на черния дроб?

За разлика от операцията, аблационната терапия не премахва туморите, но убива туморите и предотвратява по-нататъшния растеж. Въпреки че туморите не са отстранени, аблацията може да доведе до пълна ремисия на рака.

Аблацията обикновено е най-успешна за хора с малки тумори, които са по-малки от инч (24,5 милиметра) в диаметър. Вашият лекар ще говори с вас за ползите, които можете да очаквате от лечението с аблация.

Какви са другите възможности за лечение на рак на черния дроб?

Аблацията е една от няколкото възможности за лечение на рак на черния дроб. Точният план за лечение на вашия рак на черния дроб ще варира в зависимост от фактори като вашата възраст, общо здравословно състояние, размера на вашия тумор и стадия на вашия рак при диагностицирането.

Възможните възможности за лечение на рак на черния дроб включват:

 • химиотерапия за убиване на ракови клетки

 • радиация за унищожаване на раковите клетки и свиване на тумори

 • химиоемболизация за блокиране на притока на кръв към черния дроб и унищожаване на раковите клетки

 • операция за отстраняване на тумора
 • таргетна терапия да спре растежа на туморите

Аблационната терапия е възможност за лечение на рак на черния дроб, която използва екстремни температури за унищожаване на тумори.

Аблацията е неинвазивна и може да се използва вместо операция за малки тумори в ранен стадий и като алтернативно лечение за хора, които не могат да се подложат на операция. Понякога аблацията се използва заедно с друг метод на лечение за насочване и унищожаване на тумори на места, които правят операцията предизвикателна.

Аблацията често може да се извърши като амбулаторна процедура и има бърз график за възстановяване. Страничните ефекти и усложненията обикновено са леки и продължават само няколко дни. Аблацията може да доведе до пълна ремисия, особено за хора, които имат тумори с диаметър по-малък от един инч.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss